Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kreativitás és az élethez való kreatív hozzáállás nem joga hanem kötelmessége az embernek. (Nikolai Berdyaev – filózófus)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kreativitás és az élethez való kreatív hozzáállás nem joga hanem kötelmessége az embernek. (Nikolai Berdyaev – filózófus)"— Előadás másolata:

1 Kreativitás és az élethez való kreatív hozzáállás nem joga hanem kötelmessége az embernek. (Nikolai Berdyaev – filózófus)

2 Create - létrehozni A programok az elkészítés közben készülnek (Sir Hugh Wheldon TV producer ) Kreatív gondolkodás egy kaland (Robert Frost költő)

3 A flow egy pszichológiai jelenség elmélete, melyet Csíkszentmihályi Mihály fogalmazott meg. Az emberek a flow-élményt szerinte a következőktől kísérve tapasztalják meg: 1. az illető képességeivel összhangban lévő, egyértelmű célok 2. a tudat erős fókuszáltsága 3. az öntudatosság tudatos észlelésének megszűnése 4. az időérzékelés torzulása 5. azonnali reakció a tevékenység alatt felmerülő jelzésekre 6. egyensúly az egyén képességei és a feladat nehézsége közt (a feladat se túl könnyű, se nem túl nehéz) 7. a szituáció feletti kontroll érzése 8. a tevékenység belülről jutalmaz, ezért nem megterhelő 9. az illető teljesen elmerül abban, amit csinál, minden figyelmét erre összpontosítja A flow-élményhez nem szükséges mindegyik jellemzőnek teljesülnie.

4 Csíkszentmihályi Mihály pszichológus ezt írta: „Amikor folyóparton ülünk, és figyeljük az elhaladó vizet, megláthatjuk a Flow szépségét működés közben. A víz természetesen áramlik és mozog, biztos irányban. Energiája, ereje, bizonyossága van, ebből a kombinációból nyugalom és a világgal való egység érzete árad. A legjobb pillanatok általában akkor következnek be, amikor egy ember teste és tudata önként vállalt erőfeszítésben végső határáig megfeszült, hogy valami nehezet és érdemlegeset alkosson. Sokan azért veszítik el szabadságukat és válnak tússzá, mert nem élvezik azokat a dolgokat, amelyeket meg kell tenniük. A sportolóknak, zenészeknek, jó vezetőknek meg kell tenniük azokat a dolgokat, amelyeket talán nem szeretnek, de arra trenírozzák magukat, hogy élvezzék azt, ami ahhoz szükséges, hogy elérjék végleges céljukat. A különböző foglalkozásokat kutatva Csíkszentmihályi felfedezte, hogy amikor az emberek optimális vagy csúcsteljesítményt nyújtanak, megfeledkeznek magukról, az időről, a problémákról. Megjegyzi, hogy ezt a flow-t sokan félreértelmezik egyfajta transzállapotként, és a passzív szabadidős tevékenységeknél is keresik. „A legtöbben annyira várják, hogy otthon lehessenek és lazítsanak. Aztán hazaérnek, és nem tudják, mit csináljanak. Nincs előttük nehézség, ezért a TV előtt ülnek és depressziósak”.

5 Kösd össze a kilenc pontot négy egyenes vonallal úgy, hogy a ceruzát nem veszed fel a papírról. Egy pontot csak egyszer érhet vonal. Ha négy vonallal már megy, húzd össze hárommal! ...

6 Megoldás

7 Az elefántos történet

8 „Fantázia fontosabb, mint a tudás” A. Estein

9 Komfort zóna

10 A kreatív elme esetében, úgy tűnik nekem, mintha az értelem visszavonta volna őreit a kapuktól; ötletek rohanják meg az embert szűretlen, és az értelem csak ezután áll neki rendszerezni és felülvizsgálni azokat. Önök, méltó kritikusok, szégyellik, vagy épp félnek a pillanatnyi és múló őrülettől, ami minden igaz teremtőnél megtalálható. Ebből adódnak hát meddőséged panaszai – túl hamar elutasítasz, és túl szigorúan különböztetsz meg. (Johann Schiller)

11 Függeszt fel az önbíráskodást Tanuld meg tolerálni az ambiguitást Bátorság és kitartás

12 Anatole France szerint az oktatás művészete nem más, mint a fiatalok természetes kíváncsiságának felébresztése azért, hogy aztán azt kielégítsék. Einstein szerint a legfontosabb dolog, hogy soha ne hagyjuk abba a kérdezést. ’Soha ne veszíts el isteni kíváncsiságodat!’ mondta. Leonarto da Vinci mottója – ’kérdezek/megkérdőjelezem’

13 A kreatív tevékenység, bár időnkét gyötrelmes, lényegében mégis az élet jobbítására van, gyakran örömteli tevékenység, amire következtetni lehet abból, hogy milyen mértékben képes az ember elmerülni tevékenységében. A szeretkezésen kívül, a férfiak és nők soha nem érzik jobban magukat, mint amikor teljes figyelmüket arra fordítják, hogy felfedezzenek vagy létrehozzanak valamit. Különösen igaz ez akkor, ha a motiváció egyszerű: Kíváncsi vagyok, mi fog történni, ha ezt megteszem? (Ken Rowat – képzőművész, művészet tanár, szobrász, keramikus és nyomdász, aki a Guardian angol lapnak is irt rendszeresen.)

14 „Ha ugyan azt csináljuk, mint eddig ugyan azt az eredményt fogjuk kapni mint eddig.”


Letölteni ppt "Kreativitás és az élethez való kreatív hozzáállás nem joga hanem kötelmessége az embernek. (Nikolai Berdyaev – filózófus)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések