Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kalandozás Ózon Oszkárral a napozás világában:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kalandozás Ózon Oszkárral a napozás világában:"— Előadás másolata:

1 Kalandozás Ózon Oszkárral a napozás világában:
Sziasztok! Engem „Ózon Oszkárnak” hívnak. Nagyon hosszú utat tettem meg hozzátok, így rengeteg mesélnivalóm van, és egy rendkívül fontos üzenetet kell átadnom nektek! Kalandra fel! Ugye velem tartotok?

2 Gyertek velem, és tudjátok meg:
Hol lakom és milyen különös dologgal foglalkozom? Miért jó barátunk a Nap? Mikor, miért és milyen láthatatlan veszé-lyek leselkednek rátok? Mit tanulhattok az állatoktól, hogy megvédjétek magatokat ezektől a titokzatos veszélyektől? 5. Milyen bőrtípusba tartoztok, és hogyan gazdálkodjatok okosan a naptőkétekkel? 6. Hogyan segíthettek rajtam és ezáltal magatokon? 7. …közben… milyen szabályok betartásával érezhetitek magatokat nagyon jól a napon?!

3 1. Hol lakom és milyen különös dologgal foglalkozom?
Ózon Oszkár vagyok, és ózon testvéreimmel együtt a Föld körül élek, ahol összefüggő réteget alkotok. A Nap az élet forrása. Nélküle elképzelhetetlen az élet a Földön. A Nap jókedvre derít, örömet okoz és gyógyít, de nyáron az erős napsugárzás – különösen az ózonréteg elvékonyodása óta – veszélyes is lehet az egészségünkre. Ezért fontos, hogy megismerjétek velem a biztonságos napozás szabályait!

4 A Nap naprendszerünk központi csillaga
A Nap naprendszerünk központi csillaga. Anyagát tekintve lényegében egy hatalmas, hidrogénből és héliumból álló gázgömb. Belsejében 14 millió fokos a hőmérséklet, a felszíni részeken 6000, a napfoltok helyén 4000 Celsius fok uralkodik. VIGYÁZAT! Távcsővel a Napba nézni tilos, azonnali vakságot okozhat! Még szabad szemmel is csak védőszemüvegen vagy kormozott üvegen keresztül lehet hosszabb ideig biztonsággal megfigyelni!

5 A Föld, mint a Nap harmadik bolygója 333
A Föld, mint a Nap harmadik bolygója szer kisebb a tömege, mint a Nap. A Föld is valamikor réges–régen magának a Napnak a leszakadt anyagdarabkáiból állt össze. Igazából mindennek, ami a Földön létezik, működik, mozog és él, köze van a Naphoz!

6 Itt lakom a testvéreimmel e két csodálatos égitest között (16-50 kilométerre a Földtől, a sztratoszférában), és vékony, de összefüggő réteget alkotok, amelyet ózonrétegnek hívnak. Olyan vagyok, mint egy buborék, egy esernyő, egy teaszűrő vagy egy kalap, de sokszor hívnak a Föld napszemüvegének is, mert megvédem a Földet a Nap káros sugaraitól. Őket

7 Halványkék színű, jellegzetes szagú gáz vagyok.
Belélegezni viszont nem ajánlatos, ezért is élek nagyon magasan, messze minden lakott területtől! Ne felejtsétek el, hogy én a jó fiú, a természetes ózon vagyok, mert a helyemen, a magasban vagyok! De van néhány rossz fiú, az ipari ózonok (az összes ózon 1%-a). Ők a járművekből, olajfinomítókból származó szennyezőanyagok, és a földfelszín közelében (a troposzférában) tartózkodnak. Mivel közel vannak hozzátok és mérgezőek, nagyon veszélyesek! Belélegzésükkor légszomj, tüdőbetegségek, asztma és szemirritáció alakulhat ki. Őket kerülni kell!

8 Most elmesélem nektek a születésem történetét:
A Nap UV sugarainak hatására a légköri oxigénből (O2) keletkezem. Az ózonmolekula (O3) kialakulása közben csökken a Nap (élőlényekre káros) ultraibolya sugarainak az energiája. Ezért Ózon Oszkár születése áldás a Föld minden lakójára! 3 O2  2 O + 2 O2  2 O3

9 A születésnapomat szeptember 16-án ünneplem.
1987-ben, ezen a napon fogadta el a világ a Montreál Protokollt, amely az én védelmemről szóló nemzetközi egyezmény. Ugye kíváncsiak vagytok, miért is akarnak engem megvédeni?

10 A Napból érkező legfontosabb elektromágneses sugárzások a következők:
IR – infrared, infravörös: vörösön inneni - hősugárzás, meleget ad a Földnek UV – ultraviola, ultraibolya: ibolyán túli bőrünkre káros, ugyanakkor fertőtlenítő hatású sugárzás, fluoreszkálást okozhat Látható fény: tájékozódásunkhoz - látásunkhoz és a növények életéhez, így táplálkozásunkhoz nélkülözhetetlen sugárzás

11 Minél kisebb a hullámhossz, annál nagyobb a sugárzás energiája, így annál veszélyesebb az élőlények és az ember számára. A sugárforrástól távolodva a veszély csökken, mert az energia egy része a továbbhaladásra vész el. a látható fény spektruma A napsugárzás teljes terjedelméből (spektrumából) a hősugárzást és a látható fényt átengedem, de a Nap nagy energiájú, káros UV sugarai kevés jut el akadálytalanul a Föld felszínére, mert az útjukat állom! Kis mennyiségben ez az UV sugárzás indítja el bőrünk természetes elsötétedését, a lebarnulás folyamatát, így válik bőrünk védettebbé az erős napsugárzással szemben. Nagy mennyiségben viszont az UV sugárzás káros, leégünk tőle, rákos elváltozásokat okozhat a bőrön, ezen kívül szemünket is károsítja és az immunrendszerünket is gyengíti!

12 Ugye te is segítesz nekik?
Ez az én munkám, ezért vagyok nélkülözhetetlen védőpajzsa a földi életnek, és ezért akarnak a világ környezetvédői megvédeni engem. Ugye te is segítesz nekik?

13 Válaszolj a kvízkérdésekre!
A Nap egy csillag. b. egy bolygó. Válasz: A Nap naprendszerünk központi csillaga. A Föld a Nap harmadik bolygója, és szer kisebb, mint a Nap. A Nap káros UV sugarainak hatására a légköri oxigénből vízburok keletkezik. b. ózon keletkezik. c. cukor keletkezik. Válasz: Nap káros UV sugarainak hatására a légköri oxigénből ózon keletkezik. Az ózonmolekula (O3) kialakulása közben csökken a Nap (élőlényekre káros) ultraibolya sugarainak az energiája. Ózon Oszkár születésnapja szeptember 22-én van. b. június 5-én van. c. szeptember 16-án van. Válasz: Ózon Oszkár születésnapja szeptember 16-án van ben ezen a napon fogadta el a világ a Montreál Protokolt, amely az ózonréteg védelméről szóló nemzetközi egyezmény. A napsugárzás teljes terjedelméből az ózonréteg nem engedi át az UV-sugárzást b. a hősugárzást c. a látható fényt Válasz: A napsugárzás teljes terjedelméből az ózonréteg a hősugárzást és a látható fényt átengedi, de a a Nap nagy energiájú, káros UV sugarai már nem jutnak el akadálytalanul a Föld felszínére, mert kiszűri őket.


Letölteni ppt "Kalandozás Ózon Oszkárral a napozás világában:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések