Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Jelenések könyve értelmezésének modelljei: A lineáris és a chiasztikus szerkezet lehetséges kapcsolata.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Jelenések könyve értelmezésének modelljei: A lineáris és a chiasztikus szerkezet lehetséges kapcsolata."— Előadás másolata:

1 A Jelenések könyve értelmezésének modelljei: A lineáris és a chiasztikus szerkezet lehetséges kapcsolata

2 Alapelvek Az Apokalipszis a Biblia legstrukturáltabb könyve (7 gyülekezet/pecsét/trombita/csapás) Egy-egy szakasz nem szakítható el a könyv teljes anyagától Az irodalmi szerkezet nagyon komplex Nincs egyetértés a kutatók között

3 A lineáris szerkezet fő jellemzői - 1
A könyvben leírt események között folyamatos kronológiai rend van, kezdve a János apostol idejében élő hét gyülekezetnek szóló levelektől (2-3. fejezet) az Új Földre érkező Új Jeruzsálemről adott leírásig ( fejezet) A könyvben található események részben, vagy egészben ismétlődnek, pl. Hét pecsét, Hét trombita, Hét csapás

4 A lineáris szerkezet fő jellemzői - 2
Néhány hetes egység utolsó tagja magában foglalja a következő egységet, pl. A hetedik pecsétben van a hét trombita, A hetedik trombitában pedig a könyv második fő része ( fejezet) A Prológus (1:1-8) és az Epilógus (22:6-21) mellett egy hármas egységből áll a könyv: 1. Üzenet a 7 gyülekezetnek: Krisztus, mint főpap (1:9-3:22) + 2. A lepecsételt tekercs felnyitása: Krisztus, mint eszkatológikus uralkodó (4:1-11:19) + 3. A lepecsételt tekercs tartalma: Krisztus, mint apokaliptikus Mihály (12:1-22:5)

5 A chiasztikus szerkezet fő jellemzői
A könyvben leírt események között nincs minden esetben kötött kronológiai rend, pl fejezet A könyvben leírt események a kulcsfogalmak egyezése esetén sem ismétlődnek, pl. Hét gyülekezet, Hét pecsét, Hét trombita, Hét csapás A Prológus (1:1-8) és az Epilógus (22:6-21) hét szakasza/ kulcsfogalma viszont tartalmilag ismétlődik/egyezik A Prológuson és az Epilóguson kívül a könyv egy 6+1-es (ABCDC’B’A’) szerkezetet mutat A könyv (kettős) fókusza nem a végén, hanem a közepén van ( fejezet)

6 A chiasztikus szerkezet fő elemei - 1
D A Sárkány harca C trombita csapás C’ B pecsét Az ítélet 7 jelenete - B’ A gyülekezet gyülekezet A’ Prológus Epilógus

7 A chiasztikus szerkezet fő elemei - 2
D 11: :4 C :2-11: :5-18: C’ B :1-8: :1-20: B’ A :9-3: :1-22: A’ Prológus 1: Epilógus 22:6-21

8 Az ószövetségi ünnepkör lineáris nyomai - 1

9 Az ószövetségi ünnepkör lineáris nyomai - 2

10 A lineáris és a chiasztikus szerkezet lehetséges kapcsolata - 1
A könyv egyik lineáris motívuma a zsidó templomi ünnepkör

11 A lineáris és a chiasztikus szerkezet lehetséges kapcsolata - 2
Az ünnepkör hangsúlyos pontjai ismétlődnek/ chiasztikusak A chiasztikus fókusz ( fejezet) és a lineáris befejezés ( fejezet) ugyanarra az ünnepre mutat (sátoros/aratás)

12 A lineáris és a chiasztikus szerkezet lehetséges kapcsolata - összegzés
A kétféle modell egyik lehetséges kapcsolódási pontja a zsidó ünnepkör Az éves ünnepkörön belül a hangsúly a sátoros ünnepre kerül (Jel 7., 14., és 21. fejezet) Ez az ünnep fejezi ki legjobban a megváltási terv lényegét – Isten és ember örök egységét


Letölteni ppt "A Jelenések könyve értelmezésének modelljei: A lineáris és a chiasztikus szerkezet lehetséges kapcsolata."

Hasonló előadás


Google Hirdetések