Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ANYAGMENNYISÉG.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ANYAGMENNYISÉG."— Előadás másolata:

1 AZ ANYAGMENNYISÉG

2 Vajon hány vízmolekula van egy korty vízben?
mennyiségek = mérőszámok és mértékegységek szorzatai A Nemzetközi Mértékegységrendszer (SI ) szerint hét alapmennyiséget különböztetünk meg. Ezekből származtatjuk a többi mértékegységet.

3 Ezért a sok részecskéből felépülő anyagi halmazt vizsgáljuk.
Ezek a kémiai részecskék mekkorák? Ezért a sok részecskéből felépülő anyagi halmazt vizsgáljuk. atomok parányi mérete miatt nem tudunk egyetlen atomot, egyetlen molekulát vizsgálni. Ennek tulajdonságai már érzékelhetők, mérhetők.

4 Hány részecskének van már grammokban mérhető tömege?
Hány darab részecskéről érdemes beszélni? mérhető tömegű legyen Hány részecskének van már grammokban mérhető tömege? Minden atom tömege más és más, ezért minden atomnál más darabszámú az a mennyiség ami már mérhető.

5 Melyik a legkönnyebb atom?
Megegyezés szerint A legkönnyebb atom 1 grammjában lévő atomok számát tekintjük az anyag mennyiségének egységeként. Melyik a legkönnyebb atom? A hidrogén atom, relatív atomtömege: 1

6 Hány darab hidrogén atom tesz 1 grammot?
A mérések szerint 6∙1023db hidrogén atom tömege 1 gramm. Az anyagmennyiség alapegysége tehát, bármely részecske ∙1023db-ja, 1 mólnak nevezünk. A mól rövidítése: mol Jele: n Az anyagok mennyiségét a kémiában a halmazt felépítő részecskék számával jellemezzük.

7 Egy mól annak az anyagnak az anyagmennyisége, amely
6 · 1023 (hatszázezer-trillió) részecskét tartalmaz. A 6 · 1023 számot Avogadro olasz fizikus tiszteletére Avogadro-számnak nevezzük. Ennyi hajszála a Föld összes emberének sincsen. Az ember szíve percenként átlagosan 72-t dobban. A Földön jelenleg élő 7 milliárd ember szíve együttvéve több mint 2,26 millió év alatt dobbanna hatszázezer-trilliót. Ha 6 · 1023 papírlapot tennénk egymásra, akkor a keletkező papírhalom olyan magas volna, hogy a Nap–Föld távolság 400 milliószor elférne benne.

8 ezért azt a periódusos rendszerből le tudjuk olvasni.
A moláris tömeg egy atom tömege nem mérhető 1 mol atom tömege már mérhető Egy mol atom grammokban kifejezett tömegének számértéke megegyezik a relatív atomtömeggel, ezért azt a periódusos rendszerből le tudjuk olvasni.

9 Jele M, mértékegysége gramm/mól (g/mol vagy kg/mol).
1 mol anyag tömegét moláris tömegnek nevezzük. Jele M, mértékegysége gramm/mól (g/mol vagy kg/mol).

10 a vegyjel és a képlet jelentése

11

12

13 Egyszerű számítások az anyagmennyiséggel

14 Számítsuk ki, hány oxigénmolekulát tartalmaz 3 mol oxigéngáz!

15 Számítsuk ki 1 dl víz anyagmennyiségét és részecskeszámát!
1 dl víz = 100 cm3 Mivel 1 cm3 víz tömege 1 g, ezért 100 cm3 víz tömege 100 g.

16

17

18

19

20

21


Letölteni ppt "AZ ANYAGMENNYISÉG."

Hasonló előadás


Google Hirdetések