Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÁJÉKOZTATÓ A Klímaváltozás – hatás – válaszadás /VAHAVA/ kutatási projekt végrehajtásáról OGY Környezetvédelmi Bizottság ülése 2004. október 5.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÁJÉKOZTATÓ A Klímaváltozás – hatás – válaszadás /VAHAVA/ kutatási projekt végrehajtásáról OGY Környezetvédelmi Bizottság ülése 2004. október 5."— Előadás másolata:

1 TÁJÉKOZTATÓ A Klímaváltozás – hatás – válaszadás /VAHAVA/ kutatási projekt végrehajtásáról OGY Környezetvédelmi Bizottság ülése 2004. október 5.

2 A CO 2 koncentráció trendje az elmúlt évezredben (parts per million by volume, ppmv) Source: Carbon Dioxide Information Analysis Center (CDIAC) (http://cdiac.esd.ornl.gov/)

3 A globális hőmérséklet változása (1860-1999) az 1961-1990 közötti átlaghőmérséklet bázisán

4 y = - 0,8313x + 2223,9 Az éves csapadékösszegek változása Varga-Haszonits, 2003 1900

5 Kutatási irányzatok  Klímaváltozási prognózisok készítése,  Klímavédelem (CO 2, metán, stb. csökkentés),  Időjárási hatások vizsgálata,  Alkalmazkodási stratégiák kidolgozása.

6 Elővigyázatosság elve Ahol súlyos vagy visszafordíthatatlan kár fenyeget, a tudományos kételyek nem használhatók fel a kellő időben meghozandó döntések meghozatal- ának elhalasztására, mert lehetséges, hogy amikorra minden kétely eloszlik, már késő lesz.

7 A klímaváltozással összefüggő cselekvéseknek jelenleg két kulcsszava van: alkalmazkodáscsökkentés

8 European Environmental Agency jelentése /2004/ A klímaváltozás hatása Európára

9 Tendenciák Európa középső és déli részére a melegebb és szárazabb éghajlat prognosztizálható; Megnövekszik a szélsőséges időjárási események előfordulása; Új alkalmazkodási stratégiára van szükség.

10 VAHAVA projekt A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia közös programja A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia közös programja Kulcsszavak:- változás - hatás - válaszadás

11 A VAHAVA projekt módszertani jellegzetessége, hogy szintetizáló jellegű. Az elmúlt 20-25 évben felhalmozódott hazai és részben külföldi kutatási eredményeket foglalja össze nagyrendszer szintézisébe. Hasonló munkát az időjárással és az éghajlattal kapcsolatban Magyarországon eddig még nem végeztek.

12 A VAHAVA projekt multiszektoriális jellegű, vagyis felöleli a gazdasági és társadalmi szektorok valamennyi területét, a természetvédelemtől és agrárgazdaságtól kezdve az energetikán át, egészen a környezet-egészségügyig.

13 A VAHAVA projektben sokan vesznek részt önkéntes alapon: Több mint 200 szakértő működik közre; 33 akadémiai tudományos bizottság vitatta meg a 2003. évi szélsőséges időjárás hatásait; Részt vesz a projektben a MTESZ Központi Környezetvédelmi Bizottsága, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tudományos Tanácsa; 60 szakértői tanulmányt rendeltünk meg, ennek fele elkészült; Konferenciák sorozatát szerveztük meg.

14 AGRO-21 Füzetek

15 A VAHAVA projekt végső jelentése 2005. végére készül el. Három nagy fejezetből áll: 1.Az elmúlt öt évben a szélsőséges időjárás események milyen és mekkora károkat okoztak 2.Javaslatok, hogy milyen intézkedésekkel lehetne jelentősen csökkenteni ezeket a károkat a következő 5-10-15 évben 3.Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia tudományos alapjainak kidolgozása

16 Két stratégiai cél: Felkészíteni a magyar társadalmat egy valószínűsíthető melegebb és szárazabb időszakra. Létrehozni a gyorsan reagáló technikai, pénzügyi és szervezési lehetőségeket a váratlanul jelentkező szélsőséges időjárási események káros hatásainak megelőzésére, ill. azok kezelésére.

17 Politikai támogatások szükségessége I. Rövidtávon:  Meglevő támogatási rendszereken belül átcsoportosítások a kedvezőtlen klímahatások megelőzését szolgáló intézkedésekre;  A károk elhárítását, felszámolását végző szervezetek technikai korszerűsítése;  Az Országgyűlés elé kerülő Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia elfogadásának elősegítése;

18 Politikai támogatások szükségessége II. Középtávon:  A biztosítási rendszerek szélesítése a vállalati szféra és a lakosság bevonásával;  A természeti katasztrófák káros hatásait enyhítő központi pénzügyi források bővítése;  A klímaérzékenységet figyelő, regisztráló monitoring rendszer kiépítése az általános környezeti monitoring nagyrendszer keretén belül.

19 Köszönjük a figyelmet! klima.vahava@office.mta.huwww.vahava.hu vahava


Letölteni ppt "TÁJÉKOZTATÓ A Klímaváltozás – hatás – válaszadás /VAHAVA/ kutatási projekt végrehajtásáról OGY Környezetvédelmi Bizottság ülése 2004. október 5."

Hasonló előadás


Google Hirdetések