Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HARGITA MEGYEI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÓ PÉNZTÁR CSALÁDORVOSI ELLÁTÁS HARGITA MEGYÉBEN HARGITA MEGYÉBEN ELŐADÓ: DUDA TIHAMÉR ATTILA ELNÖK VEZÉRIGAZGATÓ HARGITA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HARGITA MEGYEI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÓ PÉNZTÁR CSALÁDORVOSI ELLÁTÁS HARGITA MEGYÉBEN HARGITA MEGYÉBEN ELŐADÓ: DUDA TIHAMÉR ATTILA ELNÖK VEZÉRIGAZGATÓ HARGITA."— Előadás másolata:

1 HARGITA MEGYEI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÓ PÉNZTÁR CSALÁDORVOSI ELLÁTÁS HARGITA MEGYÉBEN HARGITA MEGYÉBEN ELŐADÓ: DUDA TIHAMÉR ATTILA ELNÖK VEZÉRIGAZGATÓ HARGITA MEGYEI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÓ PÉNZTÁR

2 AZ EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZER FELÉPITÉSE Betegellátás Országos Egészségbiztosító Pénztár Országos Egészségbiztosító Pénztár Megyei Egészségbiztosító Pénztár Megyei Egészségbiztosító Pénztár Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Megyei Egészségügyi Igazgatóság Megyei Egészségügyi Igazgatóság Önkormányzat

3 A BETEGELLÁTÁS RENDSZERE Mentő Kórház Családorvos BetegB Szakorvosi rendelő Laboratórium Beteg

4 A BETEGELLÁTÁSRA FORDÍTOTT PÉNZALAPOK HARGITA MEGYÉBEN Szolgáltatás tipusa Kifizetések 2011-ben (ezer lejben kifejezve) Havi átlag kifizetések (ezer lejben kifejezve) Százalék arány Kórházak 86.7077.22649,25 Ártámogatott gyógyszerek 40.9033.40923,23 Családorvosi rendelők 15.2631.2728,67 Mentőszolgálat 12.9951.0837,38 Programos gyógyszerek 11.7629806,68 Járóbeteg szakellátás 2.6942241,53 Laboratóriumi szolgáltatások 1.7211430,98 Orvosi segédeszközök 2.0491711,16 Programos egészségügyi anyagok 786660,46 Fogászat 515430,29 Fizikoterápiás szakrendelés 494410,28 Külföldi kezelések 8770,05 Otthonápolás 7160,04 Összesen 176.04614.671100,00

5 A BETEGELLÁTÁSRA FORDÍTOTT PÉNZALAPOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

6 A HARGITA MEGYEI CSALÁDORVOSI ELLÁTÁS SZÁMOKBAN a 2011 –es ÉV VÉGÉN Családorvosok száma Biztosítottak száma Nem biztosítottak Felíratkozottak száma / családorvos Város 68139.81629.1112484 Falu 82124.63022.5581795 Összesen150264.44651.669- Hargita megyében községek szintjén Székelyandrásfalván és Székelyderzsen nincs állandó jelleggel családorvos, ide az újszékelyi, illetve a kányádi családorvosok járnak ki.

7 HOGYAN VÉLEKEDNEK AZ ÖNKORMÁNYZATOK A HARGITA MEGYEI EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSRÓL Küldve 67 önkormányzatnak Válaszolt 28

8 1. HOGYAN ÉRTÉKELI A CSALÁDORVOS / CSALÁDORVOSOK TEVÉKENYSÉGÉT : Jó22 Elégséges 6 Gyenge 0 Megjegyzés: Nem betegközpontú a program ami szerint dolgoznak (Gyergyóremete) A családorvos nem a településen lakik (Szentmárton)

9 2. A CSALÁDORVOSI RENDELŐ / RENDELŐK (ÉPÜLET, VÁRÓTEREM, ILLEMHELY) ÁLLAPOTA : Jó19 Elégséges 8 Gyenge 1 Megjegyzés: Átadas el ő tt áll az „Egészségház” ahol jók lesznek ezen feltételek (Gyergyóremete) 2009-ben került átadásra a modern „Egészségház” amelynek része a rendelő is (Szentmárton)

10 3. A CSALÁDORVOSI RENDELŐ / RENDELŐK FELSZERELTSÉGE: Jó11 Elégséges 9 Gyenge 8 Megjegyzés: Szükség lenne új korszerübb eszközökre (Kápolnásfalu) Szeretnénk közpénzen felszerelni az Egészségházat (Gyergyóremete) Oxigénpalack, defibrillátor szükséges sürg ő sség esetén (Szentsimon) Vannak olyan alapvető eszközök amelyek már használhatatlanok (Szentimre) A felszerelések és eszközök 30 évesek (Salamás)

11 4. HOGYAN ÉRTÉKELI A GYÓGYSZERÉSZ / GYÓGYSZERÉSZEK TEVÉKENYSÉGÉT: Jó25 Elégséges 3 Gyenge 0 Megjegyzés: Szükség volna állandó szolgálatra (Gyergyóremete)

12 5. A GYÓGYSZERTÁR / GYÓGYSZERTÁRAK ÁLLAPOTA : Jó22 Elégséges 6 Gyenge 0 Megjegyzés: Az „Egészségház”-ban helyet kap a gyógyszertár is (Gyergyóremete)

13 6. HOGYAN ÉRTÉKELI AZ OTTHONÁPOLÁST VÉGZŐK TEVÉKENYSÉGÉT : Jó24 Elégséges 4 Gyenge 0 Megjegyzés: Közösen végződik a Caritas bevonásával (Szentsimon)

14 7.. HOGYAN ÉRTÉKELI A LAKOSSÁG SZAKORVOSI ELLÁTÁSHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉSÉT: Jó 5 Elégséges16 Gyenge 5 Megjegyzés: Hiány van a jó szakorvosokban (Szentsimon) Köszségünkben nincsenek szakorvosi rendelők, nehézséget jelent eljutni a közeli városokba (Kápolnásfalu) L ó vész szétsz ó rt település, 280 hektáron fekszik, az idősebb generációnak nehéz megtenni 6-8 km -t az orvosi rendelőig (Szentmihály) Nem rendelkezünk szakorvossal (Parajd) Szükséges lenne szakorvosok vidéki rendelése (Gyergyóremete)

15 8. HOGYAN ÉRTÉKELI A SZAKORVOSI ELLÁTÁS MINŐSÉGÉT : Jó11 Elégséges15 Gyenge 2 Megjegyzés: Nincs helyben (Gyergyóremete)

16 9. HOGYAN ÉRTÉKELI A LAKOSSÁG KÓRHÁZI ELLÁTÁSHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉSÉT HARGITA MEGYÉBEN : Jó 7 Elégséges16 Gyenge 5 Megjegyzés: Felszámolták a mentőállomást (Parajd) Még Gyergyószentmiklóson is gondot okoz a nyelv probléma. „Menekülnek” az emberek a gyergyói kórházból (Gyergyóremete) A betegeket sokat várakoztatják (Szentsimon)

17 10. HOGYAN ÉRTÉKELI A KÓRHÁZI ELLÁTÁS MINŐSÉGÉT HARGITA MEGYÉBEN: Jó 9 Elégséges13 Gyenge 6 Megjegyzés: Nagyon sok negativ visszajelzést kaptunk a lakosságtól (Szentmárton) Nincs gyógyszer, néha a beteg kell biztosítsa a gyógyszereket (Szentsimon)

18 11. HOGYAN ÉRTÉKELI A LAKOSSÁG SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁSHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉSÉT : Jó 9 Elégséges11 Gyenge 8 Megjegyzés: Tekintettel a két sipálya m ű ködésére, legalább egy elsősegélypont létrehozása ind o kolt lenne a településen, egy mentőautóval és hozzávaló személyzettel (Gyergyócsomafalva) Tekintettel arra, hogy a helyi mentőszolgálat 2011 aug.26-án felszámol ó dott, nehézségek adódnak (Szentmihály) Nagy előny, hogy helyben van a mentőállomás (Gyergyóremete) Nincsenek a családorvosok megfizetve és nem vállalnak ügyeletet hétvégén (Szentsimon)

19 12. HOGYAN ÉRTÉKELI A SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS MINŐSÉGÉT: Jó10 Elégséges15 Gyenge 3 Megjegyzés: Minél több a„ reform”-nak nevezett intézkedés – annál inkább padlóra küldik az amúgy is gyenge lábakon álló egészségügyi rendszert (Parajd) Nem minden alkalommal van orvos a mentőn (Szentsimon) Kérjük a mentőautók számát megnövelni egy váltásban vagy ujraind i tani a hollói mentőállomást (Tölgyes)

20 A CSALÁDORVOSI RENDSZER KERETÉBEN NYÚJTOTT ÉS A BIZTOSÍTÁSI RENDSZER ÁLTAL FIZETETT SZOLGÁTATÁSOK.

21 BIZTOSÍTÁSSAL NEM RENDELKEZŐ SZEMÉLYEKNEK NYÚJTOTT SZOLGÁLTATÁSOK 1. Sürgősségi ellátást (anamnézis, klinikai vizsgálat és kezelés). A sürgősségi ellátás a háziorvosi rendelőkben történik, a munkaprogram ideje alatt. 2. A fertőző betegségek megállap í tása és követése. 3. A terhes és a gyermekágyas nő nyilvántartásba vétele és egészségi állapotának a követése. 4. Oltások: az országos oltási programnak megfelelően. 5. Orvosi iratok kibocsátása: halotti bizonyítvány, kivétel azok az esetek, amelyek igazságügyi orvosi vizsgálatot igényelnek. 6. Családtervezési szolgáltatások: a) családtervezési tanácsadás b) fogamzásgátló módszer tanácsolása kockázatmentes esetekben.

22 FAKULTATIV BIZTOSÍTÁSSAL RENDELKEZŐ SZEMÉLYEKNEK NYÚJTOTT SZOLGÁLTATÁSOK 1. A minimál csomagban foglaltak. 2. Akut betegségek esetén végzett vizsgálatok (anamnézis, klinikai vizsgálat, diagnózis és kezelés)..

23 BIZTOSÍTÁSSAL RENDELKEZŐ SZEMÉLYEKNEK NYÚJTOTT SZOLGÁLTATÁSOK (ALAPCSOMAG) 1. A fakultatívan biztosított személyeknek nyújtott szolgáltatások 2. Betegségmegelőző orvosi szolgáltatások:  A gyermek fizikai és pszichomotoros fejlődésének követése egészségfelmérő vizsgálatokkal.  Oltások: nem csak az országos oltási programnak megfelelően.  Egészségnevelés: az egészségre káros tényezők leküzdésére és betegség megelőzésre vonatkozó tanácsadás.  Betegségmegelőző céllal végzett orvosi vizsgálatok: a) 4-18 éves gyermekek éves egészségfelmérő vizsgálata. b) a 18-ik életévüket betöltött biztosítottaknál a nagy megbetegedési és elhalálozási rizikóval rendelkező betegségek megelőzése érdekében végzett éves vizsgálat.

24 BIZTOSÍTÁSSAL RENDELKEZŐ SZEMÉLYEKNEK NYÚJTOTT SZOLGÁLTATÁSOK (ALAPCSOMAG) 3. Akut és krónikus betegségek esetén végzett orvosi szolgáltatások:  anamnézis, általános klinikai vizsgálat  az orvos által szükségesnek ítélt egyes beavatkozások  a diagnózis felállításához vagy a betegség követéséhez szükséges laboratóriumi vizsgálatokra való küldés  kissebészeti beavatkozások  a kezelés megállapítása: szükség esetén gyógyszeres, higiéniás-diétás kezelés felírása, valamint a beteg felvilágosítása a felírt kezeléssel és megelőző intézkedésekkel kapcsolatosan  szakorvosi rendelőbe vagy kórházba való küldés  rehabilitációs kezelés felírása  gyógyászati segédeszközökre (sztómazsákokra és vizeletretencióra) kiadott javaslat, csak előzetes szakorvosi javaslat alapján. 4. Krónikus betegek egészségi állapotának és kezelésének követése.

25 BIZTOSÍTÁSSAL RENDELKEZŐ SZEMÉLYEKNEK NYÚJTOTT SZOLGÁLTATÁSOK (ALAPCSOMAG) 5. A beteg otthonában végzett klinikai vizsgálat – maximum 5 vizsgálat/hét/orvos. 6. Hasi ultrahang viszgálat – kompetencia és a technikai felszereltség függvényében. 7. Orvosi dokumentumok kibocsátása:  beteglap,  küldőpapírok,  recept felírás,  halotti bizonyítvány kiállítása (kivételt képeznek azok az esetek, amelyek igazságügyi orvosi vizsgálatot igényelnek),  gyermekeknek betegség esetén orvosi igazolás,  olyan orvosi iratok kibocsátása amelyek a gyermekvédelmi rendszerben elhelyezett gyermekeknek szükségesek.

26 Megjegyzendő:  1. Az alap -, fakultatív - és minimálcsomagban szereplő, a háziorvosi rendelőben és a beteg otthonában elvégzendő orvosi szolgáltatásokhoz szükséges gyógyszereket és egészségügyi anyagokat a családovosi rendelők biztosítják.  2. A minimál - vagy fakultatív csomagra jogosult személyeknek a családorvos által felírt laboratóriumi vizsgálatok és gyógyszeres kezelések ellenértékét az egészségbiztosító pénztár nem támogatja.

27 A CSALÁDORVOS KÖTELEZETTSÉGEI A BETEGELLÁTÁS FOLYAMÁN 1. Azt a gyermeket aki nincs feíratkozva családorvoshoz, a gyermek lakhelye szerinti családorvos köteles felírni az első vizsgálat alkalmával. Az újszülött gyermeket az a családorvos írja fel aki a terhesség idején a gyerek anyját gondozta, ha a gyermek szülei nem döntenek másként. 2. Az első vizsgálat alkalmával köteles felírni azokat a terhes és gyerekágyas nőket akik nincsenek feíratkozva családorvosnál. 3. Nem utasíthatja el a gyemekek felírását ha a szülő, vagy a gyermek törvényes képviselője ezt kéri. 4. Tiszteletben kell tartsa a betegnek azon jogát, hogy szabadon választhat orvost, illetve szolgáltatót, a törvényes keretek betartásával. 5. Tiszteletben kell tartsa a betegnek azon jogát, hogy 6 hónap elteltével más családorvost választhat.

28 A CSALÁDORVOS KÖTELEZETTSÉGEI A BETEGELLÁTÁS FOLYAMÁN 6. A családorvos receptfelírási és laboratóriumi kivizsgálási javaslatot csak saját orvosi tevékenysége következményeként adhat. Kivételt képeznek a szakorvosi javaslatra felírandó receptek azokban az esetekben amikor a kezelés hosszabb mint 30 nap és az első receptet a szakorvos felírta. Ezek a szakorvosok szerződési viszonyban kell legyenek az egészségbiztosító pénztárral. 7. Tájékoztatni a betegeket az orvosi szolgáltatást végzők és a betegek kötelességéről. 8. Bizalmasan kell kezelje a betegekre vonatkozó személyes és orvosi adatokat. 9. A munkaprogram betartása. 10. Az egészségbiztosítási rendszert szabályozó rendelkezések betartása.

29 A CSALÁDORVOS KÖTELEZETTSÉGEI A BETEGELLÁTÁS FOLYAMÁN 11. A munkaprogramja alatt a sürgősségi ellátás biztosítása az orvosi rendelőben. 12. Az orvosi kezelés leghatékonyabb formáját köteles javasolnia. 13. Az orvosi ellátáskor elsőbbségbe kell részesítse a terhes nőket és a csecsemőket. 14. Látható helyre függessze ki a munkaprogramját, a biztosító pénztár nevét amelyikkel szerződési viszonyban van, valamint ennek az elérhetőségeit: cím, telefonszám, fax, e-mail, web-oldal. 15. Bizonyos orvosi segédeszközökre javaslatot csak a biztosító pénztárral szerződési viszonyban levő szakorvos javaslata alapján állíthat ki. 16. Biztosítsa az összes orvosi szolgáltatást amelyekre a betegek jogosultak az egészségbiztosítási rendszerben 17. Küldőpapírt állítson ki a reabilitáló és balneo-klimaterikus egységek felé.

30 A CSALÁDORVOS KÖTELEZETTSÉGEI A BETEGELLÁTÁS FOLYAMÁN 18. A beteg kérésére történő orvosi szolgáltatások ellenértékét elszámolhatja a beteg felé, azokban az esetekben is amikor a krónikus betegségben szenvedő vizsgálatra programált beteg nem akarja kivárni a programálási időt. Ezekben az esetekben ha a beteg biztosított, akkor kaphat küldőpapírt és receptet, amelyeket az egészségbiztosító pénztár fizet. 19. A betegeknek a megfelelő és hatékony kezelést kell javasolja. 20. Tájékoztassa a 18 év fölötti biztosított személyeket, hogy joguk van évente 1 orvosi ellenőrző vizsgálaton részt venni. 21. Tájékoztassa a szülőket az oltási program keretében adandó oltásokról. Ha más oltást javasol, akkor a szülők írásos beleegyezését kell kérje.

31 A BIZTOSÍTOTTAK KÖTELESSÉGEI 1. Felíratkozni egy családorvoshoz. 2. Értesíteni a családorvost az egészségi állapotukkal kapcsolatos bármilyen változás esetén. 3. Jelentkezni a megelőző orvosi vizsgálatokon. 4. 15 napon belül értesíteni a családorvosát és az egészségbiztosító pénztárat a személyi adataival, valamint a biztosítotti minőségével kapcsolatos változásokról. 5. Szigorúan betartani az orvosa által javasolt kezeléseket és az orvosi utasításokat. 6. Civilizált viselkedést tanúsítani az egészségügyi személyzettel szemben. 7. Fizetni az egészségbiztosítási alaphoz való hozzájárulásukat. 8. Az orvosi szolgáltatóknál bizonyítani biztosítotti minőségüket. (Megjegyzés: az elektronikus nyilvántartás fejlesztése ezt a kötelességet egyre inkább háttérbe szorította, mivel a szolgáltatók már most hozzáférnek a biztosítottak névjegyzékéhez).

32


Letölteni ppt "HARGITA MEGYEI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÓ PÉNZTÁR CSALÁDORVOSI ELLÁTÁS HARGITA MEGYÉBEN HARGITA MEGYÉBEN ELŐADÓ: DUDA TIHAMÉR ATTILA ELNÖK VEZÉRIGAZGATÓ HARGITA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések