Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

OGY Környezetvédelmi Bizottság ülése október 5.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "OGY Környezetvédelmi Bizottság ülése október 5."— Előadás másolata:

1 OGY Környezetvédelmi Bizottság ülése 2004. október 5.
TÁJÉKOZTATÓ A Klímaváltozás – hatás – válaszadás /VAHAVA/ kutatási projekt végrehajtásáról OGY Környezetvédelmi Bizottság ülése október 5.

2 A CO2 koncentráció trendje az elmúlt évezredben (parts per million by volume, ppmv)
Source: Carbon Dioxide Information Analysis Center (CDIAC) (

3 A globális hőmérséklet változása (1860-1999) az 1961-1990 közötti átlaghőmérséklet bázisán

4 Az éves csapadékösszegek változása
Varga-Haszonits, 2003 y = - 0,8313x ,9 1900

5 Kutatási irányzatok Klímaváltozási prognózisok készítése, Klímavédelem (CO2, metán, stb. csökkentés), Időjárási hatások vizsgálata, Alkalmazkodási stratégiák kidolgozása.

6 Elővigyázatosság elve
Ahol súlyos vagy visszafordíthatatlan kár fenyeget, a tudományos kételyek nem használhatók fel a kellő időben meghozandó döntések meghozatal-ának elhalasztására, mert lehetséges, hogy amikorra minden kétely eloszlik, már késő lesz.

7 A klímaváltozással összefüggő cselekvéseknek jelenleg két kulcsszava van:
alkalmazkodás csökkentés

8 European Environmental Agency jelentése /2004/
A klímaváltozás hatása Európára

9 Tendenciák Európa középső és déli részére a melegebb és szárazabb éghajlat prognosztizálható; Megnövekszik a szélsőséges időjárási események előfordulása; Új alkalmazkodási stratégiára van szükség.

10 VAHAVA projekt A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia közös programja Kulcsszavak: - változás - hatás - válaszadás

11 A VAHAVA projekt módszertani jellegzetessége, hogy szintetizáló jellegű. Az elmúlt évben felhalmozódott hazai és részben külföldi kutatási eredményeket foglalja össze nagyrendszer szintézisébe. Hasonló munkát az időjárással és az éghajlattal kapcsolatban Magyarországon eddig még nem végeztek.

12 A VAHAVA projekt multiszektoriális jellegű, vagyis felöleli a gazdasági és társadalmi szektorok valamennyi területét, a természetvédelemtől és agrárgazdaságtól kezdve az energetikán át, egészen a környezet-egészségügyig.

13 A VAHAVA projektben sokan vesznek részt önkéntes alapon:
Több mint 200 szakértő működik közre; 33 akadémiai tudományos bizottság vitatta meg a évi szélsőséges időjárás hatásait; Részt vesz a projektben a MTESZ Központi Környezetvédelmi Bizottsága, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tudományos Tanácsa; 60 szakértői tanulmányt rendeltünk meg, ennek fele elkészült; Konferenciák sorozatát szerveztük meg.

14 AGRO-21 Füzetek

15 A VAHAVA projekt végső jelentése 2005. végére készül el
A VAHAVA projekt végső jelentése végére készül el. Három nagy fejezetből áll: Az elmúlt öt évben a szélsőséges időjárás események milyen és mekkora károkat okoztak Javaslatok, hogy milyen intézkedésekkel lehetne jelentősen csökkenteni ezeket a károkat a következő évben Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia tudományos alapjainak kidolgozása

16 Két stratégiai cél: Felkészíteni a magyar társadalmat egy valószínűsíthető melegebb és szárazabb időszakra. Létrehozni a gyorsan reagáló technikai, pénzügyi és szervezési lehetőségeket a váratlanul jelentkező szélsőséges időjárási események káros hatásainak megelőzésére, ill. azok kezelésére.

17 Politikai támogatások szükségessége I.
Rövidtávon: Meglevő támogatási rendszereken belül átcsoportosítások a kedvezőtlen klímahatások megelőzését szolgáló intézkedésekre; A károk elhárítását, felszámolását végző szervezetek technikai korszerűsítése; Az Országgyűlés elé kerülő Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia elfogadásának elősegítése;

18 Politikai támogatások szükségessége II.
Középtávon: A biztosítási rendszerek szélesítése a vállalati szféra és a lakosság bevonásával; A természeti katasztrófák káros hatásait enyhítő központi pénzügyi források bővítése; A klímaérzékenységet figyelő, regisztráló monitoring rendszer kiépítése az általános környezeti monitoring nagyrendszer keretén belül.

19 Köszönjük a figyelmet! vahava


Letölteni ppt "OGY Környezetvédelmi Bizottság ülése október 5."

Hasonló előadás


Google Hirdetések