Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

7. Milyen szabályok betartásával érezhetitek magatokat nagyon jól a napon?! Kedves gyerekek! A rengeteg mesélnivalóm után most még egy rendkívül fontos.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "7. Milyen szabályok betartásával érezhetitek magatokat nagyon jól a napon?! Kedves gyerekek! A rengeteg mesélnivalóm után most még egy rendkívül fontos."— Előadás másolata:

1 7. Milyen szabályok betartásával érezhetitek magatokat nagyon jól a napon?!
Kedves gyerekek! A rengeteg mesélnivalóm után most még egy rendkívül fontos üzenetet kell átadnom nektek: a napozás 12 szabályát! A jelszó: OKOSAN A NAPON!

2 A napozás 12 szabálya Okosan napozzatok, sose égjetek le!
Kellően ruházkodjatok! Hordjatok bőrötöket védő ruhát, légiós sapkát vagy kalapot, és megfelelő UV-szűrős napszemüveget! Olyan összetett, UVA és UVB-szűrős fényvédő krémet használjatok, amely a napszaknak és a bőrötöknek megfelelő! (A fényvédő krém nem nyújt teljes védelmet!) Soha ne tartózkodjatok hosszú ideig a Napon és óra között (ha rövid az árnyékotok)! Amennyiben nagyon erős a napsugárzás, tartózkodjatok árnyékos vagy fedett helyen! Ne legyetek tartósan és védelem nélkül napsugárzást visszaverő felszíneken (hó, jég, homok, beton, víz)!

3 A csecsemőket és a gyermekeket fokozottan óvni
kell az erős napsugárzástól! Ne tartózkodjatok a napon, ha fényérzékenységet okozó gyógyszert szedtek! Az önbarnító krémek egyáltalán nem nyújtanak védelmet az UV-sugárzás ellen! A szoláriumozás pedig bőrrákot okozhat! Pótoljátok a bőrötökről lekopott, leázott vagy ledörzsölt fényvédő krémet legalább 2 óránként! Okvetlenül forduljatok bőrgyógyászhoz, ha változást észleltek a bőrötök állapotában! Nyári hónapokban figyeljétek az aktuális UV értékeket a médiában és a Vöröskereszt honlapján!

4 Okosan napozzatok, sose égjetek le!
A bőrleégés tünetei 4 órával a napozás után jelentkeznek, és 3 napon át tartanak. A gyermekkori, Nap által okozott gyakori leégéses sérülés magasabb bőrrák előfordulást eredményez a későbbi életetek során. A gyakori napfényártalom hatásai gyermekkorban még nem mutatkoznak, csak később jelentkezik a bőr korai öregedése, ráncosodása, elvékonyodása.

5 Kellően ruházkodjatok
Kellően ruházkodjatok! Hordjatok bőrötöket védő ruhát, légiós sapkát vagy kalapot, és megfelelő UV-szűrős napszemüveget! Nem a divat a fontos! Emlékezzetek az orrszarvú, az elefánt, a rókamanguszták vagy a jegesmedvék példájára!

6 A fényvédő krém nem nyújt teljes védelmet!
Olyan összetett, UVA és UVB-szűrős fényvédő krémet használjatok, amely a napszaknak és a bőrötöknek megfelelő! 40 + 20-40 10-20 2-10 A fényvédő krém nem nyújt teljes védelmet!

7 Soha ne tartózkodjatok hosszú ideig a Napon 11. 00 és 15
Soha ne tartózkodjatok hosszú ideig a Napon és óra között (ha rövid az árnyékotok)! Emlékezzetek a vadkacsákra, amelyek óra között, amikor a legerősebb az UV-sugárzás, a parti, árnyékot adó fák alatt fekszenek és pihennek, vagy a fákra épített fészkeikben sziesztázó afrikai csimpánzokra és gorillákra!

8 Amennyiben nagyon erős a napsugárzás, tartózkodjatok árnyékos vagy fedett helyen!
A felszínt érő UV-sugárzás mennyisége a legmagasabb értéket általában nyáron, dél körül éri el, főleg amikor az égen nincs felhőtakaró. Egy árnyékot adó fa vagy egy napernyő az UV-sugárzásnak akár a 60%-át is elnyelheti.

9 A hó, a jég, a homok, a beton mind növelik az UV sugarak hatását.
Ne legyetek tartósan és védelem nélkül napsugárzást visszaverő felszíneken (hó, jég, homok, beton, víz)! Tartózkodjatok a napsugarakat visszaverő felületektől, vagy növeljétek a fényvédelmet! A hó, a jég, a homok, a beton mind növelik az UV sugarak hatását. Az UV sugarak többsége a vízen is áthalad! Ez olyan tény, amelyre érdemes emlékezni fürdőzés előtt...

10 A csecsemőket és a gyermekeket fokozottan óvni kell az erős napsugárzástól!
A gyerekek bőre vékonyabb és érzékenyebb, a nyári - déli napsütésben még egy rövid idejű kint tartózkodás is súlyos leégést eredményezhet!

11 Ne tartózkodjatok a napon, ha fényérzékenységet okozó gyógyszert szedtek!
A gyógyszerek, többnyire antibiotikumok hatóanyagai napallergiás tüneteket, fényérzékenységi reakciót okozhatnak a bőrötökön. A fokozott UV-sugárzás amúgy is gyengíti az emberi immunrendszert. Ezáltal növeli a fertőzések kockázatát és korlátozza a betegségek elleni védekezés hatékonyságát.

12 Az önbarnító krémek egyáltalán nem nyújtanak védelmet az UV-sugárzás ellen! A szoláriumozás pedig bőrrákot okozhat! A fehér szín szép! Kár, hogy nem a fehér bőr a divat! A szoláriumozás veszélyes! Ötből négy esetben a bőrrák megelőzhető ésszerű viselkedéssel, okos napozással!

13 Pótoljátok a bőrötökről lekopott, leázott vagy ledörzsölt fényvédő krémet legalább 2 óránként!
Emlékezzetek a vízilovakra, amelyeknek a bőre speciális olajat választ ki, amely a naptejhez hasonlóan megvédi őket a leégéstől.

14 Okvetlenül forduljatok bőrgyógyászhoz, ha változást észleltek a bőrötök állapotában!
A szeplők, a nem változó lapos vagy kidudorodó anyajegyek – foltok akár egy életen át is ártalmatlanok lehetnek… Azonban a következő esetekben orvoshoz kell fordulnotok, hogy egyáltalán esélyetek legyen a súlyosabb esetek megelőzésére! Ebben segít a SANSZ szabály: Sokféle szín (ha az anyajegy több színű) Asszimetria (ha az anyajegy két fele nem egyforma) Nagyság (ha az anyajegy nagyobb 6 mm-nél, azaz egy ceruzaradírnál) Széle (ha az anyajegy széle nem egyenletes és szabályos) Hogy SANSZotok legyen a gyors gyógyulásra, a rendszeres önvizsgálat nagyon fontos!

15 Nyári hónapokban figyeljétek az aktuális UV értékeket a médiában és a Vöröskereszt honlapján!
Az UV index értékei nullától tartanak felfelé, a skála 1-től 10-ig terjed. Minél nagyobb az index számértéke, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy az UV-sugárzás hatására rövid idő alatt is kialakul a bőr vagy a szem sérülése, károsodása.

16 Ausztráliában a megnövekedett veszély és a megszaporodott bőrrák előfordulása miatt óriási védekezési propaganda folyik. Már természetes a megfelelő védőöltözékek viselete. Óvodában, iskolában is kötelező nyáron a gyereknek a sapka, sőt saját napozókrémet is kell tartaniuk a hátizsákjukban. A tengerparton a felnőttek egész fürdőruhát viselnek, a gyerekekre pedig szörfruhához hasonlatos – a vállat, a felkart és a combokat is védő – strandruhát adnak. Nem lehet a tengerparton fedetlen testű és fejű gyerekeket látni, ott speciális ibolyántúli sugarakat megszűrő, hosszú és félhosszú ujjú pólókat, hosszú sortokat, és speciális ún. légiós sapkát (hátul a tarkót takaró hosszabbított résszel) hordanak. Van még mit tanulnunk tőlük!

17 Remélem, jót kalandoztatok velem a napozás világában!
Kedves gyerekek! Remélem, jót kalandoztatok velem a napozás világában! Arra kérlek benneteket, segítsetek nekem, hogy a jövőben is meg tudjalak védeni benneteket! Vigyázzatok az ózonpajzsra és magatokra, és meséljétek el mindenkinek, hogyan viselkedjenek: OKOSAN A NAPON!


Letölteni ppt "7. Milyen szabályok betartásával érezhetitek magatokat nagyon jól a napon?! Kedves gyerekek! A rengeteg mesélnivalóm után most még egy rendkívül fontos."

Hasonló előadás


Google Hirdetések