Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Segíteni vagy megmenteni

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Segíteni vagy megmenteni"— Előadás másolata:

1 Segíteni vagy megmenteni
Segíteni vagy megmenteni? - a hatékony támogatás pszichológiai aspektusai Dr. Domján Mihály tanácsadó szakpszichológus családterapeuta

2 Felelősek vagyunk a kapcsolatainkért!
Felelősségvállalás értelmezhető: egyfajta helytállási kötelezettségként, a szabadság egyik fogalmaként, törekvésként egy cél elérésére – az eltérítő hatások ellenére is, olyan cselekvésként, amit jónak és értékesnek tartunk, egy tudatos elképzelésként – objektív és szubjektív elemekkel.

3 A szeretet nemcsak érzelem!
Akarati (döntési, választási) dimenzió Értelmi (belátási) dimenzió Érzelmi dimenzió

4 Az őszinte szembenézést önmagunkkal nem spórolhatjuk meg!
Akarati dimenzió Mi mellett szeretnék döntést hozni? Melyek az őszinte törekvéseim? Pontosan mi az akaratom (célom)? Mennyire letisztultak bennem a szándékaim? A választásom a saját döntésem-e? Az őszinte szembenézést önmagunkkal nem spórolhatjuk meg!

5  Értelmi (belátási) dimenzió
Minek mi az ára? Milyen tudatos lépések vezetnek a feladataim elvégzéséhez? Tényszerűen milyen lehetőségeim és mozgósítható eszközeim vannak? A választásom miatt miről kell tudatosan lemondanom vagy mit szükséges késleltetnem? Ki támogat, illetve inspirál?

6  Érzelmi dimenzió Milyen érzéseim vannak? Mennyire tudom azokat felismerni, önmagam előtt megengedni, illetve mások előtt felvállalni?

7 A szeretet alatt – a legnagyobb jóindulat ellenére is - sokszor mást értünk!
Az otthonról hozott minták és hiedelmek fajsúlyosak...

8 A szeretet nem megy gombnyomásra!
Hatással van az „építkezésre”: nyíltság és őszinteség, időfaktor és türelem adása, kreatív ajándékok és gesztusok, kiszámíthatóság és rendszeresség, határok és az elvárások tisztázása, kölcsönös jelenlét felismerése egymás életében, cselekvésen túl a megértés és meghallgatás adása, nagyvonalúság és humor, külső és belső támogatások, hitrendszerek.

9 Egyensúlykeresés Szeretni felebarátomat, mint önmagamat

10 Hogyan képzelhető el az egyensúly megtalálása?
Ahogyan megtanultunk kerékpározni…

11 Annyira szeretnék Neked megfelelni, mint önmagamnak!
Felvállalom-e a saját érzéseimet és az emberi szükségleteimet? Megmutatom-e Neked magam? Érdekel-e engem, hogy a másik mit érez, mi foglalkoztatja és melyek az igényei? Akarok-e, illetve merek-e tanulni a hibákból? Kibírom-e a frusztrációt? Tudom-e késleltetni az örömöket?

12 Egyensúly és szeretet nélkül játszmázunk, nem pedig segítünk!

13 MEGMENTŐ     ÁLDOZAT  ÜLDÖZŐ

14 Nekem jó, hogy adhatok! Nem adhatsz lángot a gyertyának úgy, hogy annak fénye a te arcodat is ne ragyogja be! (Böjte Csaba)

15 Azt tudom adni, amim nekem is van.
Idő? Pénz? Kétkezi munka? Tudás? Tapasztalat? Kapcsolati tőke? Remény? Életigenlés? Biztatás? Figyelmesség? Tapintat? Csendes jelenlét? Írjak listát arról, amim van! Megtanulni felvállalni a nemet mondást! A szeretet tudatos áldozatokat hoz!

16 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Segíteni vagy megmenteni"

Hasonló előadás


Google Hirdetések