Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

THE BIG BANG - avagy A nagy bumm

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "THE BIG BANG - avagy A nagy bumm"— Előadás másolata:

1 THE BIG BANG - avagy A nagy bumm
A világegyetem keletkezése

2 Az elejétől… Sötétség korszaka

3 Az ősrobbanás utáni Nagy mérföldkövek:
13-18 milliárd évvel ezelőtt a Világegyetem anyaga egy nagy sűrűségű és magas hőmérsékletű térrészbe volt összezsúfolva. Az ősrobbanás után 10 − 43 s elteltével a sűrűség , a hőmérséklet pedig 1032 Kelvin volt. 100 s múlva létrejöttek az első atomok. (hidrogén, deutérium, hélium) 100 millió év múlva megszülettek a gravitáció segítségével az első csillagok. 500 millió év: kialakultak az első galaxisok. 4 billió év múlva kialusznak a csillagok.

4 A háttérsugárzás - bizonyítékok
A Nagy Bumm elméletének legfontosabb bizonyítéka a háttérsugárzás (más néven maradványsugárzás). 1965-ben a két amerikai fizikus (Wilson és Penzias) megállapította, hogy az Univerzum minden irányából azonos erősségű rádiósugárzás érkezik a Földre. Ez a sugárzás megfelelt egy 2,7 Kelvinnek. A világegyetem tágulásával a benne lévő tér és anyagok hőmérséklete folyamatosan csökken, a kezdeti 1032 Kelvinről mára 2,7 Kelvinre. Emlékeztető: A 0 kelvin nem érhető el! Abszolút NULLA FOK! Ezt a háttérsugárzást érzékeljük, ha a TV-n nincs adás és a képen „egy hangya hadsereg vonul csatába”. Valóságban ez csak részben igaz a háttérsugárzás csupán 1-2%-át teszi ki ennek az úgynevezett zajnak, melyet a képernyőn látunk.

5 Mi lesz? Ha az Univerzumban "elég sok" az anyag, akkor a gravitáció elég erős lesz ahhoz, hogy megállítsa a tágulási folyamatot. Ekkor a Világegyetem a tágulás után összehúzódásba megy át, és egy Nagy Összeroppanásban végződik (Big Crunch). Ha azonban az anyagsűrűség egy adott értéknél kisebb, akkor a tágulási folyamat sohasem áll meg.


Letölteni ppt "THE BIG BANG - avagy A nagy bumm"

Hasonló előadás


Google Hirdetések