Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szakirodalom kutatás II. Rákóczi Ferenc Gimnázium

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szakirodalom kutatás II. Rákóczi Ferenc Gimnázium"— Előadás másolata:

1 Szakirodalom kutatás II. Rákóczi Ferenc Gimnázium
Könyvtárismereti órák Használatra átveszi a Mindszenty Gimnázium

2 Hogyan hasznosíthatod elméleti könyvtári tudásod?
„Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem.” (Konfuciusz)

3 Válaszd a könyvtárakat!
Dolgozatot kell írnod? Érettségire készülsz? Pályázatot írsz? Nem teljesen érted a tananyagot? Vásárlás előtt többet akarsz tudni egy termékről, szolgáltatásról? Hiteles forrásokból szeretnél tájékozódni?

4 Szakirodalom kutatás munkafázisai
Tájékozódás a témáról Kulcsszavak gyűjtése Kutatás a könyvtárakban Kutatás külföldi honlapokon, könyvtárakban Kölcsönzés, olvasás, jegyzetelés Irodalomjegyzék készítés

5 TÉMA: az arab-izraeli konfliktus gyökerei
MINTA kutatási feladat Izrael és az Arab-Liga tagjai TÉMA: az arab-izraeli konfliktus gyökerei Korszakhatárok: Földrajzi határok: adott országok Kutatás mélysége: szakkönyv, folyóirat, internetes adatbázisok Nyelv: magyar, angol

6 Tájékozódás a témáról pl. Google Tudós

7 Tájékozódás a témáról pl. Wikipédia

8 Tájékozódás a témáról pl. Factbook, nagykövetségek

9 Tájékozódás a témáról pl. Factbook
Néha a szerencse is segít: a CIA Factbook anyagai között teljes szöveggel elérhető egy korábban titkosított dokumentum.

10 Mintafeladattal kapcsolatos kulcsszavak gyűjtése: Köztaurusz

11 Kulcsszavak összesítése
A különböző forrásokból származó releváns kifejezéseket, kulcsszavakat a könyvtári katalógusokban és adatbázisokban való kutatás folyamatában használhatod. Az internetes böngészésnél, könyvekből való jegyzetelésnél a lényegszűrő , áttekintő olvasáshoz használhatod a gyűjtött kifejezéseket. Pl. arab-izraeli konfliktus, gyökerek, okok, történet, háttér, Palesztina, Közel-kelet, Balfour-nyilatkozat, brit mandátum. arab-israeli conflict, roots, causes, history, background Palestine, Balfour Declaration, british mandate.

12 Képeket is gyűjthetsz a témához

13 Pl. képek a mintafeladathoz
Abd al-Qadir al-Husayni (az egyik legjelentősebb palesztin katonai parancsnok) David Ben Gurion (Izrael első miniszterelnöke) Abdullah (Transzjordánia emírje, majd királya, majd Jordánia királya) Chaim Weizmann (Izrael első államfője) Menahem Begin (a fegyveres ellenállás egyik vezetője, későbbi kormányfő) Folke Bernadotte gróf (Az ENSZ közvetítője)

14 GYŰJTŐKÖR alapján válassz!
Kutatás könyvtárakban GYŰJTŐKÖR alapján válassz!

15 Kutatás könyvtárakban
A mintafeladathoz hazai és külföldi könyvtárak közül gyűjtőköre alapján pl. az alábbiakban tudsz szakirodalmat keresni: - Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Könyvtára - Országgyűlési Könyvtár - CEU Könyvtár Izraeli, arab egyetemek, európai, amerikai gyűjtemények… Folyóirat adatbázisok, pl. Matarka, Grotius, Humanus…

16 Mintafeladat kutatása könyvtárakban pl. ZMNE

17 Mintafeladat kutatása könyvtárakban pl. ZMNE

18 Könyvtárközi kölcsönzés
Mintafeladat kutatása külföldi könyvtárban pl. Hebrew University Library Könyvtárközi kölcsönzés

19 Mintafeladat kutatása folyóirat adatbázisban pl. Matarka

20 Olvasás alaptípusai Áttekintő, lényegszűrő olvasás célja a tájékozódás. Ilyenkor nem szó szerint olvassuk el a szöveget, hanem csak szavakat, szókapcsolatokat, egy-egy mondatot kiragadva olvasunk, hogy a szöveg globális tartalmáról tájékozódhassunk. Intenzív, mély olvasás célja a tanulás, ismeretszerzés, elemzés, az olvasott információk strukturálása. Kereső, információ lokalizáló olvasás lényege, hogy egy hosszabb szövegben vagy több szövegben megtaláljuk a tényeket, adatokat, részleteket. Élményszerző olvasás célja a kikapcsolódás, ellazulás (szépirodalom).

21 Az alkotás, írás, jegyzetelés folyamatában:
Mire figyelj jegyzetelés közben? Az alkotás, írás, jegyzetelés folyamatában: Nagy elődeinktől kapjuk: Ihlet Tények Ismeret Cserébe adnunk kell: Idézet Hivatkozás 8. parancsolat: Ne lopj … szöveget sem! Idézés: szó szerint, idézőjellel, tipográfia alkalmazásával, a kihagyások jelölésével, a forrás pontos megadásával történik. Parafrázis: átfogalmazás, a tartalom lényeget összegző átírása. Itt is meg kell adni a forrást.

22 Az irodalomjegyzék a katalógusokból származó tételek alapján készül

23 Tudod-e? Sorold fel egy kutatás munkafázisait!
Hol találsz hiteles tájékoztató anyagokat az érettségivel kapcsolatban? Hogy hívják azt a szótárt, amelyben kulcsszavakat kereshetsz egy témához? Bármelyik könyvtárban kereshetsz irodalmat egy adott témával kapcsolatban? Nevezz meg néhány könyvtárt, amelyben matematikával kapcsolatos irodalmat kereshetsz! Milyen olvasási alaptípusokat ismersz? Gondolkodj: melyik olvasási mód segíthet abban, hogy eldönthesd, a feladat megoldásához érdemes-e részletesen elolvasni egy honlap vagy könyv teljes anyagát? Mi a parafrázis? Zsenikre is vonatkoznak a hivatkozási és idézési szabályok?


Letölteni ppt "Szakirodalom kutatás II. Rákóczi Ferenc Gimnázium"

Hasonló előadás


Google Hirdetések