Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szelektív hulladékgyűjtés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szelektív hulladékgyűjtés"— Előadás másolata:

1 Szelektív hulladékgyűjtés
Zala-Depo Kft. 8900 Zalaegerszeg, Gasparich Márk út 26. Tel/fax: (92) / Fax: (92) A folytatáshoz nyomja meg az ENTER billentyűt!

2 Mi a szelektív hulladékgyűjtés?
Az a folyamat, amikor valaki a nála keletkező, a számára már felesleges, de hasznosítható anyagokat külön gyűjti, és megfelelő módon adja tovább hasznosításra, ipari feldolgozásra. A szelektív hulladékgyűjtés célja:

3

4 Szelektív hulladékgyűjtő szigetek
A gyűjtőszigetes megoldás a szelektív hulladékgyűjtés egyik legelterjedtebb és leglátványosabb eleme. A gyűjtőszigetek általában forgalmasabb közterületeken elhelyezett különböző színekkel jelzett papír, műanyag, üveg és fém csomagolóanyagok gyűjtésére alkalmas konténerekből állnak. A konténerek kialakítása különböző lehet Fontos tudnunk, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetek önmagukban nem jelentenek teljes megoldást minden hasznosítható hulladék számára, csak a konténereken feltüntetett anyagok gyűjtésére alkalmasak.

5 A mennyiségi korlátok egy lakosra vonatkoznak!
Hulladékudvar Hulladékudvarban a következő hulladékok gyűjthetők: a) a települési szilárd hulladék hasznosítható összetevői, mennyiségi korlát nélkül b) a lakosságnál keletkező zöld hulladék, mennyiségi korlát nélkül b) nagydarabos hulladék (lom), mennyiségi korlát nélkül c) a lakosságnál keletkező veszélyes hulladék , alkalman-ként 100 kg-ig d) a lakosságnál keletkező építési-bontási hulladék, alkal-manként 1 m3 -ig , vagy 1000 kg-ig e) egyéb nem veszélyes hulladék, alkalmanként 200 kg-ig A hulladékudvarok számos hasznosítható, vagy veszélyes-hulladék ellenőrzött módon történő elhelyezésére nyújtanak megoldást. A lakosság részére a hulladékudvarok szolgáltatásai térítésmentesen igénybe vehetők. A mennyiségi korlátok egy lakosra vonatkoznak!

6 Gyűjtés megvalósítása
Házhoz menő gyűjtés Gyűjtés megvalósítása A szolgáltató által biztosított sárga színű, vagy saját átlátszó zsákban. Különböző műanyag csoma-golási hulladékok (ásvány-vizes, üdítős, egyéb élel-miszer csomagolására hasz-nált flakonok, poharak, kannák, műanyag zacskók, fóliák többsége. Kivéve az étolajos flakonok és celofán és összetett anyagú fóliák. Az un. italos karton dobozok gyűjtése szintén a zsákokba kerülhetnek. Az jelzett anyagokat tiszta, összepréselt állapotban, a kupakokat és zárófedeleket eltávolítva kell a zsákokba helyezni Az elszállítás és a teletöltött zsákok pótlása a szolgáltató által jelzett időpontokban történik. A Zala-Depó” Kft. több telepüésen szervez ún. házhoz menő szelektív gyűjtést.

7 A fiatalok minden korosztályt mozgósítanak!
Intézményi gyűjtés A fiatalok minden korosztályt mozgósítanak! Az oktatási intézményekben meghirdetett akciók általában a legjobb eredményt mutatják a tájékoztatás terén. Az intézmények aktívan kapcsolódnak be a szelektív hulladékgyűjtési akciókba is. A legsikeresebb programok a következők: kiállítás rendezvények kupakgyűjtés haszonanyagok gyűjtése

8 Az oktatás a diákok aktív részvételével folyik
A témával kapcsolatos rendezvények test-közelbe hozzák és kézzel foghatóan szemléltetik a modern hulladékgazdálkodás elemeit, melyek jelen vannak mindannyiunk hétköznapjaiban is. A szelektív hulladékgyűjtés legfontosabb tudnivalóinak elsajátításában segít a számítógépes kvízjáték, mely a gyerekek körében nagy népszerűségnek örvend.

9 Műanyagok Fontos tudnunk, hogy a gyűjtőszigetek műanyagfrakciója nem minden műanyag fogadására alkalmas. A gyűjtés általában csak a csomagolóanyagokra korlátozódik és ezek közül is gyakran csak az úgynevezett PET palackokra. Tisztában kell lennünk azzal is, hogy a konténerek bedobónyílásának mérete és alakja szintén korlátot szab. Zalaegerszeg térségében ezekben a konténerekben helyezhetjük el az un. italoskartonokat is. HELYTELEN Bedobó:16 cm HELYES A műanyaggyűjtő konténerek jelzése sárgaszínű. A jelölés történhet az egész konténer, vagy annak valamely elemének (pl. fedél, matrica) színezésével. A helytakarékosság érdekében fontos, hogy a palackokat tapossa laposra mielőtt elhelyezi a konténerben. A tárolás és szállítás így végezhető gazdaságos módon. A veszélyes hulladéknak minősülő motorolajos, vegyszeres flakonok gyűjtőszigeten való elhelyezése TILOS!

10 Papír A papírgyűjtő konténerek jelölése kék színnel történik. Bedobónyílásuk különbözik a többi konténerétől. Méretük és formájuk a papír gyűjtéséhez alkalmazkodik. Látnunk kell azonban, hogy így sem alkalmas mindenféle papírhulladék befogadására. HELYTELEN HELYES A papírdobozokat szét kell hajto-gatnunk és a meg-felelő méretűre kell szabdalnunk, hogy el tudjuk helyezni a gyűjtő-konténerben. Bedobó: 12 x 34 cm Tudnunk kell, hogy a papírhulladékok hasznosítása csak szennyezésektől mentes állapotban lehetséges. A használt szalvéta, csomagolópapír vagy papír zsebkendő, a zsíros pizzás doboz már nem hasznosítható. Szintén nem alkalmas a feldolgozásra a fém kapcsokkal, spirálokkal vagy műanyag borítólapokkal ellátott papírhulladék.

11 Színes üveg Az üveg csomagolóanyagok gyűjtése kétféle módon is történhet. Vannak akik vegyesen gyűjtik a különböző színű palackokat, erre általában a zöld színnel jelzett konténereket használják. Gyakran a színes mellett külön konténereket helyeznek ki a fehérüveg számára, ezeket fehér színnel jelölik. Mindig győződjünk meg arról, hogy az adott helyszínen milyen gyűjtési módszert alkalmaznak. HELYTELEN HELYES Bedobó:16 cm A Zala-Depo Kft. jelenleg felirattal jelzett fém konténerekben vegyes üveg gyűjtését végzi, de várhatóan bevezetésre kerül a színes és fehér frakció elkülönített gyűjtése. A különböző színű anyagok befogadását nem csak a konténere színe jelzi, hanem a rajtuk jól láthatóan elhelyezett matricák is utalást fognak adni a bennük elhelyezhető anyagokra. Tudnunk kell, hogy gyűjtőszigetek konténereinek színei önmagukban nem feltétlenül jelentenek egyértelmű utalást a bennük elhelyezhető anyagokra, némely szolgáltató csak a konténer fedelének, vagy a rajta elhelyezett matrica színezésével ad jelzést a benne elhelyezhető frakciókra. Fontos tehát, hogy mindig olvassuk el a konténereken feltüntetett információkat!

12 Fehér üveg A fémgyűjtő koténerek sötétszürke színnel vannak jelölve. A bedobónyílásuk mérete és alakja is megegyezik a műanyag vagy üveggyűjtő konténerekével, ez ugyancsak arra utal, hogy kizárólag csomagolóanyagok (sörös, üdítős, energiaitalos, illetve konzerv-dobozok) gyűjtésére alkalmas. Minden más fémhulladék szelektív gyűjtése más gyűjtési módszert igényel (pl. hulladékudvar)! Bedobó:16 cm HELYES HELYTELEN Az üveggyűjtésre alkalmas konténerek bedobónyílása a műanyagos konténerekével megegyező formájú és méretű. Ebből is következik, hogy a síküvegek (pl. ablaküvegek) szelektív gyűjtése nem szelektív szigetekkel valósítható meg. Szintén nem ezek a konténerek alkalmasak néhány olyan anyag gyűjtésére, amelyek tartalmazhatnak ugyan üveg alkotókat, de valójában nem üveghulladékok. Ilyenek lehetnek például a tükrök, szemüvegek, monitorok, fénycsövek és villanyizzók. Nagyon fontos, hogy az üvegeket tisztán, kiürítve, a kupakoktól, zárófedelektől megszabadítva helyezzük a konténerekbe, mivel az üvegek utólagos válogatása nehézkes és nagyon balesetveszélyes.

13

14 Italkarton Miből készül az italos karton (Tetra-Pak) doboz? Két vagy több azonos, illetve különböző szerkezeti anyag tartós egyesítésével előállított, elemeire csak roncsolással bontható csomagolóanyag. Italos karton doboz sematikus ábrája - A karton ( ez a fő alkotó rész) biztosítja a szilárdságot és megakadályozza a fénysugarak átjutását (2) - A polietilén óv a nedvességtől, és elválasztja az élelmiszert a kartontól és az alumíniumtól (1, 3, 5, 6) - Az alumínium megóvja a terméket az oxigéntől és a fénytől(4) Így hűtés nélkül is hosszú ideig megőrzi az áru frissességét, és szállítása, tárolása során energiát lehet megtakarítani, mivel hűteni nem kell az ilyen csomagolásban levő terméket. Talán az egyik legfontosabb tulajdonsága ezeknek a csomagolásoknak, hogy a termék nem tartalmaz tartósító szert. Egy darab egy literes doboz súlya 28 – 30 gr; ennek 75 % papír, 20% polietilén, és 5% alumínium). Az italos karton csomagolás a társított/ kombinált csomagolóanyagokhoz tartozik., ilyenek például: Alumínium/műanyag zárófedél a jam, méz csomagolásán, vagy a műanyag-műanyag vákuumcsomagolások, sajt, chips, - keksz zacskó és ilyen a papír-műanyag -(alumínium) tej-gyümölcslé csomagolásánál italos kartondoboz A felsoroltak közül jelenleg gazdaságosan az italkartonok újrahasznosítása valósítható meg!

15 „Tetra-Pak” Hogyan gyűjtsük az italos karton dobozt?
A szelektív gyűjtés terjedésével Magyarországon a legtöbb esetben a papír gyűjtőedénybe (kék színű) vagy a műanyaggyűjtő edényzetbe (sárga színű) kell dobni a kilapított karton dobozt. A régi szlogen szerint: TAPOSSA LAPOSRA , majd innen a szelektíven gyűjtött hulladék a válogatóműbe kerül, ahol is az edények tartalmát 4-6 további anyagfajtára válogatják, pl. kartonpapír, újságpapír, italoskarton doboz, fehér nyomott-író papír stb. Az így szétválogatott dobozokat bálázzák, és majd szállítják a papírgyárba újrahasznosításra. A szolgáltatók általában az ábrán látható pik-togrammal jelzik, melyik konténerekben várják az italos kartonok elhelye-zését. Italoskarton hasznosítása Az italos kartonokat először kis darabokra tépik a tartály aljában elhelyezett kések, majd langyos vízzel feltöltik a tartályt megfelelő szintig. Itt hánykolódnak, keverednek, csakúgy, mint egy óriási mosógép belsejében,míg megszívták magukat elég vízzel. Ezután beleöntik őket egy szűrőhengerbe, ahol a rostokról leválik a polietilén- és az alumíniumréteg. A rostpép kis lyukakon keresztül távozik a hengerből, majd a papírgyártásban kerül további felhasználásra. A PE-t és az alumíniumot a henger végén gyűjtik össze, majd a cementiparban kerülnek további felhasználásra.

16 Szárazelem Az első elemeket 1800-as években állították össze. Felépítésükből látható, hogy több veszélyes hulladéknak minősülő alkotórészt is tartalmaznak. A vonatkozó jogszabályok szerint tilos a használt elemeket és akkumulátorokat a lakossági hulladékba keverni, tehát a háztartási szemétgyűjtőbe (kukába) dobni! A szárazelemek gyűjtésére már több megoldás is kínálkozik: Hulladékudvarok Áruházláncokba kihelyezett gyűjtők Önkormányzati intézményekbe kihelyezett gyűjtők Időszakos begyűjtések szervezése Gazdálkodó egységeknél történő begyűjtés Ha az elem kimerült, - Ne dobja ki a háztartási szemétbe! - Ne dobja tűzbe! - Ne dobja élővízbe és a környezetbe!

17 Elektronikai hulladékok
Az elektronikai termékek gyártása napjainkra a legdinami-kusabban fejlődő ipari ágazattá vált. Ez a robbanásszerű fejlődés eredményezte az egyes termékek rendkívül gyors elavulását. A belőlük származó hulladék (HEEB:Hulladékká vált Elektronikai és Elektromos Berendezések) mennyisége évről évre rohamosan nő. A probléma világszinten is komoly problémát okoz, így megoldására az Európai Unió is komoly erőfeszítéseket tesz. Tovább növeli a probléma súlyát a berendezésekben található számos veszélyes anyag. A hétköznapjaink részévé vált konyhai gépek, kéziszerszámok, szórakoztató-elektronikai és informatikai eszközök gyorsan avuló tömege új hulladékkezelési szokások kialakulását teszi szükségessé. Környezetünk és egészségünk védelme érdekében el kell sajátítanunk, a hulladékká vált elektromos berendezések kezelésének alapvető szabályait.

18 Elektronikai hulladékok begyűjtése
Elektronikai hulladékok átvétele, elszállítása: Hulladékudvarokból Kommunális szolgáltatóktól Időszakos begyűjtések szervezése Önkormányzati intézmények kedvezményes kiszolgálása Irodák, vállalkozások e-hulladék selejtezése 2008-ra az előírt hasznosítási mennyiség fejenként minimum 4kg/fő termékhulladék. Ennek elérése érdekében feltétlenül szükséges elérni a lakosság minél aktívabb részvételét a visszagyűjtésben. !!! A szelektív gyűjtést igénylő, augusztus 13-a után gyártott elektromos berendezést az alábbi ábrával kell megjelölni: Néhány fontos tudnivaló: A Kereskedő köteles a nála vásárolt termékhez hasonló termékhulladékot ingyen átvenni. Szerviz / Gyűjtő udvar köteles a neki felajánlott elektronikai termékhulladékot a lakosságtól térítésmentesen átvenni.

19 Zöldhulladék Mi a szerves hulladék? Mi a komposzt?
Szerves hulladéknak nevezünk minden olyan növényi és állati eredetű hulladékot, amely biológiai úton (mikrobák segítségével) lebomlik vagy lebontható. A hulladék-lerakókba kerülő szerves anyag arányának csökkentése nem csak jogalkotói törekvés hazánkban és az Európai Unióban, de a szerves-hulladékokból készíthető komposzt kertünk talajának minőségét is jelentősen javítja. Számos szolgáltató üzemeltet rendszeres zöld-hulladékgyűjtő járatokat, ahol a begyűjtött szerves hulladékok komposztálóművekben feldolgozva válnak hasznosítható anyaggá. Ez az eljárás azonban meglehetősen költséges és az így készült komposzt elhelyezése sem mindig megoldott. Fontos tehát, hogy minél kevesebb szervesanyag váljon hulladékká. Ehhez nyújthatnak hatékony segítséget a különböző házi komposztálási eljárások. Mi a komposzt? A komposzt az a földszerű, sötétbarna anyag, mely a lebomló szerves hulladékokból jön létre mikroorganizmusok lebontó tevékenységének hatására megfelelő körülmények (oxigéntartalom, nedvesség) megléte esetén. A komposzt tehát ideális esetben a talaj humusztartalmához hasonló, tápanyagokban gazdag szerves anyag.

20 Házikomposztálás Milyen előnyökkel jár a komposztálás?
Kevesebb újrahasznosítható szerves hulladék kerül végső ártalmatlanításra (a hulladéklerakókon) Fokozza a talaj biológiai aktivitását (jobb víz- hő- és levegőháztartás, javul a tápanyag tároló képesség és a talajszerkezet stabilitása, a lassú tápanyag-feltáródás miatt kisebb a kimosódás veszélye) Nem kell elégetni a levágott ágakat, nyesedéket és ezzel a levegőt se szennyezzük A jól irányított komposztérés során a gyommagvak, kórokozók és kártevők elpusztulnak Tevékenyen segíthetjük a természet önfenntartó körforgását Prizmás komposztálás A Zala-Depo Kft. 360 literes komposztló edéynyeket biztosít a szerves konyhai és kerti hulladékok szakszerű újrahasznosításához. A komposztáló edény segítségével az ingatlan tulajdonosok a keletkezés helyszínén gondoskodhatnak a keletkező szerves hulladékok kezeléséről és házilag készíthetnek értékes talajjavító anyagot. vékony földtakaró vegyes szerveshulladékok közbenső érett komposztréteg érést gyorsító földréteg Fontos, hogy a a komposztot 4-6 hetente kell átforgatni, így kb. három hónap alatt készül el. durvább anyagok (ágak, szárak, stb.) Komposztáló edény A prizma alatt egy kb. 20 cm vastag laza szálas hulladékból álló, jól szellőző réteg legyen, melyet legkönnyebben fanyesedékből, rőzséből alakíthatunk ki. Erre szórjunk néhány lapát földet, majd rétegezzük rá a szerves anyagokat. A legkedvezőbb keverési arány: háztartási hul-ladék-60%, kerti hulladékok-40%. Az aprított, kevert szerves hulladékot addig rétegezzük a komposztra, amíg el nem éri az 1 m magasságot. Néhány cm vastag földdel vagy száraz lombbal zárjuk le. A prizmakomposztálás előnye, hogy könnyen átforgatható a komposzt. Hátránya, hogy nagyobb helyet igényel, és a háziállatok széttúrhatják.

21 Komposztálható anyagok a háztartásban
Mit tehetünk a komposztálóba? Milyen formában? Konyhai hulladékok Zöldség és gyümölcsmaradékok (krumpli héj, almacsutka, Almahéj, sárgarépa maradékok, levelek, déligyümölcsök héja, stb.) Kávézacc, tea, Tojáshéj, Ételmaradék (csak kis mennyiségben) A nagyobb darabokat aprítva Szűrőpapírral és filterrel együtt is lehet Összetörve Húst, állati fehérjét és folyadékot ne tegyünk a komposztra Kerti hulladék avar lágyszárú növények faágak, nyesedékek nagyobb mennyiség esetén külön gyűjtjük összeaprítva őrölve, aprítva Egyéb hulladékok papír-tojásdoboz, papír zsebkendő, papír törlőkendők háziállatok alomja papírszövet és lenvászon maradék tollak, állati szőr fahamu apróra feldarabolva csak növényevő háziállatok ürüléke és a természetes anyagú alom apróra darabolva kis mennyiségben kis mennyiségben max. 3% Mit ne tegyünk a komposztálónkba! Húsmaradék, csont, főzőolaj és zsír, tarackoló gyomok gyökérdarabjai, macska és kutyaürülék, kő, üveg, műanyag, fém, nyomtatott papír, karton, építési faanyag, vegyszerrel kezelt faanyag, hamu (kivéve fahamu), porzsák. A falevelek közül: dió-, gesztenye-, platán-, tölgy-és jegenye. Ezek nehezen bomlanak le, és a bomlás során mérgező anyagok kerülnek a komposztba. A diófa leveléből például juglon mosódik ki, ami gátolja a többi növény csírázását.

22 Mi történik a szelektíven gyűjtött hulladékokkal?
Előkezelésen esnek át: válogatás bálázás egységrakomány képzés stb.

23 Hasznosítás után...

24 ...temékek széles skáláját készítik belőle.

25 A PET palackok döntő részét a távolkeleti könnyűipar hasznosítja.
Az általunk is gyűjtött flakonokból készíthető műszálak számos ruhadarab, használati cikk vagy akár plüssjátékok alapanyagává válhatnak.

26 Negatív tapasztalatok
Kommunális hulladékok, illetve méreteinél fogva a konténerbe el nem helyezhető újrahasznosítható anyagok gyűjtőszigetek melletti hagyása TILOS! Ezzel ugyanis nem szelektív hulladék-gyűjtésnek, hanem közterület-szennyezésnek számít! A konténerek rongálása is többször előforduló eset.

27 Hasznos tudnivalók: A gyűjtőszigetek műanyag frakciójában a szolgáltatók döntő része PET palackokat (leggyakrabban üdítős ás-ványvizes flakonok) vár. Ezeket legkönnyebben az aljukon látható pontszerű öntési maradványról ismer-hetjük fel. Gyakran okoznak problémát a Tetra-Pak (italos kartonok) csomagolások. Ezek ugyan jól hasznosítható hulladékok, de több rétegből (papír, fém, műanyag) állnak, ezért a gyűjtőszigeten történő elhelyezésük nem egyértelmű. A szolgáltatók helyenként egymástól eltérő gyakorlatot alkalmaznak, de általában megjelölik, ha valamelyik konténerben gyűjtik. Sok helyen szerveznek gyűjtési akciókat (pl: iskolák), ez az egyik legjobb megoldást kínálhatja.

28 Találhatunk még értéket a szemét között!
További lehetőségek Hulladék frakciók: Gyűjtési formák: Italos karton Veszélyes hulladékok Hulladékudvarok Műanyagok Gumiabroncsok Házhoz menő gyűjtés Találhatunk még értéket a szemét között!

29 Köszönjük érdeklődését!
További információk: 2008. szeptember


Letölteni ppt "Szelektív hulladékgyűjtés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések