Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Számítógépek felépítése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Számítógépek felépítése"— Előadás másolata:

1 Számítógépek felépítése
Készítette: Kós Réka

2 Hardver és Szoftver A számítógép működéséhez két dologra van szükség: Hardverre és Szoftverre. Ezek egymástól függetlenül nem sokat érnek. Hardver: A számítástechnikában a számítógép műszaki megvalósítása. (Minden anyagi, kézzel fogható tartozéka.) Szoftver: A hardver egységeket működtető, vezérlő ötletek, gondolatok programokban megvalósuló része. Olyan szellemi termék, mellyel kihasználjuk a hardver nyújtotta lehetőségeket.

3 HARDVER

4 Számítógép történet A számítógép feladata az információ kezelése, tárolása (fogadja, átalakítja, visszajátssza, elteszi, hordozhatóvá teszi) Pascal: Tekerős számítógép (fogaskerekekkel, mechanikusan működött, pénztárgépek ősei) Hollerth-Jacquard: Lyukkártyás számítógép (népszámlálás adatainak feldolgozása) Neumann János: Neumann elvű számítógép.

5 Neumann elvű számítógép
Három alappilléren áll: Utasításokkal vezérelt (program: utasítások sokasága) A program ugyanúgy van tárolva mint az adat, nem lehet őket megkülönböztetni egymástól. A program kívülről kerül a gépbe, ezért a számítógép programozható, funkciója változtatható lesz.

6 Neumann elvű számítógép
Busz rendszer program Feldolgozó Egység (processzor) Operatív tár (memória) adat program Illesztő billen- tyűzet egér monitor perifériák

7 A processzor (CPU) CPU=Central Programing Unit (Központi feldolgozó egység) A processzor feladata, hogy elolvassa a programot, és végrehajtsa az adatokon. A processzor a számítógép lelke, műszaki paraméterei ezért jelentősen befolyásolják a számítógép hatékonyságát.

8 A processzor feladatai
Legfontosabb feladatai: a számítógép működésének vezérlése, matematikai műveletek végzése, memórián belüli adatforgalom lebonyolítása, kapcsolattartás, adatforgalom lebonyolítása a perifériákkal a BUSZon keresztül.

9 A processzor paraméterei
1. Mekkora számokkal képes számolni? A Comodore64 8 bites, azaz 1 Byte-os számokkal számolt. Ma a legelterjedtebb a 32 bites (4 byteos), de már megjelenik a piacon a 64 bites (8 byteos) processzor is. 2. Órajel (Hz-ben megadva) Megadja, hogy 1 másodperc alatt hány műveletet hajt végre a számítógép. (Másodpercenként hányat „üt az óra”, minden ütésre végrehajt a processzor egy feladatot.) Mai processzorok 1 ütemben már több műveletet is végre tudnak hajtani. Manapság 2 GHz körüli a processzorok órajele. 2004 szeptember

10 Mikroprocesszor A processzorok több integrált áramkörből épülhetnek fel. Mikroporocesszor: Ha a processzorfunkciót egyetlen integrált áramkör látja el. Mikroprocesszorokkal dolgoznak általában az egyszerű gépek (pl. kávéautomata)

11 Alaplap A számítógépek könnyebb szerelhetősége kedvéért néhány igen fontos alkatrészt egy alaplapnak nevezett alkatrészen gyűjtöttek össze. Az alaplap tartalmazza a BUSZ nagy részét, a CPU és memóriafoglalatokat, valamint az illesztőegységek foglalatait. A különböző alaplapokon különböző számú memória és illesztőegység foglalat van, és nem minden CPU fogadására alkalmas. Ezért az alaplap típusa jelentősen meghatározza a számítógép paramétereit! A számítógépek könnyebb szerelhetősége kedvéért néhány igen fontos alkatrészt egy alaplapnak nevezett alkatrészen gyűjtöttek össze. Ennek oka, hogy rengeteg apró részletből, elektronikai áramkörből lehet megvalósítani egy számítógépet, s a különböző alkatrészek nem függetlenek egymástól.

12 Operatív tár = memória Az adatok tárolására szolgál (a program is adat!) Ezért legfőbb paramétere a kapacitás (hogy mennyi adatot tudunk benne tárolni), az adatelérési sebesség, az energiafogyasztás és a fizikai méret. A külső memóriák (pl. floppy, CD) külön csoportot képeznek.

13 Memória típusok Rendeltetés szerint két fő csoportot különböztetünk meg: 1. ROM=Read Only Memory (csak olvasható memória) 2. RAM=Random Access Memory (tetszőleges hozzáférésű memória) +. Külső memóriák

14 ROM A processzor csak olvasni tud belőlük, ezért tartalmukat gyártás során építik bele. Cserébe ha nem kap áramot akkor is megőrzi a tartalmát, nem felejt. Az EPROM olyan ROM, melynek a tatalámát a felhasználó írhatja be egyszer, majd a továbbiakban ROM-ként viselkedik. A ROM tartalmazza a BIOS-t (Basic Input/Output System), ami a számítógéppel való legalapvetőbb kapcsolattartást teszi lehetővé.

15 RAM Írható és olvasható memória. A végrehajtásra váró programokat (utasításokat) és a hozzá szükséges adatokat tartalmazza a gép működése alatt, tehát a felhasználói programokat és az operációs rendszert is. Ha kikapcsolják az áramot akkor a benne levő adat elvész. (Ezért célszerű munkánk során gyakran menteni! Sosem tudhatjuk előre mikor megy el az áram, s sok munkánk veszhet kárba.) Méretei: (32, 64,) 128, 256 MB (Egyre nagyobbakat gyártanak, egy számítógépbe több memóriakártya illeszthető be egyszerre.) CMOS-RAM: Olyan írható memória, ahol egy akkumulátorral biztosítjuk, hogy a számítógép kikapcsolása után se vesszen el az adat. Általában a rendszer változtatható beállításait tárolja, tartalmazza azt az óraáramkört is, amely folyamatosan méri az időt (rendszeridő) és követi a dátumot (rendszerdátum). Ebben van a BOOTolást elindító prrgram is.

16 Perifériák A számítógép a perifériákon keresztül tart kapcsolatot a külvilággal (felhasználóval). A perifériákat - az alaplaphoz - illesztő egységekkel kapcsoljuk. 3 csoportot különböztetünk meg: Adat beviteli (Input; Bmeneti) Adat kiviteli (Output; Kimeneti) Adat be- és kiviteli (I/O; B/K)

17 Adatbeviteli eszközök
A teljességre törekvés igénye nélkül néhány felsorolva, hiszen speciális igények is előfordulhatnak: Billentyűzet Egér Fényceruza Vonalkód leolvasó Lapolvasó Botkormány Mikrofon CDROM Web-kamera Speciális műszerek (pl. hőmérő, fénykapu…)

18 Adatkiviteli eszközök
A teljességre törekvés igénye nélkül, hiszen speciális igények is előfordulhatnak: Képernyő Nyomtató Hangszóró CD író Plotter Brai-olvasó Speciális eszközök (pl. robotkar…)

19 I/O eszközök Floppy CD-RW Merevlemez (winchester – HDD)
A teljességre törekvés igénye nélkül, hiszen speciális igények is előfordulhatnak: Floppy CD-RW Merevlemez (winchester – HDD) Tollmemória (Pendrive, Flash memória) Speciális eszközök (pl. magnószalag, streemer…)

20 Illesztő egységek A perifériákat az adatlaphoz illesztő egységekkel (kártyákkal) kapcsoljuk. Legfontosabbak: A billentyűzet és az egér illesztőegysége az alaplapon található. I/O kártya: nyomtatóhoz, lapolvasóhoz, 2 számítógép összekötéséhez való. VGA (Video Grafikus Adapter): képernyő illesztő kártya. Hangkártya: hangszóró, mikrofon illesztéséhez. USB illesztő (ma már billentyűzet, nyomtató, lapolvasó, tollmemória… is ezen keresztül csatlakozik)

21 Mágneses háttértárak Merevlemez (Winchester, HDD = Hard Disc Drive)
Hajlékony lemez (Floppy, FDD = Floppy Disc Drive) Mindkét típus kör alakú lemez(ek)ből (cilinder) áll, melyek forognak tengelyük körül, felületük mágnesezhető anyaggal van bevonva. Az író-olvasó fej sugárirányú mozgást végez, így minden pont elérhetővé válik.

22 Fizikai szerkezetük A lemezeken (kornogok, cilinder) az adatok koncentrikus körökben helyezkednek el. Ezeket a koncentrikus köröket sávoknak hívjuk. A sávokat szektorokra osztották. 1-1 szektor 512 byte adatot tartalmaz általában.

23 Logikai szerkezetük Klaszter (Cluster): A fájlrendszerek legkisebb foglalási egysége fájlok számára. A cluster mérete sosem lehet kisebb a fájlrendszernek otthont adó háttértároló szektor méreténél. Partíció: A merevlemezeken belül kialakítható legnagyobb tárolási egység, amely a teljes lemezterület több kisebb, különálló részre történő osztását teszi lehetővé.

24 Megjegyzés a klaszter és partícióhoz
Klaszter (Cluster): (Ha egy erőforrás foglalási egysége 512 bájt, az azt jelenti, hogy abból csak 512, 1024, 1536, 2048, stb. bájtnyi, azaz 512 bájt egész számú többszörösét kitevő méretű területek foglalhatók el egyszerre, akkor is ha elég lenne nekünk 2 bájt. Az erőforrás foglalási egysége alapvető befolyással van annak töredezésére. ) Partíció: Egyetlen merevlemezen maximálisan 4 darab elsődleges partíció kerülhet kialakításra, amelyek mindegyikén különböző fájlrendszerek létesíthetők, de amelyek közül mindig csakis egyetlen egy lehet aktív. A BIOS a rendszerindítási folyamat során mindig az aktív partícióról kezdi el az operációs rendszer betöltését.

25 Háttértárak jellemzői
Kapacitás: Maximálisan tárolható adatmennyiség Kbyte, Mbyte-ban megadva. Hozzáférési idő: Mennyi egy teljes írás-olvasási művelet ideje (millisecundumban megadva) A háttértárak „jósága” függ a meghajtó teljesítményétől is. A merevlemeznél a kettő egybe van építve. Egy merevlemez több korongot is tartalmazhat.

26 Merevlemez Általában 2 vagy több korongból áll, melyek fémből készültek. 20Mbyte-tól Gbyte-os méretekig változik a kapacitása. Hozzáférési idejük jobb mint a floppyknak. A lemezek állandó forgásban vannak a gép kikapcsolásáig. A winchestert partícionálhatjuk, az így keletkezett partíciók úgy kezelhetők, mintha önálló HDD-k lennének. Ennek fontossága az, hogy 1 partíción csak 1 operációs rendszer lehetséges általában.

27 Floppyk 5,25 inch-es: (hajlékony lemez, már nincs forgalomban)
DS DD: oldalanként 40 sáv, sávonként 9 szektor. Kapacitás: 360 Kbyte DS HD: oldalanként 80 sáv, sávonként 15 szektor. Kapacitás: 1,2 Mbyte 3,5 inch-es: (merev lemez, kemény tokos) DS DD: oldalanként 80 sáv, sávonként 9 szektor. Kapacitás: 720 Kbyte DS HD: oldalanként 80 sáv, sávonként 18 szektor. Kapacitás: 1,44 Mbyte

28 Írásvédelem Gyakran előfordul, hogy szeretnénk, hogy véletlenül se lehessen felülírni a munkánkat, ilyenkor írásvédetté kell tennünk a háttértárolót. Ez megtehető, ha a floppy, vagy tollmemórián található erre a célra kialakított kis pöcköt elmozgatjuk. (nyitott/zárt lakattal jelzik, melyik az írható/olvasható állapot)

29 Monitor (Képernyő) Illesztőegysége a videókártya. Típusai:
Katódsugárcsöves (TV-hez hasonló) Folyadékkristályos (lapos képernyők) Gázplazmás (laptopoknál) Legfontosabb paramétere: a mérete (képátmérő), ezt inch-ben adjuk meg. (1inch=2,54cm) Szín, felbontása

30 Képernyő üzemmódok Szöveges (csak karakterk jeleníthetőek meg.)
Grafikus (rajzok, képek megjelenítésére alkalmas.) Vegyes (mindkét funkciót kezelni tudja.) Monokróm (egy szín, annak különböző fényerejei, fekete alapon – ma ritka) Színes (sok különböző árnyalatú szín megjeleníthető.)

31 Billentyűzet Részei: Hagyományos billentyűzet ( betűk, számok, emelőbillentyű…Írógép funkciót lát el.) Numerikus billentyűzet (jobb oldalt, „pénztárgép” funkciót lát el) Funkció billentyűk (F1-F12 különböző menük rendelhetők hozzá) Irány-billentyűk (középen, mozgást segítik a szövegben)

32 Különleges billentyűk
Enter: „Mehet”, „OK”, „új bekezdés”. ESC: „Menekülj” Caps-Lock: Nagybetű-váltó (Nem ajánlatos használni!) Shift: Nagybetű-váltó. Shift+valami (a shift és a valami billenyűk együttes leütését jelenti, valamilyen funkciót lát el.) Alt, Ctrl: billentyűmódosítók. Más billentyűkkel együtt használjuk őket. Backspace: kurzor előtti karaktert törli. Nyilak, Tab, Irány-billentyűk: szövegszerkesztésnél alkalmazzák, majd ott részeletesebben.

33 Különleges billentyűk (folyt.)
Delete: a kurzor helyét (kurzor mögötti) levő karaktert törli, illetve a kijelölést. Funkcióbillentyűk: szerepük, programonként változik Print Screen: A képernyő képét rögzíti, lefényképezi Break: programok futását szakíthatjuk meg vele Ctrl+Alt+Delete: újraindítja a számítógépet. Num Lock: numerikus és iránygombok között vált.

34 Egér (Az első egér valójában teknősbéka alakú volt és teknősnek hívták. ) Egyes programok kezelését nagymértékben segítő eszköz. Típusai: hagyományos érintőképernyős (laptopoknál) dörzsegér (laptopoknál)

35 Egér (folyt.) Műszaki megvalósítását tekintve lehet:
Vezetékes vagy rádiós (távirányítós) Golyós, optikai, vagy inverz golyós 2 vagy 3 gombos (a középső gombot ritkán használjuk) 0, 1, 2 görgős. Az egér kurzora többnyire nyíl alakú (vagy egy I alakú).

36 Nyomtatók Ütő (impact) nyomtatók: A legelső fejlesztések ilyen nyomtatók voltak. Jelenleg is a legelterjedtebb nyomtatótípus. Előnye az egyszerű, olcsó konstrukció, a többpéldányos nyomtatás. Lehetővé teszi az egyidejű másolatok létrehozását többpéldányos papírt alkalmazva. Hátránya a zajos, némely esetben lassú, gyenge minőségű nyomtatás. Nem ütő (non impact) nyomtatók: A nem ütő nyomtatók esetében a tinta vagy a festék felvitele és rögzítése történik fújással, olvasztással, nagy nyomású hengerléssel. E nyomtatók csendes működésűek, de egyidejűleg csak egy nyomat keletkezhet, több példány nyomtatása csak egymás után lehetséges. A nyomtatási minőség jobb mint az útő nyomtatóknál.

37 Mátrix nyomtató Ütő és nem ütő változata is van. Ez utóbbiakat lézer vagy tintasugaras nyomtatónak nevezzük. nagy sebességű nyomtatásra képes. egy karakterre eső pontok számának növelésével és pontos elhelyezésével jó minőségű karakterkép állhat elő. viszonylag olcsó, de általában 1 színű (fekete) A papírra kb. 0,5 x 0,5 mm-es apró tűk szurkálják a festékszalagot. A 7-9 tű egy oszlopban helyezkedik el. Működés közben a fej adott sebességgel halad el a festékszalag előtt. Amikor karakter kirajzolása szükséges, a tűkre kalapácsok ütnek rá, és a tűk a festékes szalagon keresztül nyomot hagynak a papíron. A szalag a papír és a tűk között fut. Ezért több példány si nyomtatható egyszerre.

38 Tintasugaras nyomtató
Nem ütő, mátrix elvű nyomtató. Csak 1 példányos nyomtatásra alkalmas. Több pontot alkalmaz mint a mátrix, ezért szebb a képe. És YCP elvű színes nyomtatásra is alkalmas. Az eszköz olcsó, de az üzemeltetése drága (patronok). Egy teli patronnal kb szöveges oldal kinyomtatása lehetséges. Viszonylag lassú. Apró porlasztókon át finom tintacseppeket juttat a papírra, de nem festékszalagról, hanem tintapatronból. Ezek a pontok kisebbek, mint a tűmátrixnyomtató esetén, de nagyobbak, mint a lézernyomtatónál.

39 Lézernyomtató Nem ütő, mátrix elvű nyomtató.
Gyors, üzemeltetése olcsó, de a készülék drága. A fénymásolóhoz hasoló elvű. Gyenge lézersugárral vagy LED-sorral a számítógép irányításával elektromosan feltöltött szelén henger felületére rajzolja pontokból a jeleket és a grafikákat. A koncentrált fény hatására a megfelelő helyen megszűnik a henger felszínének töltése. A műanyag alapú festék a töltéssel rendelkező helyeken a forgódobra tapad, majd onnan a hozzásimuló papírra átragad, amelyre pedig mintegy 200 Celsius fokos hőmérsékleten ráégeti egy mángorlószerű hengerpár.

40 CD/DVD Optikai háttértárolók. Nagy mennyiségű adat tárolására alkalmasak. Többnyire zene, kép, videofilm vagy multimédiás anyagok tárolására használatosak. 74 perc zene vagy 650 Mbyte adat fér rá általában. A technika mai állása szerint az adatátvitel sebessége az alap-adatátvitel 156 kilobájt/másodperc 1x, 2x, 4x, 8x, 12x, 20x ,32x, 64x szerese is lehet. CD=Compact Disc (összetett, többcélú lemez) DVD= DVD=Digital Versatile Disc (Sokoldalú digitális lemez)

41 CD/DVD fajták Photo CD analóg képjeleket tároló laser disc (LD)
1982-ben digitális technikát alkalmazó "lézer hanglemez", a CD-A, melyet szabványosított rendszerré alakított a Philips és a Sony CD-DA: kb 75 percnyi (csak) hangrögzítésre alkalmas. CD-ROM: 650MB információ rögzíthető (kép, szöveg…de hang nem.) CD-ROM/XA: 650 MB információ (hang és videó is rögzíthető rá ) CD-R: Egyszer írható CD. Bármi írható rá. CD-I: Iteraktivitást is engedélyező tárolóegység DVD: akár 18GB adat írható rá, ezérrt elsősorban zenét, videót tartanak rajta (kb 2 órányi videófilmet tárolhatunk el rajta MPEG2 tömörítéssel.

42 CD műszaki megvalósítása
az írás és olvasás lézersugárral történik optikai eljárást használnak (fényvisszaverődés, polarizáció, szórás, fénytörés) az adatok írására és olvasására a visszavert fényt érzékeljük, és alakítjuk vissza adatokká.

43 CD előnyei Kapacitás: nagy mennyiségű adat tárolható rajta. Ennek oka, hogy a fény sokkal kisebb felületre fókuszálható, mint a mágneses tárolók elemi tárolófelülete. élettartam: az optikai tárolók élettartamát évtizedekben mérik. ár: az optikai adathordozó előállítási költsége általában alacsony, az árat lényegében a lemezen lévő programok, adatok, zeneszámok és egyéb információk piaci értéke határozza meg, ami mellett az előállítási költség eltörpül. hordozhatóság: a használaton kívüli lemezt zárt helyen tárolhatjuk, kompakt mérete miatt könnyen magunkkal vihetjük és másik gépen bonyolult szerelési műveletek nélkül azonnal használatba vehetjük.

44 DVD külsőre nagyon hasonlít a CD-lemezhez, de nagyobb a tárolási kapacitása - az oldalak és tárolási rétegek számától függően szöröse a CD-knél megszokott értékeknek. a DVD-lemez mindig két, 0,6 mm vastagságú lemezből, összeragasztással készül, és akár mindkét oldalán tárolhat adatokat. technológiai fejlődésnek köszönhetően a lemez egy-egy oldalán két felvételi réteg alakítható ki. Az oldalak és rétegek számának kombinálásából jött létre a DVD négy alaptípusa.

45 DVD típusok DVD5: egyoldalas, egyrétegű lemez, a kapacitása 4,7 GB.
DVD9: egyoldalas, kétrétegű lemez, a kapacitása 8,54 GB. A két réteg távolsága µm, és tiszta gyanta választja el egymástól. DVD10: kétoldalas, oldalanként egy rétegű lemez, a kapacitása 9,4 GB. DVD18: kétoldalas, oldalanként két rétegű lemez, a kapacitása 17,08 GB

46 Számítógép kategóriák
Mainframe: Több száz vagy ezer felhasználó egyidejű kiszolgálására alkalmas nagyteljesítményű számítógép. PC - Személyi számítógép (Personal Computer): 1 felhasználós asztali gép, vagy laptop. Minigép: Egyszerűbb feladatok ellátására szolgáló számítógép. Szervergép:

47 Mainframe Mainframe: Több száz vagy ezer felhasználó egyidejű kiszolgálására alkalmas nagyteljesítményű számítógép. A nagygépek tipikusan több processzorral, sok GB memóriával, valamint akár terrabájt nagyságrendű háttértároló-kapacitással rendelkeznek, és elsősorban vállalati környezetben kerülnek felhasználásra. A nagygépek tipikusan Unix-alapú operációs rendszert (pl. AIX) futtatnak, magas fokú hibatűréssel rendelkeznek, szolgáltatásaikat pedig terminálokon keresztül lehet igénybe venni.

48 Konfiguráció Konfiguráció: Egy rendszer konfigurációja alatt az őt felépítő részek jellemzőit értjük. Alapkonfiguráció: Azok a számítógép alkatrészek amik nélkül a felhasználó számára a gép nem használható (Alaplap, processzor, memória, merevlemez, képernyő, billentyűzet, hangfal, egér.) Bővített konfiguráció: Ha az alapkonfigurációt további perifériákkal egészítjük ki (nyomtató, lapolvasó…) IBM; Apple gépekre példa

49 IBM kompatibilis konfiguráció
Tessék kinézni egy számítógép adatait egy Cora/Auchan/ Tesco/MediaMarkt/ElectroWord/Saturn ujságból!

50 Egy Apple konfiguráció
PowerMac G5 DC 2.3Ghz/512/250/SD/GF6600/No KB Jelentése: 2.3 Ghz órajel (2.3*109 művelet/másodperc) 512MB memória (512*106 Byte ennyi adat fér el benne) 250 GB merevlemez (250*109 Byte-os) SD (Super drive meghajtó tud cd-t dvd-t írni/olvasni) GF6600 videókártya típusa. No KB (nincs billentyűzet)

51 Hálózatok hardverelemei
Olyan fizikai eszközök, amik a hálózatok kialakításánál szükségesek. Ezek biztosítják hogy az adat el tudjon jutni fizikailag az egyik helyről a másikra: Modem DSL(ISDN,ADSL) Kábel (rézdrót, koax, optikai) Rádió, műholdas adók Router Switch Hub Repeater

52 Modem Digitális információk analóg közegeken (pl. telefonos vagy kábelhálózat) keresztüli továbbítását vivőjelek modulálásával lehetővé tevő hardvereszköz. A modem nevét két alapvető részegysége, a modulátor és a demodulátor kezdőbetűinek összevonásából kapta. A hagyományos, analóg telefonos hálózaton történő átvitelre használt modemek legnagyobb sebessége 56 Kbps, míg a kábelhálózaton üzemelő kábelmodemek által biztosított sávszélesség akár a Mbps-es tartományt is elérheti.

53 Router, switch Router: Intelligens hálózati eszköz, amelynek feladata a beérkező adatcsomagok továbbítása a célállomás felé a lehető legoptimálisabb úton. Az útválasztók ennek a feladatnak az ellátásához útválasztási táblázatot vezetnek, amely alapján képesek annak eldöntésére, hogy melyik általuk közvetlenül elérhető csomópontnak kell továbbítaniuk az éppen feldolgozás alatt álló csomagot ahhoz, hogy az a legrövidebb úton a célállomásra juthasson. Az Interneten minden közbenső állomás útválasztási funkciókat is ellát. Switch: Intelligens hálózati eszköz, amely különböző hálózati szegmensek között biztosítja a csomagolt adatok továbbítását. Szegmens: olyan vezetékszakaszok ahol az adat továbbításon kívül más nem történik.

54 Modell C LAN A LAN B LAN ? Router

55 HUB Hálózati eszközök közös kapcsolódási pontja. A hubokat tipikusan helyi hálózatokban (LAN) használják számítógépek és más eszközök összekötésére. Az egyszerűbb passzív hubok működésük során a bemeneti kapura érkező csomagokat értelmezés és válogatás nélkül minden más kapura kimenetként másolják, így azt minden az adott hubba csatlakozó hálózati eszköz megkapja. Ezzel szemben az aktív v. intelligens hubok a fogadott csomagokat értelmezik, és csak arra a kapura továbbítják, amelyiken a csomag célállomása található. Ehhez összetettebb eszközre van szükség, amely viszont jóval nagyobb sávszélességet biztosít, hiszen a párhuzamos forgalmazást is lehetővé teszi az eltérő csomópontok között.

56 Repeater (ismétlő) A nagy távolságra történő adatátvitel során fellépő zavarok kiküszöbölésére használt aktív hálózati eszköz. A jelismétlő a fogadott analóg jeleket digitális adatsorrá alakítja vissza, majd az ez alapján újból előállított analóg adatsort küldi tovább a célállomás felé. Az átvitel során fellépő zavarokat újból és újból kiszűrve a jelismétlők sorozatai nagy távolságok között is biztonságosan teszik lehetővé a digitális kommunikációt.

57 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Számítógépek felépítése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések