Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A SIKETSPORT MA MAGYARORSZÁGON

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A SIKETSPORT MA MAGYARORSZÁGON"— Előadás másolata:

1 A SIKETSPORT MA MAGYARORSZÁGON
Magyar Hallássérültek Sportszövetsége Gódor László ügyvezető elnök

2 Siketsport ma Nemzetközi hatások.
Nemzetközi fejlődés hiánya, szegregáló nemzetközi szabályozások (pl. siket sportszövetségekben siket vezetés előírás) fokozódó lemaradást generáltak a többi sérülés-specifikus és ép sportszövetségekkel szemben. Kommunikációs nehézség, egyre gyakrabban felmerülő probléma. A változás igénye a hazai képviseletben, a minőségi siket-sportot képviselő MHSSZ-ben A nemzetközi nehézségek a hazai rendszerben is leképeződtek. Az információáramlás (mennyiségi és minőségi) nem megfelelő szintje elbizonytalanodást okozott a tagszervezeteknél. Ellentmondásos hírek, Nem megfelelő képviselet.

3 Siketsport ma 2011 áprilisától a MHSSZ a Magyar Paralimpiai Bizottság teljes jogú tagszervezete lett (új sportszakmai iránymutatás jelent meg) 2011. május 13. Közgyűlés által megválasztott új vezetőség és megszavazott új program lehetőséget adhat a pozitív változásokra magyar siketsport életében: 1. Sportszakmai megújulás: Sportszakmai koordinátorok kinevezése . Szabályozott sportolói jogviszony szerződések. válogatottság feltételeinek szabályozása (egységes, átlátható követel-ményrendszer) eddig elmaradt területek az utánpótlásbázis gondozása és a sportágfejlesztési programok beindítása.

4 Siketsport ma 2. Szövetségi megújulás:
Új nyitottabb, a tagszervezetek érdekeit szolgáló Alapszabály és SZMSZ . Kapcsolat megerősítése a nemzetközi szervezetekkel EDSO (elnöki látogatás Bp.-en) és ICSD . Nemzetközi versenyrendszerbe való szerepvállalás. (2011. májusától 3 nemzetközi verseny; évben 0) Közeledés és közös programok szervezése a többi sérülés-specifikus sportszövetséggel. Kézzelfogható eredménye a költséghatékonyabb gazdálkodás, a nagyobb érdeklődés, és az „eladhatóság”) 3. A magyarországi tagszervezet nemzetközi szerepvállalásának fokozása

5

6 Siketlimpia 2013 Budapest(?)
2007-ben Görögország nyerte a 2013-as Siketlimpia rendezésének jogát 2011 július 7-én a görög kormány visszalépett. Az International Commette of Sports for the Deafs gyorsított eljárással indított pályázatot a 2013-as világversenyt megrendezésére. Gömöri Zsolt a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének kezdeményezésére az MPB jelezte pályázati szándékát. Pályázik még: Törökország. A gyorsított eljárás eredményeként 2011 szeptember 14.-én Rómában, a pályázatok prezentációit követően azonnali döntés születik.

7 A Siketlimpiáról A Siketlimpia négy évente, a siketek nemzetközi sportszövetsége, az International Committee of Sports for the Deaf (ICSD) által megrendezett világjáték. Jelmondata: Játékokkal az egyenlőségért. A siket sportolók nem vesznek részt a paralimpián, A versenyen csak olyan sportolók vehetnek részt, akiknek mindkét fülön legalább 55 decibeles a hallásveszteségük. Csak a természetes hallásmaradványukat használhatják; nem viselhetnek hallókészülékeket, cochleáris implantátumokat és más segédeszközöket. 

8 A Siketlimpiáról A sportolók siketségéhez alkalmazkodva a futballbírók zászlót lengetnek síp helyett, és a futásnál a startpisztolyt fényjelek helyettesítik. A nézők sem éljenezhetnek és tapsolhatnak hangosan, csak jelben. Siketlimpia fejlődése: Az 1924-ben Párizsban az első nyári Siketlimpián 9 nemzet 145 sportolója vett részt, 2009-ben Taipeiben rendezett versenyen 83 nemzet 2900 siket sportolója mérte össze tudását.

9 Siketlimpia 2013 Budapest (?)
Az MPB célja és feladata: A sport mint integrációs színtér eszközeivel az esélyegyenlőség, az integráció és az inklúzió feltételeinek megteremtése. A fogyatékkal élők minőségi versenysportjának hazai és nemzetközi fejlődésének elősegítése. Tagszervezetei között ez évtől mind a 4 sérülés specifikum képviselteti magát. A siketek, bár nem paralimpiai résztvevők, az MPB ezért is különösen fontosnak tartja felkarolni a Siketlimpia magyarországi megvalósításának lehetőségét – ezzel a pályázatírással járó felelősséget, költségeinek megteremtését is. A pályázati anyag tartalma, üzenete összhangban áll az MPB törekvéseivel.

10 Siketlimpia 2013 Budapest LOGO

11 Logó – embléma

12 Sportágak Nemzetközi törekvés, hogy a Siketlimpián minőségi versenyek kerüljenek lebonyolításra a szervezésben és a sportolók felkészültségében. Az alacsony létszám miatt a Siketlipia versenyszámai közül hivatalosan már kikerült a vízilabda és a kézilabda. Magyarország a minőség elvét tartva konkrét javaslatot tesz pályázatában, mely szerint azok a sportágak, amikre 30 sportolónál és / vagy 6 nemzetnél kevesebb akkreditáció várható / érkezik nem kerülnek megrendezésre 2013-ban. Előzetes tapasztalatok, felmérések szerint a Siketlimpia 2013 Budapest játékokon a következő 15 sportágban mérik össze tudásukat a siket sportolók:

13 Sportágak Budapesten Asztalitenisz Atlétika Birkózás Bowling Dzsúdó
Futball Kerékpár Kosárlabda Lövészet Röplabda Strandröplabda Tájfutás Tenisz Tollaslabda Úszás

14 Helyszínek

15

16 Köszönet A pályázat készítésének anyagi forrását a Magyar Turizmus Zrt
és a Magyar Paralimpiai Bizottság biztosítja.

17 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "A SIKETSPORT MA MAGYARORSZÁGON"

Hasonló előadás


Google Hirdetések