Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Menedék módszertan1 A Menedék Alapítvány küldetése Módszertani előadás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Menedék módszertan1 A Menedék Alapítvány küldetése Módszertani előadás."— Előadás másolata:

1 Menedék módszertan1 A Menedék Alapítvány küldetése Módszertani előadás

2 Menedék módszertan2 A Menedék Alapítvány célja A teljes ember megsegítése Test, lélek, szellem teljességének segítése szociális, mentális, lelki tekintetben egyaránt

3 Menedék módszertan3 Cél leírás az Alapító Okiratból: „Veszélyeztetett helyzetű fiatalok reszocializálása, rehabilitálása: Átmeneti otthonok létrehozása és működtetése, rászorulók ideiglenes elhelyezése, munkába állítása, fegyelmezett életvitel kialakítása, az önálló életvitelhez szükséges körülmények megteremtésének elősegítése. Állami gondozott, vagy elhagyott gyerekek kiválasztott családokba helyezése, és családmodelles gyermeknevelés megvalósítása. Keresztyén szellemiség közös munka, kulturális és nevelési programok biztosítása. Gyermekek családba történő visszafogadásának elősegítése. Oktatás nevelés Családsegítés, tanácsadás, utcai segítés”

4 Menedék módszertan4 Értékek, amelyeket a Menedék munkatárs alkalmaz -Ismeret a megoldáshoz, kulcs az emberhez: van megoldás az Evangéliumban (ismeret + alázat = megértés, elsajátítás. Fil 1:9-11 ) - Hit Istenben, Jézus Krisztusban, a Biblia elfogadása, megértésének alkalmazása - Elkötelezettség belső motiváció alapján mások szolgálatára – nem csak alkalmazási időre szóló vállalás (nem béres)

5 Menedék módszertan5 Küldetéstudat Jó az Úr, Menedék a nyomorúság idején, gondja van a hozzá folyamodókra! Jóel 2 7

6 Menedék módszertan6 Menedék Alapelvekből „Szükségesnek látjuk, hogy az ember gondolkozásában gyökeresen megújuljon. Ez a megújulás a Jézus Krisztusban mint Isten Egyszülött Fiában vetett hit által, a Krisztus tanításainak teljes elfogadásával lehetséges. A megváltozott gondolkodásmód hozza az ember számára a helyes értékítéletet, a helyes magatartást, viselkedést és az érzelmi egyensúlyt Hisszük, hogy az Evangélium a leghatékonyabb eszköz az ember tartós megváltoztatásában, a reszocializálásában is.”

7 Menedék módszertan7 „Tudjuk, hogy minden ember számára az a legfontosabb, hogy megismerhesse Jézus Krisztus megváltó munkáját, bűnbocsánatot nyerjen és üdvbizonyosságra jusson. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy erre a felismerésre minden ember, a legrászorultabb is csak saját elhatározással, külső kényszer nélkül juthat el. A hitre jutás Isten ajándéka és egyben válasza is az ember keresésére. Úgy tudunk segíteni a segítségre szorulón, hogy minden lehetőséget igyekszünk biztosítani / lakhatás, ruha, élelem, közösség /, hogy az emberek közöttünk megismerjék az új élet lehetőségét, és választani tudják.”

8 Menedék módszertan8 Küldetés Küldettem (küldetést vettem) a segítségre szoruló embertársamhoz, felébreszteni a reményét és az akarását a megváltozásához, boldogulásához. Alapelv-ből: „ A rászorulók nevelésében a MENEDÉK ….a közösség megvalósításával tapasztalatokat ad át, és közös élményeket szereztet. Ezek a tapasztalatok segítik őt igényesebbé és keresővé tenni, nem csak szociális, higiéniai és morális téren, hanem szellemi, lelki vonatkozásban is.” / „aha”, „jó!” /

9 Menedék módszertan9 Miért fontos a küldetés-tudat egy szervezet életében? Vezérfonal menet közben: -arra megyünk-e? Az eszközök, változások elcsábíthatnak az eredeti céltól: már csak magam miatt teszem a munkám, már csak kényszerülök rá? – kevés. A Küldő viszonya a küldötthöz (a vezetők és a vezetettek számára) és a küldetés bizonyossága

10 Menedék módszertan10 A Menedék Alapítvány küldetése A szociális küldetés enni adni, szállást adni, ruhát adni, munkát adni, beosztást adni, ismeretet adni Lelki küldetés Vele lenni, meghallgatni, közösséget adni, Isten jelenlétét adni, szeretet adni, bizalmat adni, válaszokat adni, önállóvá, felelőssé tenni Sáfárság Minden amink van, sáfárságra kaptuk a gazdánktól – elássuk, vagy „piacra” visszük?

11 Menedék módszertan11 A Menedék Alapítvány nevelési módszere Jelen lenni, elérhetőnek lenni, szolgálni, mintát élni, mintát adni. Alapelv-ből: „A rászorulók nevelésében a MENEDÉK legfontosabb munkamódszere a jelenlét,” - A gondozás (együttműködés) feltétele: a szándék kifejezése, hogy változni akar - - -


Letölteni ppt "Menedék módszertan1 A Menedék Alapítvány küldetése Módszertani előadás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések