Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette:Tokár László Fotó:Nokia2600 2013 December.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette:Tokár László Fotó:Nokia2600 2013 December."— Előadás másolata:

1 Készítette:Tokár László Fotó:Nokia2600 2013 December

2 Megérkezvén a Nemzeti Park határához, téli táj fogadott A völgy északi oldalán a hó elolvadt, de az út még lovas szánnak is megfelelt!

3 A szalamandraház udvara télies idillt áraszt.

4  Az előző beszámoló, még a lázas vármentésről szólt, a mostani a hosszas várakozás kezdetéről, az első hó teremtette új helyzetről. Nemsokára itt a téli napforduló.  Míg nyáron naponta jönnek a látogatók, mostanra csak hetente néhány.  Az állatok nyoma is csak itt ott látszik a haraszton.  A hegy most mindenütt láthatóvá vált a lombját vesztett erdőben.  Mészkő sziklák kandikálnak ki a gyér talaj alól, amiben a fák igyekeznek gyökeret verni, de nem jutnak mélyre, így a szél sokat könnyen kidöntöget, vagy csak egymásra dönt.  A sziklákat zöld moha fedi, azt az érzetet keltik bennem, mintha az egész hegy felszíne valaha egy nagy kőfejtő lett volna. Valósággal hívja az arra látogatót, hogy gyere ismerd meg minden zugát!  A turistautat követve fölfelé, a „Tanösvény” ismereteit is átveszem.  A nagy nézelődés közben szinte észrevétlenül találom magam a vár lábánál.

5 Kapaszkodás a hegyre. A hó az erdőben szinte teljesen eltűnt, így az ismerős őszi haraszton könnyű volt az út felfelé. Állatok nem nagyon mutatkoztak. Bosszankodtam, hogy néhány madárodút hozhattam volna a cinegéknek, de hamar megnyugodtam! Az egyik odvas fán tizenegy lyukat számoltam meg! Ez valóságos erdei panzió!

6 Kidőlt fák az úton. Sajnos a „Xavér” ciklon itt is tarolta az erdőt, korhadt ágak és friss fakidőlés is esett útba!

7 A várfal alá megérkezve láthatóvá vált az eddig lomboktól eltakart déli fal csipkés kontúrja! (A következő képeket csak erős idegzetűeknek ajánlom!)

8

9

10

11

12

13 A várban, már ismét télies táj fogadott!

14 Készítettem néhány panorámaképet, egy ismerős alakkal!

15

16

17 Szarvasok a várban. A vár több pontján is szarvasok nyomára bukkantam. Valószínű, egy bika ide jön fel éjszakázni a háremével. A nyugati oldalon dulakodás nyomai is látszottak! A komfortos szállóra más is igényt tarthatott! Máshol, kisebb omlások jelezték, valamiért a kövek elmozdultak!

18 Sajnos történt nagyobb kiomlás is, amire fel kell hívni a figyelmet, a Csonka-bástyától keletre álló falon. Omlás- veszély

19 Még egy pillantás a Csonka- bástyára,

20 A Porkolábfalra,

21 A Várkertre,

22 A Lisztes-bástyára, előtte az „útitársaim” a bot a fokos, és elindultam lefelé.

23 Lefelé „kaptatok” Még egyszer visszanézek a déli falra és ekkor veszem észre, hogy két fakopács is velem indul lefelé! Valószínű, ők itt az építési vállalkozók, akik a cinegéket elszállásolják. Ezt friss nyomok is igazolják! -Fijjúk! Ezen még dógozni kell egy kicsit…. 

24 Még egy titkos bejáratot is mutatok, innen is megfigyelik a kirándulókat! Azért mutatom meg, hogy néktek NE kelljen keresni!  (kal-sukóM)

25 Látogatás a Kápolnánál.

26 Kereszt tövében a virág még el sem hervadt, csak elmagzott!


Letölteni ppt "Készítette:Tokár László Fotó:Nokia2600 2013 December."

Hasonló előadás


Google Hirdetések