Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Évszakváltás a közlekedésben. A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Évszakváltás a közlekedésben. A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak."— Előadás másolata:

1 Évszakváltás a közlekedésben

2

3 A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell.

4 A gépjárműveket ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot.

5  az akkumulátor ellenőrzése (Ellenőrizni kell a pólusok és vezetékek állapotát, ha pedig huzamosabb ideig nem használják az autót, érdemes az akkumulátort kiszerelni és melegebb helyen tárolni.)

6  a gumiabroncsok lecserélése (A csúszós, jeges utakon való biztonságos közlekedéshez téli gumikra van szükség. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen nincs hó.)

7  a téli gumi előnyei: A nyári gumi már +7 fok alatt csúszni kezd, fagypont körüli hőmérsékleten megmerevedik, nagyon kis tapadással rendelkezik, így használata veszélyes lehet. A téli gumi kifejlesztése olyan, hogy alacsony hőmérsékleten megnő a tapadási értéke. Ezek az abroncsok különleges anyagból készülnek, speciális bordázattal vannak ellátva, és rendkívül alacsony hőmérséklet esetén is rugalmasak maradnak. Téli gumival rövidebb a fékút.

8  hólánc használata (Heves hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, melyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó. A hólánc feltételét és levételét érdemes még otthon kipróbálni, hogy a gyakorlatlanság ne okozzon problémát a hidegben.)

9  a világítás ellenőrzése (A téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit - ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani.)

10  a fékrendszer ellenőrzése (A fékút télen általában hosszabb, mint optimális fékezésnél.)

11  az ablaktörlő lapátok ellenőrzése (Az ablaktörlő gumikat már a tél beállta előtt érdemes kicserélni, hiszen az elhasználódott gumi nem töröl, hanem maszatol.)

12  megfelelő ablakmosó folyadék utántöltése (Hosszabb utazás esetén célszerű tartalék ablakmosó folyadékot a gépkocsi csomagtartójában elhelyezni.)

13 Rendelkezzünk és tartsunk autónkban zárolajozó, jégoldó spray-t, jégkaparót és páramentesítőt, hiszen az időjárás változás következtében változó halmazállapotú csapadékra kell felkészülnünk.

14 Fontos, hogy a szélvédők és az ablaküvegek jégtelenítése során kellő időt szenteljünk a jég eltávolítására nem elegendő az, ha csupán kéttenyérnyi részen próbálunk „kikukucskálni” és a forgalomban részt venni, hiszen ezzel nemcsak magunkat, hanem a közlekedésben részt vevő embertársainkat is veszélyeztetjük.

15 A vezetési szokásokban és a vezetési stílusban az óvatosságnak, az előrelátásnak és a biztonságnak kell érvényesülnie.  a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot kell tartani  a haladási sebesség megválasztása kiemelten fontos A megváltozott körülmények között való közlekedésre a járművezetők többsége nincs felkészülve, így a váratlan szituációkra nem tudnak helyesen reagálni.

16 Nem szabad elfeledkeznünk az egy nyomon haladó járművezetőkről sem, kik még nagyobb veszélynek vannak kitéve ebben az évszakban.

17 Évszaktól függetlenül próbáljuk a két keréken közlekedők figyelmét a veszélyekre felhívni, azon veszélyekre melyek forrása többnyire önmaguk magatartására vezethető vissza. Elindulás előtt talán egy percet sem vesz igénybe a láthatósági mellény magunkra öltése, valamint a lámpák üzembe helyezése.

18 Lakott területen kívül mind a kerékpárosoknak, mind a gyalogosoknak éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő ruházatot kell viselni. A fényvisszaverő anyagok és prizmák nem helyettesíthetik a világítást, de növelik a láthatóságot, és ezzel a biztonságot.

19 A biztonságos kerékpározáshoz a KRESZ ismerete mellett hozzátartozik a gyakorlat és a járművek megfelelő felszerelése, műszaki állapota is

20 Elindulás előtt ellenőrizni kell a kerékpár felszereléseit is:  kormányberendezés;  első és hátsó fék (megállás);  csengő (hangjelzés);  elöl fehér vagy kadmiumsárga lámpa, hátul piros lámpa vagy villogó és piros fényvisszaverő prizma,  az első keréken sárga küllőprizma,  láthatósági mellény (látni és látszani elv).

21

22

23

24

25 Őszi-téli évszakváltás figyelemfelhívó akció  2011. november 18. Tahitótfalu

26

27

28

29 Balesetmentes közlekedést kíván a Pest Megyei Rend ő r-f ő kapitányság Baleset-megel ő zési Bizottsága!


Letölteni ppt "Évszakváltás a közlekedésben. A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések