Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Káros szenvedélyek A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Káros szenvedélyek A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is,"— Előadás másolata:

1 Káros szenvedélyek A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is, mivel kényszeres viselkedési mintákból áll, melyekben a viselkedés irányítása, abbahagyása sikertelen. Pszichológiai értelemben véve a kóros szenvedély azt jelenti, hogy egy a hétköznapokban elterjedt és normálisnak vagy csak enyhén deviánsnak látszó viselkedésmód mintegy elszabadul, dominánssá válik. Ugyanakkor bizonyos függőség típusok, pl. a munkamánia sokkal elfogadottabb.

2 Számítógép függőség A pszichiáterek három alcsoportra osztják a függőséget. Az első a játékokba való belefeledkezés a második a szexuális tartalmú oldalak és a harmadik mi is lehetne, mint az és az azonnali üzenetküldés.

3 Játékfüggőség Nemcsak Amerikában küzdenek a függőséggel, Magyarországon 6-6,5%-a az internetezőknek függő, betegségtudatuk azonban nincs. Komoly betegség, családok mehetnek tönkre miatta, depressziót, szorongást is okozhat.

4 Alkoholfüggőség Az alkoholizmus egy több, sokszor ellentmondó jelentéssel bíró kifejezés. Az orvosi definíciók az alkoholizmust olyan szenvedélybetegségként írják le, mely az alkohol kitartó fogyasztásával jár a negatív következmények dacára.

5 Az alkoholizmus fő hatása
Ráveszi a szenvedőt arra, hogy olyankor és olyan mennyiségben igyon, ami károsítja a fizikai egészségét.

6

7 Drogfüggőség Pszichoaktív szerek (a köznyelvben: drogok vagy kábítószerek) azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek az élő szervezetbe kerülve a központi idegrendszerre hatva megváltoztatják annak működését, funkcióját, illetve hiányuk elvonási tünetekkel jár.

8 Szociális használat Bizonyos drogok fogyasztása nem ritkán szervesen kapcsolódik a társasági együttlét bizonyos formáihoz. Ennek a felhasználásnak legtipikusabb példája a társasági alkoholfogyasztás, vagy egy társaságba való beilleszkedést megsegítendő drogfogyasztás.

9 A drogprobléma A drogok kábító, élvezeti célú fogyasztása különböző kultúrákban más és más megítélés alá esik. Nálunk az elmúlt tíz-húsz évben tömegessé vált a drog-abúzus, az azzal való visszaélés.

10 Hatásai a függőség miatt a fogyasztó elveszíti munkaképességét
a rossz példa miatt a fiatalok nevelhetősége meghiúsul a tiltás miatti drága hozzáférés és a fogyasztási kényszer miatt alkalmi bűnelkövetésre motivál a terjesztés alkalmilag és életformaként is a szervezett alvilág kiépülését és fennmaradását szolgálja hivatalos, hatalmi hozzáállás vagy annak hiánya a lakosságot erősen megosztja a betarthatatlan törvények aláássák a jogállamba vetett bizalmat.


Letölteni ppt "Káros szenvedélyek A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések