Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kritikus infrastruktúra sérülékenysége, a Polgári Védelem feladatai, az ivóvíz és a távfűtés hiánya esetén Leskó György mk. pv. alez.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kritikus infrastruktúra sérülékenysége, a Polgári Védelem feladatai, az ivóvíz és a távfűtés hiánya esetén Leskó György mk. pv. alez."— Előadás másolata:

1 A kritikus infrastruktúra sérülékenysége, a Polgári Védelem feladatai, az ivóvíz és a távfűtés hiánya esetén Leskó György mk. pv. alez.

2 az infrastruktúra a társadalmi, gazdasági tevékenység zavartalanságát biztosító alapvető létesítmények, szervezetek (pl. lakások, közművek, a kereskedelem, a távközlés, az oktatás, az egészségügy stb.) rendszere. Amennyiben az információs társadalom szempontjából vizsgáljuk az infrastruktúrákat, akkor az infrastruktúra fogalmán belül általános feladatú és információs rendeltetésű infrastruktúrát különböztethetünk meg

3 ÁLTALÁNOS FELADATÚ INFRASTRUKTÚRÁK
Az általános feladatú infrastruktúrák olyan állandóhelyű vagy mobil építmények, eszközök, rendszerek, hálózatok, és az általuk nyújtott szolgáltatások és működési feltételek összessége, amelyek valamilyen társadalmi, gazdasági vagy akár védelmi funkciók és rendszerek feladatorientált, zavartalan és hatékony működését biztosítják.

4 ÁLTALÁNOS FELADATÚ INFRASTRUKTÚRÁK
Funkciói: közigazgatás; közlekedés, szállítás; ellátás; hírközlés; vezetés; védelem (honvédelem, rendvédelem, katasztrófavédelem); oktatás; egészségügy; tájékoztatás.

5 TOFFLER-I TÁRSADALOM FEJLŐDÉS
1. Hullám - MEZŐGAZDASÁG 2. Hullám - IPAR 3. Hullám - INFORMÁCIÓ

6 INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM

7 Kritikus Infrastruktúra
NATO CPC (Polgári Védelmi Bizottság) „Azok a létesítmények, szolgáltatások és információs rendszerek, amelyek olyan létfontosságúak a nemzetek számára, hogy működésképtelenné válásuknak vagy megsemmisülésüknek gyengítő hatása lenne a nemzet biztonságára, a nemzetgazdaságra, a közegészségre és közbiztonságra és a kormány hatékony működésére.”

8 A veszélyhelyzetek során érintett főbb infrastruktúra elemek
közlekedés, szállítás közúti, vasúti, vízi, légi légvezeték, csővezeték távközlés vezetékes, vezeték nélküli informatikai hálózat bankrendszer energia ellátás, közművesítés települési lakásállomány, komfortosítás, szolgáltatások közszolgálati televízió és rádió helyi média posta távhő-ellátás háziorvosi szolgálat szociális gondozói hálózat kommunális hulladékszállítás, stb.

9 Az infrastruktúrák működésében kétféleképpen okozhat zavart: Közvetlen
A kritikus infrastruktúráknak három különböző típusú kockázattal kell számolniuk: Meghibásodás Baleset Támadás Az infrastruktúrák működésében kétféleképpen okozhat zavart: Közvetlen Közvetett A kritikus infrastruktúra védelem célja a kritikus infrastruktúra zavaraira vagy megsemmisülésére való felkészülés, az ezekkel szembeni védelem, a károsító hatások minimalizálása, azaz a reagálás és a helyreállítás.

10 Kritikus infrastruktúra védelem vizsgálatának tapasztalatai
Elsősorban a villamosenergia-ellátó rendszer meghibásodásának következményei okozzák a legsúlyosabb problémát. A veszélyhelyzetet a viharos szél, heves esőzés, hirtelen olvadás, áradás stb. okozzák, amelynek hatásai: az elektromos vezetékek szakadásai, a közműrendszereket alámossa és elönti a víz, akadozó víz-, távhőszolgáltatás, hírközlés és a szállítás, a lakosság alapellátásának hiánya, a veszélyes anyagok tárolásának kockázata, a fertőzésveszély stb.

11 A katasztrófavédelem fő feladata
az érintett gazdálkodó szervezetek bevonásával a kritikus infrastruktúra elemeinek folyamatos vizsgálata, a működéshez szükséges feltételek kidolgozásában való közreműködés, az önkormányzatok és a lakosság felkészítése az esetlegesen bekövetkező kritikus helyzetek gyors és hatékony kezelésére, az ilyen helyzetben alkalmazandó rendszabályokra, illetve a szükséges teendőkre.

12 A kritikus infrastruktúra védelem jövőbeni feladatai
A gazdaság átalakítása, a katasztrófa- érzékeny tevékenységek háttérbe szorítása; Az anyagi környezet átalakítása, idomítása a megváltozó körülményekhez; Biztosítás kötése vagy más kockázatmegosztó technikák alkalmazása.

13 Az esemény leírása A június 02-án történt rendkívüli csapadék a Bükk hegység vízgyűjtő területén helyi vízkárokat és vízfolyásokon gyorslefolyású árvizet és belvizet okozott

14 Az esemény miatt a Miskolc vízellátását biztosító vízbázisok egy része sérült és a bemosott szennyeződés feltehetőleg Mivíz kft. Kezelésében lévő ivóvíz hálózatba került Érintett terület

15 Végrehajtó szervezetek
A tett intézkedések Végrehajtó szervezetek Polgári Védelem Kórházak Egészségügyi alapellátás FKRMSZ Városgazda Kht. MIVIZ kft.

16 Polgári Védelem A polgármester úr intézkedése alapján a PV kirendeltség az ÁNTSZ határozat alapján felmérte a az ÁNTSZ ivóvíz norma és a területen élő lakossági nyilvántartás alapján az alapvető ivóvíz szükségletett Felmérte a rendelkezésre álló kapacitásokat (ivóvíz, töltő és szállító kapacitás, lakossági tájékoztató) Javaslatot tett a polgármester felé a feladat végrehajtására

17 Biztosította a vezetés információáramlás feltételeit
Tartotta a kapcsolatot az intézményekkel A város szóvivője segítette az ÁNTSZ lakossági tájékoztatását

18 Kórházak Egészségügyi alapellátás
Felkészültek a meg növekedett betegek ellátására, megnövelték kapacitásaikat, megerősítették szervezeti egységeiket

19 A miskolci tejüzem átállította termelését ivóvíz csomagolására
A MIVIZ kft és a FKRMSZ beérkező vízszállító gépkocsiijai megkezdték a korházak és a közintézmények ellátását Az FKRMSZ víztisztító és csomagoló egységei beérkezésük és telepítésük után megkezdték folyamatos üzemüket Az intézmények ellátása után mobil elosztó helyeken megkezdődött a lakosság ellátása a tájékoztatást mobil eszközzel és a helyi rádióval biztosítottuk

20 Végrehajtottuk a város érintett területen lévő közintézményeire telepített állandó elosztóhelyek feltöltését és folyamatos utánszállítását az ANTSZ lakossági csomagolt vízellátás biztosításának határozattal történő feloldásáig Az intézmények részére a tartály gépkocsik továbbra is biztosítják az ivóvizet.

21 Az esemény leírása Kilyukadt egy távfűtővezeték Miskolcon karácsony vasárnap kora hajnalban, emiatt 16 ezer lakás maradt fűtés és melegvíz nélkül.

22 A tett intézkedések Helyzetfelmérés A javítás támogatása
Lakosság tájékoztatás szakmai támogatása Felkészülés kiegészítő fűtés bevezetésére és fűtött helyeken történő elhelyezésre

23 Köszönöm a figyelmet.


Letölteni ppt "A kritikus infrastruktúra sérülékenysége, a Polgári Védelem feladatai, az ivóvíz és a távfűtés hiánya esetén Leskó György mk. pv. alez."

Hasonló előadás


Google Hirdetések