Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A fuvarozási ágak díjazása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A fuvarozási ágak díjazása"— Előadás másolata:

1 A fuvarozási ágak díjazása
Zsibrita Mátyás – 2011. március 20.

2 A fuvardíj fizetési kötelezettség
„ A fuvarozási szerződés alapján a fuvarozó díjazás ellenében köteles…”( Ptk § (1) ) A díj megfizetésének módjai: Egyedi szerződés Meghirdetett díjszabás A díj mértéke elsősorban megegyezés tárgya.

3 A díj mértékét meghatározó tényezők
Állandó költség: (biztosítás, adó, stb…) Változó költség: (üzemanyag (65-70%), alkatrész, stb…) Profit

4 A díjszámítás folyamata
A díjszámítás alapját meghatározó konkrét teljesítmény egységek mérése (fuvarozási távolság, idő, továbbított áru mennyiség, áru értéke) A mért egységek díjszámítási egységet képeznek.

5 A vasúti közlekedés fuvardíj megállapítása
Jellemzői: degresszív és alternatív A két fogalom valamennyi küldeményfajta esetében fennáll!

6 A vasúti közlekedés fuvardíj megállapítása
Vasúti küldeményfajták és a díjszámításhoz szükséges adatok: Kocsirakomány, szükséges adatok: áru tömege és fuvarozási távolság Közepes konténer, szükséges adatok: konténer üres vagy lakott állapota és fuvarozási távolság Nagy konténer, szükséges adatok: konténer hossza, bruttó tömege, és a fuvarozási távolság

7 A közúti közlekedés fuvardíj megállapítása
A díjmegállapítást nagy részben a változó költség befolyásolja. Tekintettel arra, hogy a közúti közlekedés részesedése a fuvarpiacon folyamatosan nő, a változást az elmúlt időszakban az alábbi táblázat mutatja.

8 A közúti közlekedés fuvardíj megállapítása
Díjszámítási módok: Tonnadíjas: abban az esetben alkalmazzuk, ha a fuvaridő nagy részét a menetidő teszi ki. A díjmegállapításhoz szükséges adatok: továbbított áru mennyisége (tonna), a fuvarozási távolság (km) Órakilométer díjas: abban az esetben alkalmazzuk, ha a fuvaridő nagy részét állásidő teszi ki (áruterítés, árugyűjtés)

9 A közúti közlekedés fuvardíj megállapítása
Adatok megállapításának lehetőségei Áru tömege: Bevallás Egységtömeg Mérlegelés Távolság: Táblázat Internet Jármű mérőműszere GPS rendszer

10 GPS rendszerű távolság-meghatározás, útdíj fizetés

11 A vízi közlekedés fuvardíj megállapítása
Jellemzőiből adódóan (lassú, nagy tömegű áru) A szükséges adatok: fuvarozott áru tömege vagy térfogata, illetve a fuvarozási távolság Az árura vonatkozó adatból mindig az abszolút értékben nagyobb adatot kell felhasználni A tengeri hajózásban egyéb befolyásoló tényezőket is figyelembe kell venni (árfolyampótlék, üzemanyag pótlék, jégpótlék, háborús helyzet, stb…)

12 A légi közlekedés fuvardíj megállapítása
Jellemzői: a legdrágább közlekedési alágazat A díjszámítás alternatív és degresszív Szükséges adatok: áru tömege (kg), fuvarozás viszonylata a TACT katalógus szerint Feltétlenül figyelembe kell venni a nemzetközi szerződésekben előírt 6 dm3/kg térfogat-tömeg arányt

13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A fuvarozási ágak díjazása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések