Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az internet története Kovács Nándor. A kezdetek  A Szovjetunió 1957. október 4-én fellövi az első mesterséges holdat, a Szputnyikot.  Az Egyesült Államok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az internet története Kovács Nándor. A kezdetek  A Szovjetunió 1957. október 4-én fellövi az első mesterséges holdat, a Szputnyikot.  Az Egyesült Államok."— Előadás másolata:

1 Az internet története Kovács Nándor

2 A kezdetek  A Szovjetunió 1957. október 4-én fellövi az első mesterséges holdat, a Szputnyikot.  Az Egyesült Államok kormánya válaszul a Pentagon fennhatósága alatt a következő évben létrehozza az ARPA-t. (Advanced Research Projects Agency) Fejlett Kutatási Projektek Ügynökségét a tudományos technikai eredmények katonai célú felhasználásának előmozdítására.

3 Kommunikáció atomcsapás után Az USA-ban kubai rakétaválság miatt megerősödő atomháborús félelmek miatt szükségessé vált: A kommunikációs hálózatok biztonságossá tétele RAND Corporation felismerte, hogy Amerikának egy olyan vezérlő-szabályozó hálózatra volna szüksége, amely atomtámadás esetén sem válik működésképtelenné.

4 Az ötlet Paul Baran vezérkari tiszttől származik (1964)   a hálózatot mindenkor megbízhatatlannak kell tételezni   A hálózat minden egyes csomópontja a többivel egyenlő értékű, így önálló jogon alkothat, küldhet és fogadhat üzeneteket.   Maguk az üzenetek csomagokra oszlanak, és minden egyes csomagnak külön címe van.   Minden csomag egy adott forráscsomópontnál indul, és egy adott célcsomópontnál ér véget, máskülönben teljesen egyéni utakon tekergőzhet végig a hálózaton.

5 ARPA-DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) ( Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) ARPA-DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) ( Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) Elképzeléseik szerint a hálózati csomópontokat - akkori mércével mérve - nagy sebességű számítógépek alkották, melyek egy masszív hálózattal voltak összekapcsolva Kidolgoztak egy többközpontú, csomagkapcsolt hálózati kommunikációs rendszert (az NCP protokollt), mely a mai TCP/IP szabvány ősének tekinthető.

6 Első kísérleti hálózatok  National Physical Laboratory 1968 (Nagy-britanniai Országos Fizikai Laboratórium )  UCLA 1969 (University of California, Los Angeles)  MIT 1969 ( ( Massachusetts Institute of Technology)

7 ARPANet 1969 Kezdetben 4 csomópont: Kezdetben 4 csomópont:  UCLA (University of California at Los Angeles)  SRI (Stanford Research Institute)  UCSB (University of California at Santa Barbara)  University of Utah 1971-re 15 csomópont 1972-re 37 csomópont ARPANET-nek köszönhetően a tudósok és kutatók a távolból is megoszthatták egymással számítógépes eredményeiket.

8 A Web történetének főbb állomásai 1969. október 29. Az első adatcsomag átvonult a hálózaton. Len Kleinrock összekapcsolt két kutatóintézetben lévő számítógépet telefonkapcsolat segítségével. A UCLA-ból induló „Log” szóra a Stanford Research Institute „In” szóval válaszolt volna. A rendszer az utolsó betű elküldésénél összeomlott. Az újabb kísérlet már sikeres volt, de mégis az első elküldött „szó” az „LO” volt.

9  1970: NCP (Network Control Protocol; a TCP/IP elődje)  1972: első E-mail alkalmazás  1973: az első nemzetközi kapcsolat az APRANET-hez (Anglia és Norvégia) 1974

10 TCP (Transmission Control Protocol) Az APRANET protokolja nem rendelkezett vonalhibák elleni védelemmel, ezért csomagvesztés esetén a protokoll lefagyott Új protokoll kellett >> TCP A tervezés alapjai:  Minden hálózat önálló  A hálózat nem törődik vele, hogy a csomag célba ér vagy sem, ennek felügyelete a végrendszer feladata, szükség esetén a forrás úgyis újraküldi  A hálózatok „fekete dobozokon” keresztül csatlakoznak egymáshoz (később: gateway, majd router)  A hálózatban nincs globális szintű ellenőrzés

11 TCP/IP  A TCP-nek a datagramos változatát nem hozták létre  A protokoll használható volt fájlátvitelre és távoli bejelentkezésre, de nem volt képes kezelni pl. a beszédátvitelt (ami nem igényli az elveszített csomagok ismétlését)  Datagramok esetében a csomagok továbbítására két protokoll, a TCP és az IP szolgál  A TCP végzi az üzenetek datagramokra darabolását, míg a másik oldalon az összerakást  Az IP (Internet Protocol) az egyedi datagramok továbbításáért felelős

12 INTERNET  1982: DCA (Defense Communication Agency) és az ARPA a TCP/IP protokollkészletet az ARPANET elfogadott protokolljává minősítette  1983 jan. 1.: Az NCP protokollt a teljes ARPANET hálózaton felváltotta a TCP/IP  1983: több mint 200 csomóponti gép és több száz hoszt már stabil és sikeres volt. Ekkor az ARPA átadta a hálózat irányítását a DCA-nak, aki első lépésként leválasztotta a katonai részt és külön alhálózatot hozott létre MILNET néven.  1984 NSF (Nemzeti Kutatási Alap) NSFNET: Hat szuperszámítógépnek gerinchálózatot épített ki. A gépekhez mikroszámítógépek kapcsolódtak (fuzzball), amiket 56 kb/s bérelt telefonvonalak kötötték össze. Ez volt az első TCP/IP nyelven beszélő nagykiterjedésű hálózat.  1985 Az ARPANET és a NSFNET összekapcsolásával a felhasználók száma exponenciálisan kezdett növekedni. Megszületett az internet! Megszületett az internet!

13  1983 június 23. - Megszületik a DNS Nem számokat kell egy-egy oldal eléréséhez megadnunk (pl. 70.42.185.10), hanem természetes nyelven értelmezhető címeket (pl. www.pcworld.com).www.pcworld.com Létrehozták a tartományelnevezésű rendszert. A hálózatba beállított (DNS)szerverek végezték a címfordítást. Paul Mockapetris az egyike a rendszer alapítóinak

14  1990. december 25. A web történelmének legelső mérföldköve a saját születése. (World Wide Wonder) Tim-Berners Lee és Robert Cailliau létrehozták az első Web- tartalmat: a CERN telefonjegyzékét.

15  1993 március 15. Az első grafikus böngésző megszületése Letölthető XWindows alá. Később ez volt az alapja a Netscape böngészőnek. A forrást a Microsoft is felhasználta az Internet Explorer 1.0-hoz. Ezzel elkezdődött a hatalmas böngészőháború

16  1994. februárja Megjelenik a későbbi Yahoo! néven ismert könyvjelző lista az interneten. Számos kisebb keresőnek ez jelentette a végét. Egyedüli rivális a Google. David Filo Jerry Yang

17  1995 július 16. Az Amazon.com megnyitotta „kapuit”. Jeff Bezos alapító Számos történet látott napvilágot, hogyan született meg az üzleti terv. Egy átalakított garázsból indult a Washingtoni Bellevue-ban 2002. januártól kezdett az oldal profitot termelni.

18  1995. augusztus 9. A Netscape nyilvánossá válik (a vállalat részvényei óriásit ugranak felfelé) Megalapozva a 2000-es dot.com katasztrófát Mindenki az Internetes cégekbe fektetett a nagy profit reményében.

19  1995. szeptember 3. Befejeződik az első eBay árverés. Kerti vásár helyett, internetes zsibvásár. Sokszor bizalom alapján működik.

20  1995. szeptember 7. A Google Inc. alapjai. 1998-ig Larry kollégiumi szobájában adatközpont 2006. júniusában az Oxford English Dictionary hozzáadta a Google kifejezést a szótárához Larry Page és Sergey Brin

21  1995. október 24. Craig Newmark közzéteszi a apróhirdetés listáját Később Craigslist.org néven nőtte ki magát, majd több ország indított hasonló apróhirdetés oldalt.

22  1998. január 17. Kitör a Lewinsky botrány A botrány először az interneten jelent meg és nem nyomtatott hírújságban. A hagyományos médiaforrások ráébredtek, hogy ki kell lépniük az Internetre. A nyomtatott változat nem tud versenyezni a világháló gyorsaságával.

23  2001. január 15. Megjelenik az első cikk a Wikipédiában Ma már nagyon sok keresésnek ez az oldal a kiindulópontja. Bárki információt adhat be, tehet közzé.

24  2003. február 16. Debütál az Oddpost rendszer. A különböző ingyenes postafiókok mellett nagyon sokan használnak lokális telepített levelezőprogramot. A nehéz átjárhatóság miatt alakult ki a postafiókokat jól menedzselő webes felületű rendszer. Ez alapozta meg a web 2.0 és az AJAX technológia jövőjét, vagyis, hogy minden tevékenységünket a weben keresztül végezzük. www.oddpost.com www.oddpost.com ma már a Yahoo! tulajdona

25  2003. március A Friendster elindul a kapcsolatépítés útján. Létrehozó: Jonathan Abrams Elege lett a névtelen online randevú helyekből, valódi névvel regisztrált felhasználók között szeretett volna kapcsolatokat kialakítani. Pár hónap alatt 1 millió felhasználója lett.

26  2005. augusztus 28.- Katrina blog Michael Barnes blogbejegyzése a hurrikánról New Orleansban. Élő hírközvetítés volt, amire a vezető hírlapok sem voltak akkor képesek. Több tízezer felhasználó olvasta naponta a bejegyzéseket.

27 A Web 2.0 fogalom megszületése A web 2.0 kifejezést Tim O'Reillynek, az O'Reilly Media cég alapítójának tulajdonítják, 2004-ből. – telepítés nélkül futtatható szoftverek, – bárhonnan elérhető online dokumentumok, – ingyenes tudástárak, – egyre gyarapodó netes közösségek Legfontosabb ismérvei: Tim O'Reilly Platform független szolgáltatások

28 Tim O'Reilly szerint a Web 2.0-s tartalmak, alkalmazások, illetve szolgáltatások lényege Tim O'Reilly szerint a Web 2.0-s tartalmak, alkalmazások, illetve szolgáltatások lényege A web mint platform jelenik meg  Cél olyan alkalmazások fejlesztése, melyek webes felület segítségével képesek a normál asztali alkalmazások teljesítményét nyújtani (például ilyen a web szövegszer- kesztője, a Google Docs).  De ide tartoznak azok a Gadgetek és Widgetek is, melyekkel a felhasználó munkaasztalszerűvé varázsolhatja az általa gyakran látogatott oldalakat, illetve közös felületről kezelheti, menedzselheti hálózati alkalmazásait.

29 GRID - World Community Grid (közösségi világháló) célja: A világ legnagyobb hálózatának kiépítése az emberiség javát szolgáló kutatási projektek elvégzéséhez - Az IBM tartja fenn - Platformfüggetlen - Sokmilliós szuperszámítógépek építse helyett jobban ki kell használni a jelenlegi gépek teljesítményét - Működése: 1: „képernyővédőként” működik (amikor aktív a felhasználó, akkor visszakapja a teljes erőforrást) 2: alkalmazásként futtatható (és leállítható)

30 Felhasznált irodalom: Andrew S. Tanenbaum: Számítógéphálózatok Wikipedia


Letölteni ppt "Az internet története Kovács Nándor. A kezdetek  A Szovjetunió 1957. október 4-én fellövi az első mesterséges holdat, a Szputnyikot.  Az Egyesült Államok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések