Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Területalapú támogatások Udvarhelyszéken Sólyom Andrea.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Területalapú támogatások Udvarhelyszéken Sólyom Andrea."— Előadás másolata:

1 Területalapú támogatások Udvarhelyszéken Sólyom Andrea

2 Bevezető, számokban Adatok, 2007:EU-27RO Mgi terület aránya, %:4561,8 Mgi foglalkoztatottak, %:5,930,5 Átlagos birtoknagyság, hektár:193,3 A mg hozzájárulása a GDP-hez, %: 1,86,6 Románia „kulcspozíciója” az EU-ban A KAP stratégiai pozíciója A mezőgazdaság stratégiai pozíciója A KP felértékelődése

3 A vidéki térségek kihívásairól alacsonyabb jövedelemszint, kedvezőtlen demográfiai helyzet, alacsonyabb foglalkoztatási és magasabb munkanélküliség ráta, a szolgáltatói ágazat lassúbb fejlődése, a képzettség és a humántőke gyengesége, a nők és fiatalok számára nyitott lehetőségek hiánya, a mezőgazdasági ágazat és élelmiszer-feldolgozó ipar egyes területein a szükséges képzettség hiánya.

4

5 További kihívások Európa mezőgazdaságának folytatódó átalakítása és modernizációja sok vidéki térségre súlyos terheket fog róni. a 15 régi tagállamban kb 2 millió teljes munkaidős dolgozó fogja elhagyni az ágazatot 2014-ig. a 10 új tagállamban is kb 1-2 millió teljes munkaidős dolgozó hagyhatja el az ágazatot, Romániában és Bulgáriában is 1-2 millió. Kb 5 millió rejtett munkanélküli van a gazdaságokban. A kiemelkedően vidéki térségekben a kihívás az lesz, hogy elkerüljék a képzettség hiányához és az alacsony jövedelmekhez kötődő kizáródást. A távolabbi térségekben, ahol magasabb a mezőgazdasági foglalkoztatás az átalakítási folyamat irányítása fontos szerepet fog játszani a szélesebb értelemben vett vidéki térségben.

6 Aktuális folyamatok A KAP egyre inkább a környezetkárosodás megelőzéséhez járul hozzá, elméletileg „zöldülés”, moduláció, degresszió Régi és új kihívások szerepe a hagyományos KAP-eszközök megváltozásában: éghajlatváltozások, bioenergia, vízgazdálkodás, biológiai sokszínűség Hogyan érintik a változások régiónkat? (pl. tejkvóta megszűnése)

7 Nálunk

8 Kutatási kérdések A támogatások igénylése számos lokális jellemzővel összefüggésben állhat: a település demográfiai összetétele, foglalkoztatási szerkezete, az aktív és inaktív lakosság aránya, az aktív lakosság megoszlása az egyes gazdasági szektorok között, a domborzati és talajminőségbeli adottságok, az egyes területtípusok mérete, az állatlétszám, a helyi vállalkozások helyzete, az intézményekkel, közszolgáltatásokkal, infrastruktúrával való ellátottság stb.

9 119943 ha támogatható, 70071 ha támogatott terület

10

11 Az igénylések száma Udvarhelyszéken 9320

12 A támogatások összértéke 52.796.520 lej

13 A Homoród – Rika – Küküllő Leader térség 17 önkormányzat 10 év alatt 1.000-el csökkent a lakosságszám: 44,5 ezer: 60% aktív korú, 25% idős, 15% 14 év alatti 5 év alatt 1.000-el csökkent az aktív lakosság: 64% mezőgazdaság, 18% ipar, 5% kereskedelem, 12% szolgáltatások Állatlállomány kb. 100.000 Szántóterület kb. 57.000 ha, legelőterület kb. 31.000 ha 830 vállalkozás, többségük mikro Projektek: infrastruktúrafejlesztés több mint 35 milliárd lej értékben

14 összefüggések A Homoród – Rika – Küküllő Leader térség területén a támogatható területek 49,94%-ára igényeltek a 2008-as év folyamán kifizetést, átlagosan községenként 1,8 millió lej értékben. Demográfiai helyzet:

15 A helyi mezőgazdasági adottságok és a terület alapú támogatások összefüggése

16 A településfejlesztés és a területalapú támogatások kapcsolata

17 Kiegészítés Ahogyan az várható volt a támogatásra jogosult és a támogatott területek mennyisége, az igénylések száma és a kifizetések összege erős kapcsolatot mutat egyes, a gazdálkodáshoz tartozó lokális jellemzőkkel. Pl. A mezőgazdaságban dolgozók száma A szántóterületek mennyisége A megművelhető területek mennyisége A legelőterületek mennyisége. Viszont, más, szintén a gazdasági életet meghatározó helyi tényezőkkel úgy tűnik nincs kapcsolatban a területek támogatása: A lakosság más szektorokban való megoszlása A vállalkozások száma A civil kezdeményezések További kutatási javaslatok: Személyi, családi aspektusok elemzése: az érintettek szakképzettsége, motivációja, tőkekészlete.

18 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Területalapú támogatások Udvarhelyszéken Sólyom Andrea."

Hasonló előadás


Google Hirdetések