Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szövegfeldolgozás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szövegfeldolgozás."— Előadás másolata:

1 Szövegfeldolgozás

2 Csonka cserfán csúf csóka cserreg Cserkészfiúk csapata cseveg.
Csalitban csicsergés, csattogás, csörgedező csermelycsobogás. Csonka cserfán csúf csóka cserreg Cserkészfiúk csapata cseveg. Csokrot csinálnak csillagvirágból, Csípéseket csalnak csalárd csalánból. Csiga csöndben csúszik csicsóka csúcsára, csipkés cserlevelen cserebogár csápja.

3 Kelep Gólya kelepelget Kalap Harkály kalapálgat
Kelep Gólya kelepelget Kalap Harkály kalapálgat. Tehetetlen Töhötöm szól: -Ki kelepel telhetetlen? Kellemetlen Kelemen meg: -Ki kalapál rendületlen?

4 - Te milyen címet adnál ennek a képnek? - Nézd meg a képet!
- Olvasd el a címet! - Kit? Mit nevez meg? - Te milyen címet adnál ennek a képnek? - Nézd meg a képet! - Melyik lehet a búbos pacsirta? - Miért búbos? - Milyen állatokat látsz még a képen? - Miért rezgőfű? - Mi történhet? Miből gondolod? - Miről szólhat?

5 Önállóan olvassátok el a mesét, és ha találtatok olyan kifejezéseket, amelyeknek nem ismeritek a jelentését, azokat húzzátok alá!

6 A búbos pacsirta meg a rezgőfű
Egy kis búbos pacsirta meglátott egy tő rezgőfüvet. - Ezt a füvet én gyökerestül kihúzom - mondta hetvenkedve a többi madárnak. A fű nagy volt, a búbos pacsirta kicsike. A madarak nem hitték, hogy boldogul. - Gyönge vagy te ahhoz - csúfolták. Erre a kicsi pacsirta megmérgesedett, s leröppent a fáról a fű mellé. Csőrébe vette a rezgőfű szárát, s nagyot rántott rajta. A fű meg sem rezdült. - Minek erőlködsz, hiszen úgysem bírsz vele - mondták a madarak. De a búbos pacsirta csak nem tágított. Próbálta jobbról, próbálta balról. Mikor ötödszörre rugaszkodott neki, a fű szára elszakadt, a kicsi pacsirta pedig hanyatt esett. A madarak úgy kacagtak, majd lefordultak a fáról. Elszégyellte magát erősen a búbos pacsirta. De nem akarta megvallani, hogy felsült. Hencegve azt csicseregte hát: - Én is így akartam! Én is így akartam!

7 - Kik a szereplők? Hol játszódik a történet? Mikor?
- Tetszett a mese? Miért? - Kik a szereplők? Hol játszódik a történet? Mikor? - Milyennek ismerted meg a pacsirtát? - Mit akart a pacsirta? - Mi a véleményed róla? - Mit válaszoltak a madarak? - Hogyan viselkedtek? - Megváltozott- e valamiben a mese végére a pacsirta? - Te mit tettél volna?

8 Vége 


Letölteni ppt "Szövegfeldolgozás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések