Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

6. Hogyan segíthettek rajtam és ezáltal magatokon?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "6. Hogyan segíthettek rajtam és ezáltal magatokon?"— Előadás másolata:

1 6. Hogyan segíthettek rajtam és ezáltal magatokon?
Kedves gyerekek! Ózon Oszkárként most egy kéréssel fordulok hozzátok. Megtudhattátok, hogy a testvéreimmel az ózonrétegben milyen fontos védőpajzsot képezünk a földi életformák körül. Aki engem károsít, magát sodorja veszélybe. Ugye segítetek nekem, hogy még sokáig meg tudjalak védeni benneteket?

2 Az ember szennyező tevékenysége következtében az ózonréteg sok helyen elvékonyodott, és több UV-sugárzás, különösen a veszélyesebb UV-B éri el a földfelszínt. 1%-os ózonréteg csökkenéssel már 2%-kal nő az UV-sugárzás a Föld felszínén.

3 A szürkehályog esetszáma drasztikusan növekedni fog világszerte.
Egy hosszantartó, 10%-os magaslégköri teljes ózonszint csökkenés esetén minden öt európaiból egynél, és minden két ausztrálból egynél ki fog fejlődni élete során a bőrrák valamilyen formája! A szürkehályog esetszáma drasztikusan növekedni fog világszerte.

4 A természetben elő nem forduló, ózonbontó anyagokat tartalmazó különféle háztartási berendezések és növényvédőszerek önmagukban nem veszélyesek rátok. De nem megfelelő használatuk – kezelésük során, és a szivárgások miatt a bennük lévő szennyező gázok a légkörbe ürülnek, ahol veszélyt jelentenek az ózonrétegre. Becslések szerint a gyártásuk és felhasználásuk azonnali leállítása esetén is még néhány évtizedig folytatódik az ózon bomlása!

5 A freonok és a halonok körülbelül tíz év alatt jutnak fel a földfelszínről az ózonpajzshoz, és ott akár száz évig is aktívan bontják az ózonréteget. Az ózonkárosító molekulák kötései a magaslégkörbe érve a Nap UV-sugárzásának hatására felbomlanak, és agresszív tulajdonságú szabad klórgyökök hasadnak le róluk. Egyetlen ilyen klórgyök akár százezer ózonmolekula lebontásában is részt vehet, mielőtt elhagyná a Föld légkörét.

6 Hogyan vigyázzatok rám?
Vásároljatok ózonbarát termékeket! Kerüljétek a hajtógázos spray használatot! Hogyan vigyázzatok rám? Használjatok kenős–golyós dezodorokat, pumpás illatosítókat és gél alapú borotvahabokat! Ügyeljetek arra,hogy használatuk, karbantartásuk során a szennyező gázok ne szivárogjanak és ne szökjenek a levegőbe!

7 Legyetek a hírmondóim! Terjesszétek a hírt! Mondjátok el a barátaitoknak és a családtagjaitoknak is, hogy mit tehetnek a Föld természetes védőpajzsa, az ózonréteg megvédése érdekében! Ha így tesztek, elkerülhetitek, hogy saját környezetszennyező tevékenységetek által a Nap áldozataivá váljatok!

8 És mindeközben így érezheti magát mindenki nagyon jól a Napon!

9 Válaszolj a kvízkérdésekre!
1%-os ózonréteg csökkenéssel már ………%-kal nő az UV-sugárzás a Föld felszínén. a b c. 20 Válasz: 1%-os ózonréteg csökkenéssel már 2%-kal nő az UV-sugárzás a Föld felszínén. 2. A freonok és a halonok körülbelül tíz év alatt jutnak fel a földfelszínről az ózonpajzshoz, és ott akár ……………… évig is aktívan bontják az ózonréteget. a tíz b. húsz c. száz Válasz: A freonok és a halonok körülbelül tíz év alatt jutnak fel a földfelszínről az ózonpajzshoz, és ott akár száz évig is aktívan bontják az ózonréteget. 3. Egyetlen ilyen klórgyök akár százezer ……………………………… lebontásában is részt vehet, mielőtt elhagyja a Föld légkörét. a ózonlyuk b. ózonmolekula c. freon Válasz: Egyetlen klórgyök akár százezer ózonmolekula lebontásában is részt vehet, mielőtt elhagyja a Föld légkörét. Használjatok ……………………………. dezodorokat, pumpás illatosítókat és gél alapú borotvahabokat! illatmentes b. hajtógázos c. kenős–golyós Válasz: Használjatok kenős–golyós dezodorokat, pumpás illatosítókat és gél alapú borotvahabokat!


Letölteni ppt "6. Hogyan segíthettek rajtam és ezáltal magatokon?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések