Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A BAJMÓCI VÁRKASTÉLY Egy gyöngyszemre leltünk Szlovákiában, alig 60 km-re Trencséntől keletre. A bajmóci vár egy mészkő domb tetején áll. A várról az.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A BAJMÓCI VÁRKASTÉLY Egy gyöngyszemre leltünk Szlovákiában, alig 60 km-re Trencséntől keletre. A bajmóci vár egy mészkő domb tetején áll. A várról az."— Előadás másolata:

1

2 A BAJMÓCI VÁRKASTÉLY Egy gyöngyszemre leltünk Szlovákiában, alig 60 km-re Trencséntől keletre. A bajmóci vár egy mészkő domb tetején áll. A várról az első írott emlék 1113-ból származik, de akkor még csak faerődítmény volt. A XIII. században kőből építették át. A vár állandó jelleggel királyi birtok volt, az uralkodók többnyire hű főuraiknak adományozták. A XIX. század végén és a XX. század elején alakították át várkastéllyá. Neogótikus formáját a Loire-menti francia kastélyok mintájára gróf Pálffy Jánostól kapta. A diák automatikusan továbblépkednek. A zene végig szól!

3 A vár egykori tulajdonosa volt Csák Máté, Corvin János, Szapolyai János, a Thurzó család. A Pálffy család tulajdonába 1637-ben került. Gróf Pálffy János 1852-ben lett a vár új gazdája. A gróf szenvedélyes műgyűjtő volt. A művészetek iránti vonzalma és érzéke a műtárgyak szisztematikus gyűjtésében tükröződik vissza. Több kastélya is volt, mindenütt igyekezett egységes stílus kialakítására.

4 A várkastély utolsó átépítése 22 esztendeig tartott, 1889-1910-ig. Az átalakítás a pozsonyi Hujber József építész tervei alapján történt. Gróf Pállfy János az elkészült kastélyt már nem láthatta, mert időközben elhunyt. Végrendeletében meghagyta, hogy mindegyik kastélyát érintetlenül nyissák meg a nyilvánosság előtt.

5 A várárok egy része. A vizet csővezetéken keresztül kapja a vártó. Bajmócapáti felé van a település termálvízre alapozott fürdőkomplexuma. Bajmóc meleg vizű forrásai régtől ismertek és látogatottak voltak.

6 A torony csúcsán tüskés koszorú látható. A legenda szerint gróf Pálffy János a várat egy francia grófkisasszonynak építtette át, akibe utazásai során beleszeretett. A vár átalakítása hosszú éveket vett igénybe, és időközben a grófkisasszony máshoz ment férjhez. Bánata jeléül az egyik torony csúcsára tüskés koszorút helyeztetett a gróf.

7 A várkastély előtti mesterséges tó, közepén kápolnával.

8 Mészkőszikla, amelyre a vár épült, és amelynek a vonalát követte a fal,egyenetlen alapú erődítményt alkotva.

9 Látvány alulról

10 A várkastély észak-nyugati oldala

11 Díszes udvari lámpa, gyertya helyett már villanyégőt használnak a világításhoz.

12 A híres bajmóci oltár, amely tíz fatáblára festett oltárképből áll az Ötszögű teremben. Nardo di Cione olasz mester XIV. század második feléből származó tempera- festményei.

13 A bajmóci várkastélyban több mint 100 szoba található, ebből kb. 20-at nézhettünk meg. A szobákban nagyon sok történelmi személyiségről készült kép látható. A berendezések eredetiek, a XV. századtól a XIX. századig átöleli a kézművesek remek munkáit. Gyönyörködhetünk a művészien megmunkált bútorok szépségeiben. Barokk szekrények, a XVII. századi órák, a reneszánsz fotelek, a díszes faragású asztalok, kandallók, kályhák, mennyezeti díszítések, intarziák, kerámiák, porcelánok, fegyverek és egyéb berendezési tárgyak várnak bennünket.

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24 Az idegenvezetők korhű ruhákban mutatták be a várkastélyt.

25 Az Aranyterem a vár legismertebb terme. A mennyezetet (két diával visszább) borókafából faragták, és aranyfüst díszítéssel látták el. A mennyezetről 183 angyalfejecske néz le ránk, mindegyik más és más arckifejezéssel.

26 Kapisztráni Szent Jánosnak felszentelt kápolna

27

28 Bajmócon minden év májusában megrendezik a nemzetközi szellem-és kísértetfesztivált. A rendezvény témájában is kötődik májushoz, a szerelem hónapjához.

29 A Kék Szalonban a magyar királyok, királynék, lovagok és nemesek mellképei láthatók.

30 Ebédlőbe az ételt a földszinten lévő konyhából, a zárt ajtó mögötti, kézi meghajtású liften szállították.

31

32 A Nagy Termet gazdagon faragott válaszfal osztja ketté hálószobára és társalkodóra.

33

34 Címerterem. A mennyezet közepén a Pálffy-címer látható. Többi a rokon nemesi családok címerei.

35 Vár hasonmása a ládán.

36 Lovagterem.

37

38 Az örökzöld Franciapark. Innen jutunk le a várkastély alatt található természetes cseppkőbarlangba, amely 26 méterrel van a várudvar szintje alatt. Itt van a várkút alja is. A barlangban a kőkorszakból származó leleteket találtak.

39 A kút alulról.

40 A cseppkőbarlang

41 Mátyás királyról nevezték el a több mint 700 éves hársfát. A fa átmérője 12,5 méter. A legenda szerint Mátyás király szeretett a bejárattal szemben lévő hársfa alatt üldögélni, amelynek árnyékában diktálta leveleit, okmányait. Ezek a következő latin idézettel kezdődtek: „Sub nostris dilectis tiliis bojniciensibus”. Fordítása: „A mi kedvelt bajmóci hársfánk alatt”. Mátyás király a várat fiának, Corvin Jánosnak adományozta, akit egy Poky nevű várnagya alattomosan meg akart öletni. Corvin Jánost hű cselédei mentették meg, és Poky az életével lakolt a cselekedetéért.

42 A bajmóci vár több ostromot is átvészelt. 1490-ben Szapolyai János serege foglalta el a várat, és ekkor épült a hatalmas erődítmény rendszerű várfal, mely a toronnyal együtt mind a mai napig megmaradt eredeti formájában. 1530 és 1599-ben a török a várost kirabolta és felégette, de a várat nem tudta elfoglalni. 1604-ben Bocskainak megnyitották a kaput. A Rákóczi- szabadságharc alatt a kurucok csak hosszas körülzárás után 1704. július 8-án tudták a védőket kapitulációra bírni. A trencséni csatát követően a császáriak egyheti ostrom után 1708. november 11-én foglalták vissza.

43 Az egyik legszebb történelmi emlékünket ajánlom figyelmükbe, a Bajmóci várkastélyt. Érdemes egy hétvégi napot rászánni, esetleg a trencséni vár megtekintésével összekötni. Nyitva van, a várkastély és a trencséni vár is, keddtől vasárnapig, 9.00-17.00 óráig. V É G E


Letölteni ppt "A BAJMÓCI VÁRKASTÉLY Egy gyöngyszemre leltünk Szlovákiában, alig 60 km-re Trencséntől keletre. A bajmóci vár egy mészkő domb tetején áll. A várról az."

Hasonló előadás


Google Hirdetések