Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szikora Bence. Sebesség  A világegyetemben Einstein relativitáselmélete jól meghatároz egy sebességhatárt, a fénynél gyorsabban semmi sem haladhat. c.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szikora Bence. Sebesség  A világegyetemben Einstein relativitáselmélete jól meghatároz egy sebességhatárt, a fénynél gyorsabban semmi sem haladhat. c."— Előadás másolata:

1 Szikora Bence

2 Sebesség  A világegyetemben Einstein relativitáselmélete jól meghatároz egy sebességhatárt, a fénynél gyorsabban semmi sem haladhat. c = m / s  Egy gondolatkísérlettel és a relativitás elvének segítségével bizonyítható. c c

3  A téridő tágulása, illetve összehúzódása nincs korlátozva.  Fénysebességnél akár gyorsabban is mozoghat egy jármű, ha magát a téridőnek azt a részét mozgatjuk amiben található.  A jármű egy ilyen „buborékban” mozoghatna, ami előtt összehúzódna a téridő, mögötte meg tágulna, ezáltal mozgatva a buborékot. Sebesség Hogyan léphetnénk mégis át?

4  A termodinamika 3. főtétele: az abszolút nulla hőmérséklet tetszőlegesen megközelíthető, de nem érhető el.  Korábban azt gondolták, hogy egy anyag hőmérséklete csak a benne lévő részecskék mozgási energiájától függ, ám több különleges körülmények között folytatott kísérlet átgondolásra kényszerítette a fizikusokat.  Valójában egy anyag hőmérsékelete attól függ, hogy a részecskék milyen valószínűséggel helyezkednek el a különböző energiaszinteken. Hőmérséklet

5 Hogyan érhetünk el negatív hőmérsékletet?

6 Hőmérséklet Van-e felső korlát? K K

7 Hőmérséklet Van-e felső korlát? 0, nanométer

8 Idő 5,391 24(27)·10 ‒ 44 másodperc

9 Források below-absolute-zero Kertai Helga


Letölteni ppt "Szikora Bence. Sebesség  A világegyetemben Einstein relativitáselmélete jól meghatároz egy sebességhatárt, a fénynél gyorsabban semmi sem haladhat. c."

Hasonló előadás


Google Hirdetések