Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HURO/0901 EPRAS “E-Laboratory practical Teaching for Applied Engineering Sciences” Debrecen, Oct 13, 2011 Dr. Tóth János, Piros Sándor, Debreceni Egyetem.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HURO/0901 EPRAS “E-Laboratory practical Teaching for Applied Engineering Sciences” Debrecen, Oct 13, 2011 Dr. Tóth János, Piros Sándor, Debreceni Egyetem."— Előadás másolata:

1 HURO/0901 EPRAS “E-Laboratory practical Teaching for Applied Engineering Sciences” Debrecen, Oct 13, 2011 Dr. Tóth János, Piros Sándor, Debreceni Egyetem E-Lab gyakorlati oktatás megvalósítása Festo MPS-PA munkaállomással Two countries, one goal, joint success! www.huro-cbc.eu The content of this material does not necessarily represent the official position of the European Union.

2 E-Lab gyakorlati oktatás megvalósítása Festo MPS-PA munkaállomással A Debreceni Egyetem Műszaki Karán található Festo gyártmányú MPS-PA munkaállomás is kapcsolódni fog az E-Labor rendszerhez. 2EPRAS E-Lab2011.10.13.

3 3 EPRAS E-Lab Mindegyik munkaállomás saját PLC vezérlővel rendelkezik, mindegyik önálló és együttes működésre képes. A négy egységből álló technológiai gyártósor a következő feladatok elvégzésére hivatott: Szűrő állomás (két tartállyal rendelkezik, a tisztítandó folyadékot szivattyú segítségével préseli át a mechanikai szűrőn és egy tiszta tartályban gyűjti, a tisztított folyadék a következő munkaállomásra juttatható tovább). Keverő állomás (három különböző folyadék receptúra szerinti összekeverésére alkalmas, a folyadék az előző állomásról érkezik, a késztermék a következő állomásra juttatható tovább). Reaktor állomás (az előző állomásról érkező termék egy reaktor tartályba kerül, ahol keverés, hűtés, fűtés, pihentetés stb. lépések után juttatható tovább a következő állomásra). Adagoló állomás (az előző állomásról érkező készterméket lehet a segítségével különböző méretű edényekbe, tégelyekbe adagolni, az edények futószalag segítségével mozgathatók).

4 2011.10.13. 4 EPRAS E-Lab Szűrő állomás (két tartállyal rendelkezik, a tisztítandó folyadékot szivattyú segítségével préseli át a mechanikai szűrőn és egy tiszta tartályban gyűjti, a tisztított folyadék a következő munkaállomásra juttatható tovább).

5 2011.10.13. 5 EPRAS E-Lab Keverő állomás (három különböző folyadék receptúra szerinti összekeverésére alkalmas, a folyadék az előző állomásról érkezik, a késztermék a következő állomásra juttatható tovább).

6 2011.10.13. 6 EPRAS E-Lab Reaktor állomás (az előző állomásról érkező termék egy reaktor tartályba kerül, ahol keverés, hűtés, fűtés, pihentetés stb. lépések után juttatható tovább a következő állomásra).

7 2011.10.13. 7 EPRAS E-Lab Adagoló állomás (az előző állomásról érkező készterméket lehet a segítségével különböző méretű edényekbe, tégelyekbe adagolni, az edények futószalag segítségével mozgathatók).

8 2011.10.13. 8 EPRAS E-Lab Az E-Labhoz csatlakozó munkaállomás kiválasztása Mivel a rendszer négy önálló egységből épül fel, ezért nem lehetséges, hogy a rendszer egészét egyben csatlakoztassuk az E- Laborhoz, hanem csak modulonként. Megfontolás tárgya, hogy melyik állomást a legcélszerűbb az E-Lab rendszerhez kapcsolni. A kiválasztás kritériuma, hogy az egység működése minimálisan függjön csak a technológiai sorrendben az őt megelőző vagy követő munkaállomáshoz, vagy minimális kézi beavatkozásra szoruljon. A szűrőállomás feltöltéséről gondoskodni kell; a keverőállomás egyik nyersanyaga érkezik csak az előző állomásról, a másik kettőről manuálisan kell gondoskodni; az adagoló állomás számára kézzel kell biztosítani folyamatosan az üres edényeket és folyamatosan el kell távolítani a megtöltötteket. A reaktor állomás tűnik a leginkább alkalmasnak arra, hogy távoli eléréssel is működtethető legyen, a hallgatók méréseket és gyakorlatokat végezhessenek el rajta sikeresen.

9 2011.10.13. 9 EPRAS E-Lab Az ábrán látható a reaktor munkaállomás funkcionális része, a reaktor tartály és az érintő képernyő. Az érintőképernyő szolgál az adatbevitelre, a munkaállomás kézi és automatizált vezérlés irányítására.

10 2011.10.13. 10 EPRAS E-Lab A munkaállomás elemei és készülékei - PLC (digitális és analóg ki és bemenetek) vezérlő - érintő képernyő - PID szabályzó - tápegység - kompresszor - szivattyú - fűtő elem - keverő modul - kapacitív közeledés érzékelő - úszó kapcsoló - hőmérséklet szenzor - mérés jeladó - reaktor tartály - ki/bemeneti egység - analóg terminál - motorvezérlő - csövezés

11 2011.10.13. 11 EPRAS E-Lab A reaktor munkaállomás sematikus működési diagramja.

12 2011.10.13. 12 EPRAS E-Lab MPS-PA reaktor munkaállomás csatlakoztatása az E-Lab rendszerhez Amennyiben távoli eléréssel szeretnénk üzemeltetni ezt a reaktor munkaállomást, akkor célszerűen ugyanazokat a funkciókat szükséges megfelelően leképezni, amiket normál helyi működtetés során használunk. Ennek a munkaállomásnak a rendeltetésszerű használata az, hogy az érintő képernyő segítségével adjuk meg a rendszert működtető PLC program paramétereit, a PID szabályozó paramétereit, valamint kézi működtetés esetében ennek a segítségével kapcsolhatjuk az egyes beavatkozó szerveket. Visszajelzés szempontjából távoli vezérléssel képeseknek kell lennünk az egyes érzékelők állapotának leolvasására és természetesen vizuálisan- kamera segítségével- láthatóvá is kell tennünk a gyakorlatvégző számára az egész folyamatot, berendezést. a. manuális üzemmódban b. automatikus módban a PID szabályzó paraméterei.

13 2011.10.13. 13 EPRAS E-Lab Létrehozunk egy olyan interfészt, ami a munkaállomás érintőképernyőjéhez csatlakozik és távoli hozzáférés esetén ugyanazokra a feladatokra teszi képessé a felhasználót, mintha fizikálisan jelen lenne. Továbbá megakadályozza azt, hogy távoli működtetés esetén helyben valaki beavatkozhasson a rendszerbe, vagy fordítva. A vészleállító gombnak függetlenül az üzemmódtól minden állapotban működőképesnek kell maradnia.

14 2011.10.13. 14 EPRAS E-Lab Köszönjük a figyelmüket!


Letölteni ppt "HURO/0901 EPRAS “E-Laboratory practical Teaching for Applied Engineering Sciences” Debrecen, Oct 13, 2011 Dr. Tóth János, Piros Sándor, Debreceni Egyetem."

Hasonló előadás


Google Hirdetések