Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ozmózis vizsgálata.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ozmózis vizsgálata."— Előadás másolata:

1 Ozmózis vizsgálata

2 Témaválasztás ,,Érik a ropogós cseresznye, viszek a babámnak belőle, viszek a babámnak, sej haj belőle, ha beteg gyógyuljon meg tőle” –szól a népdal, s így igaz, a cseresznye minden része gyógyszer. Érés idején, ha sok eső éri, cseresznye könnyen kirepedezik,megbetegedhet. Vajon miért? A vízbe tett szőlőszem megduzzad, kipukkan. Milyen jelenség játszódik le ilyenkor? Mi ennek a jelentősége az élőlények,a növények,az állatok életében? Hogyan hasznosítja a tudomány a mindennapjainkban? Használja-e az orvostudomány? Van-e szerepe a környezetvédelemben? Erre kerestük a magyarázatot, és meg is találtuk az ozmózis jelenségének vizsgálatai, valamint búvárkodásaink során. .

3 A következő kísérleteket végeztük el:
1. Érett terméseket vízben tartottunk 2. Túlcukrozott meggybefőtt vizsgálata 3. Sósavval lemaratott héjú tojás viselkedése vízben 4. Só a burgonyában 5. Cukor és keményítő hatása a sárgarépa belsejében. 6. Áramlás celofánon, marhabélen keresztül.

4 1.Érett terméseket vízben tartottunk
babot szőlőt cseresznyét A bab, a szőlő, a cseresznye is vizet vettek fel, megduzzadtak megrepedeztek.

5 2. Túlcukrozott meggybefőtt vizsgálata:
A befőttben a szemek összezsugorodtak.

6 3. Sósavval lemaratott héjú tojás a vízben.
Sósavban pezsgés figyelhető meg Leoldotta a meszes héjat a sav CaCO3+2HCl=CaCl2+CO2 +H2O A tojás belső héja megmaradt.

7 A tojáshéj leoldása után a tojást egy napra vízbe tettük.
A tojás megduzzadt Tűvel kiszúrtuk. Spriccelt a víz a megduzzadt tojásból.

8 Só a burgonyában Kivájt burgonyát sóval tömtünk meg.
Másnapra burgonya összezsugorodott, beleesett a főzőpohárba.

9 Cukor és keményítő hatása a sárgarépa belsejében.
Kivájt répát keményítővel, és cukorral tömtünk meg. Másnapra cukor helyén oldat jelent meg,a keményítő változatlan maradt. A keményítő nem oldódik vízben, nem hozta létre a cukor által kialakított folyamatot.

10 Áramlás marhabélen vagy celofánon keresztül a töményebb oldat felé
Kiinduláskor tömény festett cukoroldatot tettünk az üvegcsőbe,megjelölve a folyadékszintet beleállítottuk egy hígabb oldatba. 1napmúlva Az üvegcsőben a folyadékszint emelkedett, egy darabig, majd megállt.

11 A vizsgált jelenségek magyarázata
Búvárkodásaink során megtudtuk, hogy minden vizsgált jelenségünk alapja az ozmózis Az oldott anyag (só, cukor, ...) általában a folyadékot egyenletesen betölti diffúzió útján. Ha féligáteresztő hártya akadályozza ezt, akkor az ozmózis jelensége játszódik le.

12 A féligáteresztő hártyán az oldószer molekulái léphetnek csak át, mert az oldott anyag részecskéi túl nagyok,hiszen hidratálódnak. Ozmózis

13 Hidratált ionok képződése
Oldatokban az oldódó részecskék oldószer molekulákat kötnek meg,szolvatálódnak (vizes oldatokban hidratálódnak). A szolvatált (hidratált ) ionok mérete jóval nagyobb mint a visszamaradt oldószeré,ezért nem jutnak át a féligáteresztő hártyán.

14 Az ozmózis jelenségének iránya a koncentrációviszonyoktól függ.

15 Vörösvértestek viselkedése különböző ozmózisnyomású oldatokban
A sejtek környezetükből vizet vesznek fel, ha sejtplazmájuk ozmózisnyomása nagyobb, mint a környező folyadéktereké és fordítva. A vörösvérsejtek a sejtplazmájukkal megegyező ozmózisnyomású, 0,9%-os NaCl-oldatban ugyanannyi vizet vesznek föl, mint amennyit leadnak. Alakjuk szabályos. A kisebb ozmózisnyomású, 0,01%-os NaCl-oldatban a vörösvértestek vizet vesznek föl, kigömbölyödnek. Egy idő után a megnövekedett hidrosztatikai nyomás miatt a sejthártya szétrepedhet, és a sejt elpusztul (ez a jelenség a hemolízis). A nagyobb ozmózisnyomású, 10%-os NaCl-oldatban a sejtek vizet veszítenek, összezsugorodnak. Alakjuk szabálytalanná válik. Vörösvértestek viselkedése különböző ozmózisnyomású oldatokban

16 Ozmózisnyomás,fordított ozmózisnyomás.
Az ozmózis következtében az oldat folyadékszintje emelkedik, a koncentrációja csökken Az áramlás az ozmózis során az ellentétes oldalon kifejtett megfelelő nagyságú nyomással ellensúlyozható.(ozmózis nyomás) Ellentétes irányú áramlást eredményez,ha a kifejtett nyomás nagyobb az ellenkező oldali nyomásnál(fordított ozmózis nyomás). Ozmózisnyomás jele: π Számítása: π = ρgh πV=RT alakban ez a van ‘t Hoff törvény

17 Az ozmózis jelentősége
Fontos szerepe van a sejtek víztartalmának alakulásában.

18 Gyökerek vízfelvételében

19 A víz tisztításában, sótalanításában
Ozmózis vízszűrő készülékek

20 Dialízisben Az egy folyamat, amelynek során ozmózis révén tisztul meg egy folyadék, vagy a salakanyagok membránon mennek át és küszöbölődnek ki A dialízis lényege a veseműködés mesterséges pótlása. Az ozmózis illetve diffúzió törvényén alapuló folyamat segítségével kiszűrik a méreganyagot a vérből. Alkalomszerűen kidializálható mérgezésben, rendszeresen krónikus uraemia esetében alkalmazzák.

21 Ozmózis a cukorgyártásnál
A cukortartalmú lé a növény sejtfalain keresztül egymással szemben átdiffundál, azaz helyet cserél; innen a lényerésnek ezt a módját diffúziónak nevezik, a kilúgzó edényeket pedig diffuzôrnek. diffuzőr

22 Kazánházakban, távfűtési rendszerekben, kórházak, laboratóriumok berendezéseiben is használják.


Letölteni ppt "Ozmózis vizsgálata."

Hasonló előadás


Google Hirdetések