Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hogyan hasznosíthatod elméleti könyvtári tudásod? „Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem.” (Konfuciusz)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hogyan hasznosíthatod elméleti könyvtári tudásod? „Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem.” (Konfuciusz)"— Előadás másolata:

1

2 Hogyan hasznosíthatod elméleti könyvtári tudásod? „Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem.” (Konfuciusz)

3 Dolgozatot kell írnod? Érettségire készülsz? Pályázatot írsz? Nem teljesen érted a tananyagot? Vásárlás előtt többet akarsz tudni egy termékről, szolgáltatásról? Hiteles forrásokból szeretnél tájékozódni? Válaszd a könyvtárakat!

4 Tájékozódás a témáról Kulcsszavak gyűjtése Kutatás a könyvtárakban Kutatás külföldi honlapokon, könyvtárakban Kölcsönzés, olvasás, jegyzetelés Irodalomjegyzék készítés Tájékozódás a témáról Kulcsszavak gyűjtése Kutatás a könyvtárakban Kutatás külföldi honlapokon, könyvtárakban Kölcsönzés, olvasás, jegyzetelés Irodalomjegyzék készítés Szakirodalom kutatás munkafázisai

5 MINTA kutatási feladat TÉMA: az arab-izraeli konfliktus gyökerei Korszakhatárok: 1917-1948 Földrajzi határok: adott országok Kutatás mélysége: szakkönyv, folyóirat, internetes adatbázisok Nyelv: magyar, angol TÉMA: az arab-izraeli konfliktus gyökerei Korszakhatárok: 1917-1948 Földrajzi határok: adott országok Kutatás mélysége: szakkönyv, folyóirat, internetes adatbázisok Nyelv: magyar, angol Izrael és az Arab-Liga tagjai

6 Tájékozódás a témáról pl. Google Tudós http://scholar.google.hu/

7 Tájékozódás a témáról pl. Wikipédia

8 Tájékozódás a témáról pl. Factbook, nagykövetségek

9 Tájékozódás a témáról pl. Factbook Néha a szerencse is segít: a CIA Factbook anyagai között teljes szöveggel elérhető egy korábban titkosított dokumentum.

10 Mintafeladattal kapcsolatos kulcsszavak gyűjtése: Köztaurusz

11 Kulcsszavak összesítése A különböző forrásokból származó releváns kifejezéseket, kulcsszavakat a könyvtári katalógusokban és adatbázisokban való kutatás folyamatában használhatod. Az internetes böngészésnél, könyvekből való jegyzetelésnél a lényegszűrő, áttekintő olvasáshoz használhatod a gyűjtött kifejezéseket. Pl. arab-izraeli konfliktus, gyökerek, okok, történet, háttér, Palesztina, Közel-kelet, Balfour-nyilatkozat, brit mandátum. arab-israeli conflict, roots, causes, history, background Palestine, Balfour Declaration, british mandate. A különböző forrásokból származó releváns kifejezéseket, kulcsszavakat a könyvtári katalógusokban és adatbázisokban való kutatás folyamatában használhatod. Az internetes böngészésnél, könyvekből való jegyzetelésnél a lényegszűrő, áttekintő olvasáshoz használhatod a gyűjtött kifejezéseket. Pl. arab-izraeli konfliktus, gyökerek, okok, történet, háttér, Palesztina, Közel-kelet, Balfour-nyilatkozat, brit mandátum. arab-israeli conflict, roots, causes, history, background Palestine, Balfour Declaration, british mandate.

12 Képeket is gyűjthetsz a témához http://images.google.com/hosted/life

13 David Ben Gurion (Izrael első miniszterelnöke) Chaim Weizmann (Izrael első államfője) Menahem Begin (a fegyveres ellenállás egyik vezetője, későbbi kormányfő) Abd al-Qadir al-Husayni (az egyik legjelentősebb palesztin katonai parancsnok) I.Abdullah (Transzjordánia emírje, majd királya, majd Jordánia királya) Folke Bernadotte gróf (Az ENSZ közvetítője) Pl. képek a mintafeladathoz

14 GYŰJTŐKÖR alapján válassz! Kutatás könyvtárakban

15 A mintafeladathoz hazai és külföldi könyvtárak közül gyűjtőköre alapján pl. az alábbiakban tudsz szakirodalmat keresni: - Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Könyvtára - Országgyűlési Könyvtár - CEU Könyvtár -Izraeli, arab egyetemek, európai, amerikai gyűjtemények… Folyóirat adatbázisok, pl. -Matarka, Grotius, Humanus… A mintafeladathoz hazai és külföldi könyvtárak közül gyűjtőköre alapján pl. az alábbiakban tudsz szakirodalmat keresni: - Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Könyvtára - Országgyűlési Könyvtár - CEU Könyvtár -Izraeli, arab egyetemek, európai, amerikai gyűjtemények… Folyóirat adatbázisok, pl. -Matarka, Grotius, Humanus… Kutatás könyvtárakban

16 Mintafeladat kutatása könyvtárakban pl. ZMNE

17

18 Mintafeladat kutatása külföldi könyvtárban pl. Hebrew University Library Könyvtárközi kölcsönzés

19 http://www.matarka.hu/ Mintafeladat kutatása folyóirat adatbázisban pl. Matarka

20 Olvasás alaptípusai - Áttekintő, lényegszűrő olvasás célja a tájékozódás. Ilyenkor nem szó szerint olvassuk el a szöveget, hanem csak szavakat, szókapcsolatokat, egy-egy mondatot kiragadva olvasunk, hogy a szöveg globális tartalmáról tájékozódhassunk. - Intenzív, mély olvasás célja a tanulás, ismeretszerzés, elemzés, az olvasott információk strukturálása. - Kereső, információ lokalizáló olvasás lényege, hogy egy hosszabb szövegben vagy több szövegben megtaláljuk a tényeket, adatokat, részleteket. - Élményszerző olvasás célja a kikapcsolódás, ellazulás (szépirodalom). - Áttekintő, lényegszűrő olvasás célja a tájékozódás. Ilyenkor nem szó szerint olvassuk el a szöveget, hanem csak szavakat, szókapcsolatokat, egy-egy mondatot kiragadva olvasunk, hogy a szöveg globális tartalmáról tájékozódhassunk. - Intenzív, mély olvasás célja a tanulás, ismeretszerzés, elemzés, az olvasott információk strukturálása. - Kereső, információ lokalizáló olvasás lényege, hogy egy hosszabb szövegben vagy több szövegben megtaláljuk a tényeket, adatokat, részleteket. - Élményszerző olvasás célja a kikapcsolódás, ellazulás (szépirodalom).

21 Mire figyelj jegyzetelés közben? Idézés: szó szerint, idézőjellel, tipográfia alkalmazásával, a kihagyások jelölésével, a forrás pontos megadásával történik. Parafrázis: átfogalmazás, a tartalom lényeget összegző átírása. Itt is meg kell adni a forrást. Idézés: szó szerint, idézőjellel, tipográfia alkalmazásával, a kihagyások jelölésével, a forrás pontos megadásával történik. Parafrázis: átfogalmazás, a tartalom lényeget összegző átírása. Itt is meg kell adni a forrást. Nagy elődeinktől kapjuk: Cserébe adnunk kell: Ihlet Tények IsmeretIdézetHivatkozás Az alkotás, írás, jegyzetelés folyamatában: 8. parancsolat: Ne lopj … szöveget sem!

22 Az irodalomjegyzék a katalógusokból származó tételek alapján készül

23 Tudod-e? 1.Sorold fel egy kutatás munkafázisait! 2.Hol találsz hiteles tájékoztató anyagokat az érettségivel kapcsolatban? 3.Hogy hívják azt a szótárt, amelyben kulcsszavakat kereshetsz egy témához? 4.Bármelyik könyvtárban kereshetsz irodalmat egy adott témával kapcsolatban? 5.Nevezz meg néhány könyvtárt, amelyben matematikával kapcsolatos irodalmat kereshetsz! 6.Milyen olvasási alaptípusokat ismersz? 7.Gondolkodj: melyik olvasási mód segíthet abban, hogy eldönthesd, a feladat megoldásához érdemes-e részletesen elolvasni egy honlap vagy könyv teljes anyagát? 8.Mi a parafrázis? 9.Zsenikre is vonatkoznak a hivatkozási és idézési szabályok? 1.Sorold fel egy kutatás munkafázisait! 2.Hol találsz hiteles tájékoztató anyagokat az érettségivel kapcsolatban? 3.Hogy hívják azt a szótárt, amelyben kulcsszavakat kereshetsz egy témához? 4.Bármelyik könyvtárban kereshetsz irodalmat egy adott témával kapcsolatban? 5.Nevezz meg néhány könyvtárt, amelyben matematikával kapcsolatos irodalmat kereshetsz! 6.Milyen olvasási alaptípusokat ismersz? 7.Gondolkodj: melyik olvasási mód segíthet abban, hogy eldönthesd, a feladat megoldásához érdemes-e részletesen elolvasni egy honlap vagy könyv teljes anyagát? 8.Mi a parafrázis? 9.Zsenikre is vonatkoznak a hivatkozási és idézési szabályok?


Letölteni ppt "Hogyan hasznosíthatod elméleti könyvtári tudásod? „Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem.” (Konfuciusz)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések