Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mai előadásunk: Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek Boldogok, akiknek szívük tiszta, mert ők az Istent meglátják.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mai előadásunk: Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek Boldogok, akiknek szívük tiszta, mert ők az Istent meglátják."— Előadás másolata:

1 Mai előadásunk: Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek Boldogok, akiknek szívük tiszta, mert ők az Istent meglátják

2 Mit jelent irgalmasnak lenni? Definíció: Eleos - görög szó (31 alkalommal szerepel az Új Szövetségben) Jelentése: a baj felismeréséből fakadó jóakarat, kedvesség, megértés a bántalmazottal, gyengével, stb. szemben, mely érzés társul a segíteni akarással, a segítségnyújtás lehetőségének a keresésével.

3 Az irgalmasság, mint melléknév Az irgalmas szamaritánus Hogyan viselkedett a szamaritánus? IRGALMASAN

4 Az irgalmasság, mint íge Együttérzés, melynek alapja lehet: •közösen megélt események •Baj, gondok felismerése, cselekvési kényszer érzete Az irgalmasság először látást jelent!

5 Az irgalmasság, mint jelző Állítmányhoz kötödő, tulajdonságot leíró szerkezet. Isten jellemzője, tulajdonsága - Ő irgalmas Soha ne akard Isten igazságát, mindig irgalmáért esdekelj!

6 Irgalom, vagy kegyelem? Gyakran felcserélődnek a szavak 23. zsoltár: „Bizonyára jóságod és kegyelmed (valójában: irgalmad) követnek engem életem minden napján” •A kegyelem ment meg - az irgalom tart fenn •Az irgalom elveszi a fájdalmadat – a kegyelem meggyógyítja a bajt •Az irgalom kivált minket a büntetés terhe alól, – a kegyelem megbocsátja magukat a bűnőket.

7 Kérdés: Irgalmasak vagyunk-e? 1.Bosszúvágy 2.Gyengék elnyomása 3.Abortusz 4.Önzés

8 Az irgalmasság jelei Miben mutatkozik meg az irgalmasság? 1. MEGBOCSÁJTÁS Legtöbb esetben IGAZSÁGOT akarunk, nem MEGBOCSÁTÁST. Igazság a kereszten szolgáltattatott – mindannyiunk számára. A mi dolgunk az irgalmasság cselekvése....

9 Az irgalmasság jelei Miben mutatkozik meg az irgalmasság? 2. SEGÍTSÉGADÁS, TÖRŐDÉS Nézz magad köré! Hány ember nyomoruságát veszed észre?

10 Az irgalmasság jelei Miben mutatkozik meg az irgalmasság? 3. ÖNZETLENSÉG, FELELŐSSÉGVÁLLALÁS Együttérzés, a másik ember helyzetének felismerése, úgy érezni, ahogy ő érez, úgy látni dolgokat, ahogy ő látja. Ellenkező esetben - ha csak magunkat látjuk – képtelenek vagyunk az irgalmasságra.

11 Az irgalmasok, irgalmasságot nyernek. Mire van a legnagyobb szüksége a világnak: IRGALMASSÁGRA, KÖNYÖRÜLETRE Az irgalmasság a (tiszta) szívből fakad. Istentől kapott kegyelmi ajándék. Kérni kell, imádkozni kell érte...! Aki elfogadja, hogy Jézusban Isten irgalmasságot cseledett velünk, az új szívet nyer, melyből irgalmasság fakad embertársai felé is.

12 Boldogok, akiknek szívük tiszta, mert ők az Istent meglátják

13 Mit jelent: tiszta szív? Katharos – görög szó Jelent: fizikai, lelki és erkölcsi (etikai) tisztaságot

14 A szív „A szívből származnak a gonosz gondolatok” (Mk. 7, 21) „Ezek az emberek a szájukkal dícsérnek engem, de a szívük távol van tőlem” (Mt. 15, 8-9) Ami a szívben van - irányit! Mi, vagy ki lakik a Te szívedben?

15 Miről beszél Jézus? Osztatlan, hamisítatlan szívről, melyben nincs helye: •Bosszúnak •Irigységnek, •Szeretetlenségnek, •Paráznaságnak •Több isten imádásnak •És a többi.......

16 Tiszta szív nélkül nincs tiszta ember! Jézus nem azt mondja: •Légy tiszta •Légy olyan, mint én (Jézus) EZ TELJESÍTHETETLEN LENNE!

17 Tiszta szív nélkül nincs boldog ember! Az a szív, mely terhelve van a: •Bűntől •A kettősségtől •Képmutatástól •Önigazolástól •És a többi... nem tudja befogadni Istent, így nem is engedelmeskedhet Neki.

18 Jézus azt mondja: Boldogok, akiknek a szívük tiszta! Róma 3, 10 – nincs igaz ember egy sem! Mind megromlottak....! Mi erre a válaszod? Elfogadod, vagy mentegetődzöl?

19 Akkor mit jelent Jézus szava? A tiszta szív: Engedelmes szív, osztatlan szív, imádkozó szív, - mely hasonlóvá akar lenni Jézushoz: Olyanná teheti Isten, amilyenné Ő akarja... A változás belülről kezdődik!

20 Mit jelent Istent meglátni? Idou (Ideo)- megpillantani Teorei - (oraó igéből) – látott, elképzelt dolog, Opszao - valami mögé látni, látni a valóságot, túllátni a felületen....- Jézus ezt használja

21 Mit jelent Istent meglátni? 1.Színe elé lehet járulni – leborulni előtte 2.Megpillantani az ő dícsőségét 3.Meglátni Őt mindenben

22 Mi történik azzal, aki látta Istent? Aki Istent látta: meg-, és átváltozik Aki Istent látta: erőt és bátorságot nyer Aki Istent látta:„hasznossá” lesz Aki Istent látta:megosztja ezt az élményét másokkal Lehetetlen Istent látni és nem sugározni tovább az Ő jelenvalóságának csodáját.

23 A tiszta szív a keresztyén élet forrása Tiszta szívből hívjuk segítségül az Urat - 2 Timóteus 2, 22 Krisztus hit által a szívetekben lakozik... Efézus 3, 17 Szívünkben mondunk dícséreteket Istennek Efézus 5, 19 Szívvel imádjuk Istent Máté 15,8 Szívből kell megbocsátanunk Máté 18, 35 Mi teljes szívvel szeretünk Máté 22, 37 Szeretetünk tiszta szívből kell fakadjon 1 Timóteus 1, 5

24 TISZTA SZÍV NÉLKÜL ÖNIMÁDÓK ÉS NEM ISTEN IMÁDÓK VAGYUNK

25 Szeretettel várunk a jövő héten is! UTOLSÓ ELŐADÁS Boldogok a békességre igyekezők, mert ők az Isten fiainak mondatnak. Boldogok, akik háborúságot szenvednek az igazságért, mert övék a mennyeknek országa.

26 PROGRAMAJÁNLÓ Jövő vasárnap délután 4 órakor KONFERENCIA A Da Vinci Kód tévedéseiről, hazugságairól

27 PROGRAMAJÁNLÓ Július 30-án, délután 2 órakor Keresők Órája: HITELES-E A BIBLIA? Bereczki Tünde előadása


Letölteni ppt "Mai előadásunk: Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek Boldogok, akiknek szívük tiszta, mert ők az Istent meglátják."

Hasonló előadás


Google Hirdetések