Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ókori görög kultúra

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ókori görög kultúra"— Előadás másolata:

1

2 A görögséget összekötő három legfontosabb kapocs: a nyelv, a hitvilág és a sport.

3 HITVILÁG Politeista, azaz a sokistenhit a jellemző, Az istenek a görög összetartozás- tudatot erősítették, bár poliszonként eltérő, hogy kit tisztelnek a legjobban. (Athénban pl. Pallasz Athénét.) Az istenek legfőbb jellemzői: Antropomorfak, azaz emberi alakban képzelik el őket, de Totemisztikus vonásokat is őriznek – állatalakban is megjelenhetnek, pl. Zeusz bika képében rabolja el Europét, Minden istennek megvan a maga funkciója, illetékességi köre – lásd táblázat, Emberi tulajdonságaik vannak – pl. érzelmeik vannak, De halhatatlanok Az istenek eredetéről több történet, variáció létezett, ezek, ill. az istenek cselekedeteit leíró történetek, mítoszok összességét nevezzük mitológiának. A mítoszok sohasem alakultak át egységes hittételekké, és a görögöknél nem jött létre egységes papság sem. A szertartásokat az állam tisztségviselői látták el, a vallás és szertartás a poliszhoz való tartozás érzését is szolgálták. Állandó papi testület csak bizonyos szentélyekben alakult ki, amelyek többnyire jóslással vagy gyógyítással foglalkoztak. A leghíresebb jósdák: Delphoi, Apolló tiszteletére, Dodona Zeuszéra jött létre.

4 ELNEVEZÉS FUNKCIÓ Zeuszfőisten, villámmal ábrázolják Héra hitvesi hűség Apollón vadászat és művészet istene Kronosz idő, termékenység, bőség Pallasz Athéné bölcsesség Hermész kereskedők, tolvajok, isteni hírnök, Aphrodité szépség, szerelem Poszeidon tenger, szigonnyal ábrázolják Artemisz vadászat szűzi istennője Héphaisztosz tűz, kovácsmesterség Dionüszosz mámor Árész háború Hádész alvilág Démétér föld, termékenység ISTENEK

5 OLÜMPOSZ – AZ ISTENEK LAKHELYE

6

7 ÜNNEPI JÁTÉKOK Az istenek tiszteletére rendezett szertartásokból, eseményekből fejlődtek ki különféle ünnepi játékok. Színház a Dionüszosz kultuszból, Olimpiai játékok, sportversenyek a Zeusz tiszteletére rendezett ünnepségekből.

8 SZÍNHÁZ A színház nemcsak kulturális, de politikai tartalommal is bírt, A nézőtér fél ellipszis alakú, Színészek – csak férfiak. Maszkok használata: utal a szereplő jellemére és szócsőként felerősíti a hangot, Műfajai: tragédia és komédia Jelentős szerzők: Szophoklész, Arisztophanész, Euripidész.

9 SZÍNHÁZ

10 MASZKOK

11 O LIMPIAI JÁTÉKOK A görögség egészét érintő sport eseményre 4 évente került sor, Olimpiában. (Az első feljegyzés i.e. 776-ból maradt.) Csak egyéni versenyek voltak, minden szabad görög férfi részt vehetett rajta, nők még nézőként sem. Sportágak: futás, ötpróba, ökölvívás, pankráció, kocsi- és lóverseny. Csak az első helyezést díjazták, a győztes saját poliszának is dicsőséget szerzett. A játékokat a háborús időkben is megtartották, a játékon részvevők sérthetetlenek voltak.

12 O L I M P I A

13 OLÜMPIA

14 SPORTJELENET EGY AMPHÓRÁN

15 SPORTJELENETEK

16 ATHEN AKROPOLISZ

17 AKROPOLISZ Az athéni fellegvár az ókori görög kultúra szimbóluma. Leghíresebb épülete a Parthenon.

18

19 Erektheion – szertartási templom Oszlopok helyett nőalakok tartják, ún. kariatidák.

20 PARTHENON

21 SZOBRÁSZAT MÜRON ÉS PHEIDIASZ A testi tökéletességet és az erkölcsi értékeket akarták ábrázolni, harmonikus arányokkal, a minta a sportolók felépítése volt.

22 SZOBROK ÉS FRÍZEK

23 OSZLOPOK Az oszlop a görög templomok egyik legfontosabb eleme. Három típusuk alakult ki: dór, ión korinthoszi. Dór oszlop: nem díszes és talapzata sincs. Ión oszlop: díszített talapzata van. Jellemzője az oszlopfő csigavonal alakú díszítése. Korinthoszi oszlop: ez a legdíszesebb. Talapzata díszített. Az oszlopfő levelekkel ékesített kehelyre hasonlít. Mindhárom oszloptípus törzse vájatos, lefelé vastagodik.

24

25 SZTOA - OSZLOPSOR TIMPANON Oromzatra emelt háromszögű falrész

26 AMPHÓRÁK

27

28

29 HELLENIZMUS Hellenizmus: a görög és az ókori kelet műveltségének ötvözete A hellenizmus időszakára a görög istenek kiüresedtek, s a misztériumvallás vált népszerűvé. Az istenekben csalódó emberek számára a gondoktól való megszabadulást, a túlvilági hitet hirdette. A misztikus beavatási szertartások révén kerültek az istenség oltalma alá, s egyben megszabadultak az eddigi életük során elkövetett bűneiktől. Ilyen kultusz volt pl. Mithraszé ill. Íziszé. A hellenizmus korszakának legjelentősebb nézetrendszere a sztoicizmus, melynek lényege: a vágyakról való lemondás, a sors elfogadása, a családhoz való visszahúzódás. Képviselője: Zénón. A hellenizmus korában megjelenik az érzelmek, a szenvedélyesség és a humor ábrázolása is.

30 HELLENIZMUS

31 PERGAMONI OLTÁR

32 NAGY SÁNDOR MOZAIK KÉPE

33 AZ ÓKOR GÖRÖG-HELLÉN CSODÁI

34 AZ OLÜMPIAI ZEUSZ SZOBOR

35 ARTEMISZ TEMPLOMA EPHESZOSZBAN

36 MAUSZÓLOSZ SÍREMLÉKE HALIKARNASSZOSZBAN

37 RHODOSZI KOLOSSZUS

38 AZ ALEXANDRIAI VILÁGÍTÓTORONY - PHAROS


Letölteni ppt "Az ókori görög kultúra"

Hasonló előadás


Google Hirdetések