Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szivattyúk fajtái 1. Dugattyús szivattyú - nem egyenletesen szállít,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szivattyúk fajtái 1. Dugattyús szivattyú - nem egyenletesen szállít,"— Előadás másolata:

1 Szivattyúk fajtái 1. Dugattyús szivattyú - nem egyenletesen szállít,
- nagy nyomást tud elérni, - nem szabad lefojtani – légüst beépítése!, - adagolásra jó, nagy Q-t nehéz elérni vele.

2

3

4 2. membránszivattyú Hasonló a dugattyús szivattyúhoz, de a lágy membrán a dugattyút, illetve a meghajtó teret elválasztja a mozgatott közegtől.

5

6 3. centrifugál szivattyú
Más néven: örvényszivattyú A legáltalánosabban használt. Folyadékok és híg zagyok szállítására is jó. Nincs benne szelep, egybe építhető a meghajtó elektromos motorral.

7

8 Működési elve: a folyadék a tengelynél lép be, a járókerék
Több lépcsős szivattyúk Merülőszivattyú (búvárszivattyú) Működési elve: a folyadék a tengelynél lép be, a járókerék gyors körmozgásra kényszeríti, a centrifugális erő kifelé mozgatja a folyadékot – nő az áramlási keresztmetszet, de így csökken a sebesség → a nyomásnak nőnie kell (Bernoulli). A mechanikai energiát hidraulikus energiává alakítja.

9

10

11 4. fogaskerék szivattyú Szívás, mert a fogak szétnyílnak,
nyomás, mert a fogak egymás közül kiszorítják a folyadékot. Felhasználása: pl. autóban olajszivattyúnak. Kis mennyiségre, viszkózus folyadékra és nagy nyomásra jó.

12

13

14

15 5. csavarszivattyú A húsdarálóra hasonlít. Felhasználás: sűrű szuszpenziók, agresszív anyagok, olvadt műanyagok szállítására.

16 Archimédesz

17 6. Perisztaltikus szivattyú
Pl: biológiai eredetű folyadékok Nem lehet érintkezés a folyadékkal

18

19 7. sugárszivattyú Folyadékok vagy gázok szállítására, illetve vákuum előállítására a vegyiparban és egyéb iparágakban, valamint laboratóriumokban sokszor alkalmazott készülék. Működési elve az, hogy a nagy sebességgel áramló víz vagy gőz, illetve gáz szívó hatása magával ragadja a szállítandó anyag részecskéit. Ennek alapján lehetséges: vízsugárszivattyú, gőzsugárszivattyú, illetve légsugárszivattyú. Vízforralás

20 8. mamut szivattyú Sűrűségkülönbség alapján dolgozik, nincs mozgó alkatrész, de rossz hatásfoka Maximális emelési magasság:

21 9. nyomótartály (Montejus edény)
Monzsű Szakaszos üzem rossz hatásfok, de nincs mozgó alkatrész. Korrozív anyagokra is jó.

22 10. Vákuumos mozgatás Felhasználás ugyanaz, mint az előbb, de a vákuum miatt kevéssé veszélyes.

23 11. szivornya bor lefejtésekor

24 Gázok szállítása Azonos elvek alapján történik: szivattyú ↔ kompresszor dugattyús szivattyú → kompresszor centrifugál szivattyú → radiális kompresszor fogaskerék szivattyú → rotációs gázfúvó csavarszivattyú → csavar kompresszor

25 Szivattyúk szabványos jelképei (MSz 13803-72)
dugattyús szivattyú kompresszor centrifugál szivattyú membránszivattyú szellőző vagy fúvó

26 fogaskerék szivattyú csavarszivattyú sugárszivattyú mamutszivattyú nyomótartály

27 Centrifugál szivattyúk jelleggörbéje
Görbesereg: • Különböző járókerék átmérőknél, azonos fordulatszámnál • Különböző fordulatszámnál, azonos járókerék átmérőnél Kompozit görbék: • szállítómagasság • teljesítmény • hatásfok

28 Centrifugál szivattyúk jelleggörbéje

29

30 A csővezeték jelleggörbéje

31

32 Szivattyúk munkapontja
Az, hogy a szivattyú mennyi folyadékot szállít, az a szivattyú és az adott csővezeték jelleggörbéjétől függ, a két görbe metszéspontjánál alakul ki a munkapont.

33 Példa: A szivattyú jelleggörbéje: Nyílt tartályból 5,5 m magasságra szállítunk vizet. A csővezeték 20 m hosszú és 100 mm átmérőjű, a súrlódási tényezője l = 0,018. Határozzuk meg: (a) a szállított vízmennyiséget; (b) a hatásfokot; (c) a felvett teljesítményt.


Letölteni ppt "Szivattyúk fajtái 1. Dugattyús szivattyú - nem egyenletesen szállít,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések