Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magasban való munkavégzés Oktatási anyag Egyéni védőfelszerelés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magasban való munkavégzés Oktatási anyag Egyéni védőfelszerelés."— Előadás másolata:

1 Magasban való munkavégzés Oktatási anyag Egyéni védőfelszerelés

2 Slide 2 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Tartalom 1.Általános információk: 2.Egyéni védőfelszerelés– általános követelmények 3.Leesés gátló/ Zuhanás gátló rendszerek 4.Vizsgálatok 5.A leesés elmélete -Tényezők -Esés/ inga hatás 6.Vegyes 7.A hám által okozott trauma

3 Slide 3 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Általános információ  Ezt a PowerPoint dokumentációt felkészítési anyagnak szánjuk a leesés elleni védelem oktatásában.  Természetesen nem teljeskörű az anyag, szükség szerint kiegészítendő!  Kérjük vegye figyelembe a helyi törvényeket és szabályozásokat.  Ha van valami hozzáfüznivalója (dokumentumok, képek kérjük értesítse a következő címet: Group H&S, Dr. Klaus Hormann (klaus.hormann@heidelbergcement.com) klaus.hormann@heidelbergcement.com

4 Slide 4 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Az egyéni védőfelszerelés alkalmassága:  Minden egyéni védőfelszerelésnek rendelkeznie kell CE megfelelőségi jelőléssel. Gyártás ideje Engedélyszám Terméknorma Következő vizsgálat ideje

5 Slide 5 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Egyéni védőfelszerelés tárolása:  A tárolásnak a gyártó előírásai szerint kell történnie.  Általános esetben száraz, hűvös helyen.  Felakasztva, a sérülésektől, napsugárzástól védve tároljuk.  Azért, hogy a szálszerkezet ne sérüljön a következőktől óvni kell az egyéni védőeszközt: –Hőtől (például: fűtőberendezések, hősugárzók) –UV sugárzás (például: nap) –Kemikáliák (például: savak, lúgok, olaj, egyéb folyadékok)

6 Slide 6 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Leesésgátló rendszerek:  A leesés gátló rendszerektől azt várjuk el, hogy korlátozza a dolgozó mozgását attól a ponttól ahonnan a dolgozó lezuhanhatna.  A rendszer áll egy biztonsági hevederből,feszítőkötélből és a horgony rendszerből. A feszítőkötélnek olyan hosszúságúnak kell lenni, hogy a dolgozó a munkaterület szélétől egy méter távolságot tartson.

7 Slide 7 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Leesésgátló rendszerek:  Néhány hely ahol biztosan szükséges használni ezeket a rendszereket: Nyitott tetők, építési szintek, szélén nem megfelelően védett platformok, állványok, tetők stb.  A kötelet úgy kell felszerelni, hogy biztosan korlátozza a lesést.  A horgonyzó helynek és horgonynak a súly megtartásához megfelelőnek kell lennie és meg kell felelni a helyi előírásoknak!  A dolgozókat oktatni kell a használatról és a helyes munkavégzésről!  A nem védett dolgozókat el kell tiltani a munkavégzéstől!

8 Slide 8 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Zuhanás gátló rendszerek:  A zuhanásgátló rendszerek különböznek a leesésgátló rendszerektől. A zuhanásgátló rendszerek nem akadályozzák meg a leesést de csökkentik annak hatását, megakadályozzák a sérüléseket.  A 100 kg dolgozó 1.0 méteres szabad esésben megközelítőleg 12kN becsapodási erőt.generál.

9 Slide 9 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Zuhanás gátló rendszerek:  A zuhanás gátló rendszer az utolsó védőbástyája a védelemnek. Mindig a megelőzés a legfontosabb!!!!  Kulcsfontosságú megjegyzések: –Csak teljes testhevederzetet használjunk rántást elnyelő biztonsági kötélzettel és biztonsági karabínerrel. –A horgony és kikötési pontját vizsgálni szükséges a szilárdság szempontjából, valamint dokumentálni kell ezt a vizsgálatot. –A dolgozótól meg kell követelni a zuhanásgátló használatát amikor a leesés veszélye fennállhat!!! –Minden berendezést a gyártó előírása szerint időszakosan vizsgálni kell! –A rendszert úgy kell tervezni, hogy a minimumra korlátozza az esést! –A zuhanási erő kisebb lehet csak mint a védőberendezés terhelhetősége! –A kockázatértékelésnek figyelembe kell venni az ilyen jellegű kockázatokat és ennek alapján minimalizálni kell a baleset lehetőségét. –A dolgozókat rendszeres oktatni kell a lehetséges balesetekről és annak elkerülési lehetőségeiről. –A mentési tervnek a helyszínen kell lennie és alkalmasnak kell lennie egy valós mentés esetére.

10 Slide 10 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S A biztonsági felszerelés részei:  A zuhanás gátló rendszer tartalmazza a teljes test hámot a biztonsági karabínert és a zuhanás lassító kötélrendszert.  A rendszer csak akkor hatásos ha a használó is ismeri a rendszer működését és annak határait.

11 Slide 11 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Horgonyzóhely  A horgonyzó helynek meg kell felelni a helyi előírásoknak és minden irányban biztosan és stabilan meg kell fognia a zuhanó test súlyát!  A horgonyzó helynek korrózió mentesnek kell lennie! A osztály A horgony szerkezeteket úgy kell tervezni, hogy alkalmasak legyenek vízszintes, függőleges vagy akár ferde felületre is.

12 Slide 12 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Horgonyzóhely B osztály Hordozható horgonyzó helyek:

13 Slide 13 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Horgonyzóhely C osztály Horgony vízszintes mentőeszközökkel

14 Slide 14 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Példák a helytelen rögzítésre.

15 Slide 15 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Csatlakozók és kötélzetek:  A teljes hosszuk mentén alkalmasak kell hogy legyenek a védelemre. Nem lehetnek sérültek, kidörzsöltek!  A kötélnek is megfelelő tanúsítvánnyal kell rendelkeznie! Egymást átfedő köteleket tilos használni!! 

16 Slide 16 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Karabinerek, csatlakozók:  Önzáró karabínereket kell alkalmazni, amik biztosítják az eséskor a karabíner zártságát!  A karabínereket zárni kell használatkor!

17 Slide 17 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Nem megfelelő csatlakozók:

18 Slide 18 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Zuhanásgátlók, kötélfogók:  Kötélfogó zuhanásgátló: Egy olyan eszköz, ami automatikusan fékezve zárul a mentőkötélre, amikor az esés történik. A mentőkötél és feszítőkötél között helyezkedik el, és általában szabadon csúszik a mentőkötélen, amíg egy hirtelen lefelé irányuló mozgás nem történik. Amikor ez a hirtelen mozgás bekövetkezik, (hasonlóan az autók biztonsági övéhez)a kötélfogó szilárdan megragadja a mentőkötelet és ezáltal a zuhanó dolgozót.  A megfogás rugalmasan történik az erőhatások csökkentésének érdekében.

19 Slide 19 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Ne használjon zuhanás gátlót olyan helyen ahol a berántási impulzus hiányozhat! Például vízzel töltött tartály széléről vízbe történő zuhanás. Zuhanás gátlók:  A zuhanás gátlók elérhetők különböző típusokban és hosszban.  Az integrált rendszerek magukba foglalják az előzőekben megemlített rendszereket.

20 Slide 20 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Max. hosszabbodás leesés esetén = 1,75m Zuhanás csillapító:  Zuhanás csillapító: - Ez az eszköz tompítja a zuhanáskor fellépő erőhatásokat. A zuhanás csillapító megóvja a sérüléstől mind a dolgozót mind a függesztő szerkezetet is.

21 Slide 21 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Teljes testhevederzet:  Ez az eszköz a dolgozó medencéjének területét fogja, és biztosítja leesés esetén a sérülésmentes állapotot.  A hámot az előírásoknak megfelelően(kézikönyv) a testre kell állítani!  Használat előtt szemrevételezéssel ellenőrizni kell a hám tökéletes állapotát!  Mielőtt dolgozni kezd a használó kérje meg az ott dolgozó kollégáját, hogy ő is ellenőrizze a hám állapotát és bekötését!

22 Slide 22 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S  Vizuális ellenőrzés használat előtt:  Textil – nincs kidörzsölődve, szakadva-teljes épség  Nincsenek elvágott vezetékek, sérült illesztések  A fémrészek nem korrodáltak és működés képesek. Egyéni védőfelszerelés vizsgálata (röviden) Határozottan tiltott a házilagosan javitott, foltozott, cserélt alkatrészű, nem működőképes berendezés használata!!!

23 Slide 23 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Egyéni védőfelszerelés vizsgálata(1)  Ellenőrizze a kirojtosodásokat, szakadásokat töréseket, kidörzsölődéseket.  Ellenőrizze a a karabinereket és a fém összekötő elemeket. (Torzulás mentesség, törés, repedés,durva behatások, fordíthatóságot, éleket)  Ellenőrizze a szíjakat, csatokat (működőképesség, épség. Új lukat a szíjra nem lehet ütni!) A szegecsek épsége fontos!

24 Slide 24 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Egyéni védőfelszerelés vizsgálata(2)  Ellenőrizze a kötélfonatokat(nincsenek laza, vágott, szétcsúszott részek)  Ellenőrizze a köteleket a kapcsolódási pontokon továbbá vizsgálja az egyéb szakaszokat(elszíntelenedés, kopás, szakadás,eldörzsölődés,elvékonyodás, keresztmetszet változás, hosszváltozás)  A felsoroltak változása esetén cserélni kell az eszközt!

25 Slide 25 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Egyéni védőfelszerelés vizsgálata(3):  D- gyűrű deformitás Törött vezeték   sérült anyag Sérült vezeték   elpiszkolódás Sérült karabiner 

26 Slide 26 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Beállítások:  A dolgozón lévő kikötési pont létfontosságú a baleset megelőzés szempontjából: mindenképpen a dereka, válla mentén kell, hogy a kikötési pont elhelyezkedjen.  Minél magasabban dolgozik a munkás a veszély szintje fokozódik, a leesési tényező is nő.  Magasabbról történő esés súlyosabb sérülést eredményez. Emiatt fokozottabb figyelem szükséges a magasság növekedésekor.

27 Slide 27 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Leesési tényező  A leesési tényező a következő egyenlettel írható le:  f = leesési tényező, l = esés hossza, r = kötél hossz  Az esésből származó sérülés mértéke(az erő amit a rendszer generál)arányos az esési tényező négyzetgyökével, tehát négyzetesen emelkedik a sérülés lehetősége.

28 Slide 28 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Esési tényező 0: Bekötési pont a test felett Esési tényező 1: Bekötési pont derékon Esési tényező 2: Bekötési pont a test alatt Esési tényező

29 Slide 29 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Egy 2 m abszorberrel rendelkező feszítőkötél használata (Esési tényező 2) feltételek alatt = horgonyzóhely padlószinten Ez egy olyan forgatókönyv, aminél ajánlott elkerülni a helyzetet. Esési tényező 2 – példa 2.00 m a dolgozó hossza + 2.00 m kötél hossza + 1.75 m kötél nyúlása + 1.00 m biztonsági távolság = 6.75 m szükséges hossz. Szükséges hossz: 6.75 m

30 Slide 30 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Esési tényező 0 – példa: Visszahúzódó feszítőkötél (Esési tényező 0) alatti integrált zárral = horgonyzóhely a munkás fölött. Ez a forgatókönyv, az eszményi megoldás. Zuhanás megállítás távolsága: max.: 1 m. Szükséges hossz: 1.00 m

31 Slide 31 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Esés/ingahatás  Csavarodó, inga hatású esésre akkor számíthatunk ha a rögzítési,horgony pont a dolgozótól oldalt helyezkedik el.  Ez a fajta esés nagy sérülési kockázattal jár.  Ráadásul a kötélzet sérülését is eredményezheti!!

32 Slide 32 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Esés/ingahatás  A csavarodó, lengő eséseket úgy lehet minimalizálni, hogy a dolgozó közvetlenül a horgonyzó hely alatt dolgozik.  Ezért sűrün kialakított horgonypontok szükségesek vagy…  Használjon egy vízszintes mentőkötelet, ami párhuzamos az éllel. A munkás a feszítőkötelet ehhez erősíti ami mozog az él mentén, így elkerülhető az ingahatás.

33 Slide 33 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S bekötések Egyebek

34 Slide 34 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Egyebek:

35 Slide 35 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Egyebek:

36 Slide 36 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Mentés:  El kell kerülni a „leesési traumát” emiatt gyors mentés szükséges.  (< 20 min)  A mentőcsapatot oktatni és gyakoroltatni kell.  A mentőtervnek a vészhelyzeti tervek között helyben kell lennie és meg kell vitatni mielőtt a feladatok elkezdődnek.  Kezelni valakit leesési traumával nem elsősegély nyújtási feladat(lásd a következő oldalt)

37 Slide 37 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Lesesési trauma:  Ne használd a megszokott elhelyezést felemelt lábakkal, mert ez egy hirtelen vérbeáramlást okozhat a szívkamarába, ami szívleálláshoz vezethet.  Ajánlott hogy kezdetben támasszuk meg a felső testet, (falra vagy valami másra) körülbelül 20-40 percig.  Kórházba kell a sérültet szállítani, még kisebb tünetekkel is. (Emelt felsőtestel szállítsuk a sérültet)  Leginkább vese sérülésre lehet számítani!

38 Slide 38 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Mentési eljárás:  Néhány fontos megfontolandó tanács: –A mentőcsapatot gyakoroltatni kell! –Légy benne biztos, hogy a felszerelések elérhetők és megfelelők a dolgozók számára! –A szerződött partnereidtől is követeld meg a fentieket! (Ellenőrizd őket folyamatosan!) –Jelölj ki kapcsolattartót akivel közösen ellenőriztek és tárgyaltok! –Tervezd meg a kommunikációs útvonalat amely baleset esetén gyorsan és hatékonyan működik. –Légy informált a napi tevékenységekről és az ott szükséges védelmekről. –Ellenőrizd a használatot és legyél szigorú és határozott. –Nulla tolerancia a szabályokat be nem tartókkal szemben.

39 Slide 39 - March 2008 Work at height – PPE - KHormann –GHR H&S Felhasznált irodalom:  UK – HSE document: http://www.hse.gov.uk/research/crr_pdf/2002/crr02451.pdf http://www.hse.gov.uk/research/crr_pdf/2002/crr02451.pdf  US – OHSA document: http://www.osha.gov/dts/shib/shib032404.html http://www.osha.gov/dts/shib/shib032404.html  DE – BG document explaining the rescue procedure after falls: http://www.bgfe.de/bilder/pdf/bgr_199_a10-2004.pdf (in German only) http://www.bgfe.de/bilder/pdf/bgr_199_a10-2004.pdf


Letölteni ppt "Magasban való munkavégzés Oktatási anyag Egyéni védőfelszerelés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések