Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

6. Hogyan segíthettek rajtam és ezáltal magatokon? Kedves gyerekek! Ózon Oszkárként most egy kéréssel fordulok hozzátok. Megtudhattátok, hogy a testvéreimmel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "6. Hogyan segíthettek rajtam és ezáltal magatokon? Kedves gyerekek! Ózon Oszkárként most egy kéréssel fordulok hozzátok. Megtudhattátok, hogy a testvéreimmel."— Előadás másolata:

1 6. Hogyan segíthettek rajtam és ezáltal magatokon? Kedves gyerekek! Ózon Oszkárként most egy kéréssel fordulok hozzátok. Megtudhattátok, hogy a testvéreimmel az ózonrétegben milyen fontos védőpajzsot képezünk a földi életformák körül. Aki engem károsít, magát sodorja veszélybe. Ugye segítetek nekem, hogy még sokáig meg tudjalak védeni benneteket?

2 Az ember szennyező tevékenysége következtében az ózonréteg sok helyen elvékonyodott, és több UV-sugárzás, különösen a veszélyesebb UV-B éri el a földfelszínt. 1%-os ózonréteg csökkenéssel már 2%-kal nő az UV-sugárzás a Föld felszínén.

3 Egy hosszantartó, 10%-os magaslégköri teljes ózonszint csökkenés esetén minden öt európaiból egynél, és minden két ausztrálból egynél ki fog fejlődni élete során a bőrrák valamilyen formája! A szürkehályog esetszáma drasztikusan növekedni fog világszerte.

4 A természetben elő nem forduló, ózonbontó anyagokat tartalmazó különféle háztartási berendezések és növényvédőszerek önmagukban nem veszélyesek rátok. De nem megfelelő használatuk – kezelésük során, és a szivárgások miatt a bennük lévő szennyező gázok a légkörbe ürülnek, ahol veszélyt jelentenek az ózonrétegre. Becslések szerint a gyártásuk és felhasználásuk azonnali leállítása esetén is még néhány évtizedig folytatódik az ózon bomlása!

5 A freonok és a halonok körülbelül tíz év alatt jutnak fel a földfelszínről az ózonpajzshoz, és ott akár száz évig is aktívan bontják az ózonréteget. Az ózonkárosító molekulák kötései a magaslégkörbe érve a Nap UV-sugárzásának hatására felbomlanak, és agresszív tulajdonságú szabad klórgyökök hasadnak le róluk. Egyetlen ilyen klórgyök akár százezer ózonmolekula lebontásában is részt vehet, mielőtt elhagyná a Föld légkörét.

6 Ügyeljetek arra,hogy használatuk, karbantartásuk során a szennyező gázok ne szivárogjanak és ne szökjenek a levegőbe! Vásároljatok ózonbarát termékeket! Kerüljétek a hajtógázos spray használatot! Hogyan vigyázzatok rám? Használjatok kenős– golyós dezodorokat, pumpás illatosítókat és gél alapú borotvahabokat!

7 Legyetek a hírmondóim! Terjesszétek a hírt! Mondjátok el a barátaitoknak és a családtagjaitoknak is, hogy mit tehetnek a Föld természetes védőpajzsa, az ózonréteg megvédése érdekében! Ha így tesztek, elkerülhetitek, hogy saját környezetszennyező tevékenységetek által a Nap áldozataivá váljatok!

8 És mindeközben így érezheti magát mindenki nagyon jól a Napon!

9 Válaszolj a kvízkérdésekre! 1.1%-os ózonréteg csökkenéssel már ………%-kal nő az UV-sugárzás a Föld felszínén. a. 2b. 10c. 20 Válasz: 1%-os ózonréteg csökkenéssel már 2%-kal nő az UV-sugárzás a Föld felszínén. 2.A freonok és a halonok körülbelül tíz év alatt jutnak fel a földfelszínről az ózonpajzshoz, és ott akár ……………… évig is aktívan bontják az ózonréteget. a tízb. húszc. száz Válasz: A freonok és a halonok körülbelül tíz év alatt jutnak fel a földfelszínről az ózonpajzshoz, és ott akár száz évig is aktívan bontják az ózonréteget. 3.Egyetlen ilyen klórgyök akár százezer ……………………………… lebontásában is részt vehet, mielőtt elhagyja a Föld légkörét. a ózonlyuk b. ózonmolekula c. freon Válasz: Egyetlen klórgyök akár százezer ózonmolekula lebontásában is részt vehet, mielőtt elhagyja a Föld légkörét. 4.Használjatok ……………………………. dezodorokat, pumpás illatosítókat és gél alapú borotvahabokat! a.illatmentes b. hajtógázos c. kenős–golyós Válasz: Használjatok kenős–golyós dezodorokat, pumpás illatosítókat és gél alapú borotvahabokat!


Letölteni ppt "6. Hogyan segíthettek rajtam és ezáltal magatokon? Kedves gyerekek! Ózon Oszkárként most egy kéréssel fordulok hozzátok. Megtudhattátok, hogy a testvéreimmel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések