Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A playback színház Szent Erzsébet Caritas Alapítvány RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat Szekszárd, Munkácsy u. 7/A Telefon: 20/99 15-495 revszek@tolna.net.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A playback színház Szent Erzsébet Caritas Alapítvány RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat Szekszárd, Munkácsy u. 7/A Telefon: 20/99 15-495 revszek@tolna.net."— Előadás másolata:

1 A playback színház Szent Erzsébet Caritas Alapítvány RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat Szekszárd, Munkácsy u. 7/A Telefon: 20/ facebook/Rév Szekszárd

2 Mi a Playback Színház? spontán, rögtönzött színház;
amelyben a közönség tagjai mondják el saját életükből vett történeteiket; a társulat tagjai ezeket jelenítik meg a színpadon; minden előadás egyszeri és megismételhetetlen színházi élmény; az előadások kapcsolatot teremtenek az emberek között: feltárják a bennünk lévő közös pontokat, így közösség formáló és megtartó erejük van;

3 A playback művészeti dimenziója
A műfaj jellemzője: az élmény központúság, a közvetlenség, a személyes bevonódás; A színház eszközei: a kifejező mozgás és mimika, a zene, a jól megválasztott szó, a kellékek használata; A nézőket megszólítja, kapcsolatba hozza saját és mások megéléseivel, élményeivel; A színpad láthatóvá tesz, megemel, reflektorfénybe állít, lehetővé teszi, hogy más módon lássunk rá az életünkre, világunkra; A playback színház értékei: önmagunk kifejezése, önmagunk és mások értékelése, a kezdeményezés, az aktivitás és az együttműködés;

4 A playback története A műfaj a színház ősi elemeiből építkezik;
Modernkori alapjait J. L. Moreno, a pszichodráma atyja teremtette meg barátaival Bécsben (1921., Stegreiftheater); A playback műfaj kidolgozása és a mozgalom elindítása Jonathan Fox, amerikai pszichodramatista és színházi szakember nevéhez fűződik (1974); A playback színházak ma már megtalálhatóak szerte a világban Kanadától Új-Zélandig. Magyarországon 1992-ben jött létre az első playback színház, Rögtönzések Színháza néven.

5 A playback módszer alkalmazása
Az improvizáció segíti a bennünk lévő kreativitás, spontaneitás felszabadulását; A sajátos élménymegjelenítés olyan hatást vált ki a nézőben, ahogyan maga az élmény hatott, így az élmény feldolgozása könnyebbé válhat = segíti az énkép, önismeret fejlődését; A módszert használják: börtönökben, iskolákban, fogyatékos intézményekben, szenvedélybetegek rehabilitációjában, szervezetfejlesztésekben

6 Playback színház a TÁMOP projektben
Facilitáló csoportok Playback színjátszó csoport a SZÍN-TÉR Klubban Playback színházi előadások Caritas RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 7100 Szekszárd, Munkácsy u. 7/a. Tel: , Fax: , Web:

7 Facilitáló csoport playback módszerrel
A projekt megvalósításában résztvevő együttműködő partnerek, szakemberek, önkéntesek részére szakmai műhely keretében; Célja: ismerkedés a playback műfajjal, közösséggé formálódás, kohézió kialakulása; A workshop keretei: a projekt időtartama alatt 3 alkalommal, a projekt előrehaladásához igazodva, alkalmanként 4 órában; A pécsi playback színház tagjainak közreműködésével; Caritas RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 7100 Szekszárd, Munkácsy u. 7/a. Tel: , Fax: , Web:

8 Facilitáló csoport playback módszerrel
A csoport 3 fő része: Első részben: rövid elméleti bevezető, a csoporttagok egyéni ráhangolódása, bemelegítése a cél olyan drámatechnikai eszközökkel, mint a zene, mozgás, hang, tánc; Második részben: egymásra hangolódás, a csoport- , a közösségélmény kialakítása a cél, páros, csoportos gyakorlatok, playback technikák kipróbálása, és gyakorlása révén; Harmadik rész: sajátélményekből, témákból képeket, történeteket jelenítünk meg, játszunk le.

9 Playback színjátszó csoport a SZÍN-TÉR Klubban
célja: a fiatalok megismerjék azt az improvizációs színházi műfajt; önmagunk és történeteink művészi eszközökkel történő kifejezése; a feszültségek, félelmek drámai megjelenítése; katartikus átélésük és oldódásuk; havonta egy alkalommal (péntek), 3 órában; hangsúly a játékon, az együttjátszáson, a közös játék adta öröm megtapasztalásán van;

10 Playback Színházi előadások
A Pécsi Playback Színház előadása: Nyitórendezvényen Kábítószer ellenes Világnapon („Mindennapi szenvedélyeink” címmel) Caritas RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 7100 Szekszárd, Munkácsy u. 7/a. Tel: , Fax: , Web:


Letölteni ppt "A playback színház Szent Erzsébet Caritas Alapítvány RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat Szekszárd, Munkácsy u. 7/A Telefon: 20/99 15-495 revszek@tolna.net."

Hasonló előadás


Google Hirdetések