Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MHSSZ válságkezelés 2011- Strukturális átalakítás a Magyar Hallássérültek Sport Szövetségében és a sérülés specifikus sportszövetségekkel (MPSZ, MLMS)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MHSSZ válságkezelés 2011- Strukturális átalakítás a Magyar Hallássérültek Sport Szövetségében és a sérülés specifikus sportszövetségekkel (MPSZ, MLMS)"— Előadás másolata:

1 MHSSZ válságkezelés 2011- Strukturális átalakítás a Magyar Hallássérültek Sport Szövetségében és a sérülés specifikus sportszövetségekkel (MPSZ, MLMS) való viszonyában

2 A múlt, a jelen és talán a jövő FODISZ MSZSZMHSSZ MSOSZ NEFMI Magyar Paralimpiai Bizottság MLMS ÖTM/ÖM állami sportirányítás Az MHSSZ kapcsolódó struktúrájának változása FONESZ MPSZ MMS MLS Sportági Szakszövetségek Kvalifikációs versenyrendszer és azonos sportértékek mentén közelíthető közös egység ? Magyar Olimpiai Bizottság Jövőkép lehet 2012-től még összehangoltabb együttműködés, vagy közös szervezeti forma

3 A jelenlegi helyzet értékelése  Nincs jövőkép, emiatt nem lehet tervezni sem programalapon, sem finanszírozási alapon.  Megszerveződött és a FONESZ égisze alatt elkülönült egy másik siket sportszövetség, amely megosztja a tagságot. Emiatt zavar keletkezett a „siketsport” rendszerben. Melyik szövetség milyen jogon és felhatalmazással léphet fel, illetve képviselheti ennek a sérülés-specifikumnak a sportját?  A 2009. óta tartó elszámolási vita és a szövetségre kirótt 6 milliós tartozás miatt másfél éve nincs megítélt/kiutalt támogatás. Ennek hiányában nem valósulhatnak meg a szakmai programok sem hazai, sem nemzetközi viszonylatban.  Hiányzik a sportszakmai struktúra (szakág-vezetői, válogatott versenyzői kör) szerződésben rögzített feladat kiosztása, az átlátható, működésében és szakmaiságában irányítható szövetség belső szabályzó rendszere és ennek elveit rögzítő szabályzatok. Okok, ami miatt a jövőkép nem valósulhat meg. VÁLSÁGKEZELÉS!

4 Jelenleg a „lét a tét!” NEFMI MHSSZ Rajtvonalon a két jelenleg párhuzamosan működő szövetség A háttér erőssége és érdekérvényesítése Az állami sportirányítás az információk alapján dönt Új siket sport szövetség célszalag MPB FONESZ A célszalagnál a NEFMI figyel, tanulmányoz, összegez és dönt az állami támogatásról Szempontok lehetnek: A vezetés, a szakmaiság és a működés elfogadása Jelenleg nem támogatott Csak FONESZ által létezik Program és feladat- megvalósítás 2010-2011. Nem nagyon értékelhető Jól kommunikált Stabil és erős MOB háttér Egyre gyengülő és megszűnés előtt álló szervezet Minőségi versenyrendszer és nemzetközi kapcsolat Siketlimpia lehetősége Jelenleg nincs lehetősége Tagszervezeti támogatottság Tagság ??? A válságkezelés arra irányul, hogy a NEFMI döntés meghozatalánál ne legyen kérdéses, mely szervezet legitim és alkalmas a minőségi versenyrendszerű „siketsport” koordinálására, képviseletére.

5  Jelenleg nem eléggé hatékony a Szövetség vezetési-irányítási és a feladat felosztási struktúrája.  A kiépítendő új struktúra illeszkedik az elfogadás előtt álló új sporttörvény szerkezetéhez, a szakmai felügyeletet ellátó MPB (MOB) előírásaihoz, ill. a társszervezetek (MPSZ, MLMS) már kialakított és működő modelljéhez. Nem ígérgetés! Segítségnyújtás! A minőségi versenysport, a kvalifikációs versenyrendszer által kijelölt közös út, célként a szakmaiság megőrzése. VÁLSÁGKEZELÉS! NEFMIMOBMPB MHSSZ MPSZ MLMS Elnökség Elsődleges feladata a Szövetség működtetése, a szakmai munka koordinálása, a Szövetség képviselete, érdekeinek érvényesítése. Kibővített Elnökség (Szakág-vezetők + Bizottsági delegáltak) Javaslattétel a szakmai munka tervezetekre, sportszakmai rendszer felügyelete. Tagszervezetek, SE, DSE, Okt. Int. Szakmai munka megvalósulásának szintje. Szoros együttműködés a szakág-vezetőkkel, elnökséggel Közgyűlés

6  Hiányoznak „Szabályzatok” a Szövetség előírt, szabályos működéséhez, és a szakmai munkát érintő „Szerződések” amelyek minden érintett fél részére garanciális elemeket tartalmaznak.  Az MHSSZ közgyűlésének korábban elfogadott döntése (MPB, mint szakmai-pénzügyi felügyelet) és a társszövetségek befogadó határozatai alapján ezek a hiányosságok rövid időn belül megoldhatóak. Nem ígérgetés! Segítségnyújtás! A minőségi versenysport, a kvalifikációs versenyrendszer által kijelölt közös út, célként a szakmaiság megőrzése. VÁLSÁGKEZELÉS!  A kiépítendő új struktúra illeszkedik az elfogadás előtt álló új sporttörvény szerkezetéhez, a szakmai felügyeletet ellátó MPB (MOB) előírásaihoz, ill. a társszervezetek (MPSZ, MLMS) már kialakított és működő modelljéhez.  Az MPSZ és az MLMS (az MPB jóváhagyásával) pénzügyi hátterével, eseményeik nyílttá tételével meg tudja oldani a kritikus időszakban az MHSSZ szakmai programjainak teljesülését.  2010. évi állami támogatást felélte a FONESZ féle szerveződés. A 2011. évi támogatás legjobb esetben (ha a NEFMI rendet lát az MHSSZ működésében) csak az év második felében és nem is biztosan teljes összegében kerülhet kiutalásra. Kérdés: És addig hogyan tovább??  Az MHSSZ gyengülésével (esetlegesen nem előírásos működése miatt) veszélybe kerülhet a nemzetközi tagsága. Ennek végeredménye a Siketlimpia vonal elvesztése lehet.  Erős háttérrel (MOB-MPB) és érdekérvényesítéssel, az MHSSZ nemzetközi versenyrendszerben való bennmaradásának kívülről történő támogatásával újra fejlődő pályára állítható a magyarországi siketsport.

7 Amit kérni szeretnék: Bizalom és türelem a Szövetség működésének rendbetételéhez Segítség a szakmai munkában Hit az összefogás erejében Elfogadás a társszövetségek segítségével kapcsolatban Kitartás a kiszámítható jövő felé vezető úton És ha mindez teljesül… Együtt lehetséges!

8 És ha mindez teljesül… Együtt lehetséges! … újra megfelelő pozicióba kerülhet a szövetség! 2011. május 2011. december 2012. május 2012. december 2013. május


Letölteni ppt "MHSSZ válságkezelés 2011- Strukturális átalakítás a Magyar Hallássérültek Sport Szövetségében és a sérülés specifikus sportszövetségekkel (MPSZ, MLMS)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések