Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Felsőoktatási tankönyv- és szakkönyvtámogatások 2005. szeptember 30.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Felsőoktatási tankönyv- és szakkönyvtámogatások 2005. szeptember 30."— Előadás másolata:

1 Felsőoktatási tankönyv- és szakkönyvtámogatások szeptember 30.

2 Források Hazai források •Hallgatói tankönyv-jegyzet támogatási normatíva •EISZ (Elektronikus Információszolgáltatás) •Felsőoktatási Tankönyv-, és Szakkönyv- támogatási pályázat •NKTH pályázat Európai Uniós források •A felsőoktatás szerkezeti és tartalmi fejlesztése c. pályázat

3 Hallgatói tankönyv- és jegyzettámogatási normatíva *2006-ban a normatíva összevonásra kerül a sport támogatással. A sport célú támogatás összege 820 Ft. Az OM tervei szerint: szeptember 1-től a normatíva Ft-ra nő, ebből • a sport támogatás kb Ft-ra, • a tankönyv-támogatási normatíva kb Ft-ra nőhet, amelyből kb Ft-ot elektronikus tartalom-fejlesztésre, tananyag vásárlásra lehet majd fordítani. Így közel 560 millió forint összeggel nőhet a fejlesztés-, vásárlástámogatási keret.

4 Elektronikus Információszolgáltatás (www.eisz.hu) - nemzetközi tudományos és kutatói adatbázis csomag től hozzáférhető 69 kijelölt felsőoktatási és MTA intézményben n 1 mrd Ft eszköztámogatás (számítógépes laborok létesültek egyetemi könyvtárakban) – OM (IKB és NIIF pályázat) n licencvásárlásra eddig több mint 1mrd Ft-ot költött – OM, MTA, OTKA (2005-től NKTH is) Az EISZ program költségei: n adatbázisok licenc díjai n nyomtatott folyóiratok előfizetési díjának kompenzálása (egyetemek felé n számítógépes infrastruktúra működtetése n szervezeti működési költségek

5 Felsőoktatási Tankönyv- és Szakkönyvtámogatási Pályázat A felsőoktatásban széles körben használható új alaptankönyvek, speciális szakkönyvek, valamint elektronikus tartalmak kiadásának támogatása A) A felsőoktatásban használható elektronikus tartalmak Interneten történő széles körű hozzáférésének támogatása. E komponens keretében olyan korszerű – például hipertextes, mozgóképes – felsőoktatási tananyagok kifejlesztését támogattuk, amelyek a bevezetésre kerülő többciklusú lineáris képzés keretében széles körű alkalmazásra számíthatnak. B) A felsőoktatásban használható, tankönyvek és szakkönyvek kifejlesztésének támogatása (nyomtatott könyv, CD, CD-ROM, DVD, DVD-ROM, videó) 2005 Az átalakuló felsőoktatás számára biztosítja a korszerű ismereteket közvetítő szakirodalmat, a felsőoktatásban használható tankönyvek és szakkönyvek kifejlesztésének támogatásával (nyomtatott könyv, CD, CD-ROM, DVD, DVD- ROM, videó).

6 A pályázat eredményei Felsőoktatási Tankönyv és Szakkönyv-támogatási Pályázat Beadott pályázatok száma Támogatott pályázatok száma Pályázat keretösszege Megítélt támogatás összege Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft 2005* Ft- NKTH Ft Összesen: Ft Ft *A pályázat kiírása már megtörtént, elbírálása folyamatban.

7 NKTH pályázat A pályázat célja: A felsőoktatásban is széles körben használható digitális tartalmak, többek között nyomtatásban 1995-benvagy később kiadott kézikönyvek, szak- és tankönyvek digitális változatának egységes formai előírások szerinti első előállítása és ingyenes közreadása legalább 8 éven át, korlátozás nélkül az interneten. A pályázat keretösszege: 100 millió forint A pályázati stratégiát a Kutatási, Technológiai Innovációs Tanács már elfogadta, így a pályázat még ez évben kiírásra kerül.

8 Európai Uniós források – NFT I. A felsőoktatás szerkezeti és tartalmi fejlesztése A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében Támogatási összegek: 1. forduló: Ft 2. forduló: Ft Ft A tartalmi fejlesztésekre fordított támogatás a teljes támogatási összeg 50%-át is eléri.

9 n A tartalmi fejlesztések jelentős kimenete, hogy elektronikus és nyomtatott tananyagok, tankönyvek, jegyzetek készüljenek. n A HEFOP forrásai az Európai Szociális Alapból származnak, amely kötelezően írja elő a támogatottak számára a közbeszerzés alkalmazását. Ennek megfelelően a os tanévben számos, a felsőoktatási intézmények által kiírt, a tankönyvek elkészítéséhez, előállításához kapcsolódó közbeszerzési felhívás megjelenésére lehet számítani. n A tankönyvek tartalmi fejlesztésébe a nyertes pályázók külső forrásokat is bevonhatnak, szintén a közbeszerzés szabályai alapján. A program a korábbi időszakhoz képest jelentősen megnövelte a felsőoktatás tartalmi fejlesztésére fordított támogatási keretösszeget, beleértve a tankönyvfejlesztési korábbi célpályázatot is, hiszen az az elmúlt évben is összességében mintegy 400 millió forinttal tudott hozzájárulni a tankönyvek korszerűsítéséhez. Európai Uniós források – NFT I.


Letölteni ppt "Felsőoktatási tankönyv- és szakkönyvtámogatások 2005. szeptember 30."

Hasonló előadás


Google Hirdetések