Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az adózás rendjéről szóló évi XCII. törvény változásai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az adózás rendjéről szóló évi XCII. törvény változásai"— Előadás másolata:

1 Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény változásai

2 2009. július 9. napjától hatályos változások

3 Közbeszerzéshez kapcsolódó igazolások
36/A.§ (9) bekezdése: a visszatartási kötelezettséget a szeptember 30-át követően keletkezett tartozásokra nem kell alkalmazni 2010. július 1-jén hatályát veszti.

4 36/B.§ köztartozásmentes adózói adatbázis
Feltételei (178.§ 32.): hónap utolsó napján nincs köztartozása; nincs behajthatatlanként nyilvántartott adótartozása; külön nyilatkozik, hogy az adott hónapban még esedékes bevallási és befizetési kötelezettségének eleget tesz - a 172.§ (1) n) pontja alapján ennek megsértése esetén mulasztási bírsággal sújtható! adószámát nem függesztették fel; nem áll csődeljárás, végelszámolás, felszámolási eljárás alatt; csoportos adóalanyiság esetén a csoportos adóalanynak nincs általános forgalmi adó tartozása; nem minősül adó megfizetésére kötelezettnek (aki más adózó adótartozásáért felel)

5 Kérelem: ’UK21 ha megfelel: köv. hó 10-én megjelenik a honlapon, ha nem: 5 nap hiánypótlás, ha nem teljesíti, határozattal elutasítják ( 8 nap fellebbezési határidő, melyet 8 napon belül kell elbírálni) ha kiesik, mert hó végén nem felel meg a feltételeknek: nincs szankció; a tv. szerint csak értesítést kap elektronikus formában az adózó

6 Adótartozás átvállalása
főszabályként 3 szereplős: a felek a Ptk. szerinti szerződést kötnek tartozásátvállalásról melyet az adóhivatal jóváhagy, amennyiben az eredeti kötelezett kezességet vállal Most kiegészült a 36.§ (3) bekezdése: „A tartozás az eredeti kötelezett kezességvállalása nélkül egyoldalúan is átvállalható, ha ehhez az átvállalónak különösen méltányolható érdeke fűződik”. Az adóhatóság a tartozásátvállaláshoz akkor járul hozzá, ha a tartozás megfizetése az átvállaló személyében biztosított.

7 Az elektronikus ügyintézés (ÜCC)
09UK30 Bevezetése miatt új rendelkezés vált szükségessé: az adómegállapítási/végrehajtási jog elévüléséig (folyamatban levő bírósági eljárás esetén annak befejezéséig) az adóhatóság a telefonbeszélgetéseket rögzíti, jogosultság igazolása esetén visszahallgathatóvá teszi.

8 Munkáltatót terhelő jogkövetkezmények
Munkáltatói felelősség kiterjesztése a részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalóknak jogellenesen a meghatározott mértéknél alacsonyabb összegben teljesített kifizetések esetkörére is. Az adóhatóság az adóhiányt és a jogkövetkezményeket is a munkáltató terhére állapítja meg akkor, ha kétséget kizáróan megállapítható, hogy a munkáltató a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére jogszabálysértő módon, a mindenkori minimálbérnél alacosnyabb összeget fizetett ki.

9 2010. január 1. napjától hatályos változások

10 Bevallást helyettesítő nyilatkozat
Soron kívüli bevallások, valamint felszámolás, végelszámolás esetén a tevékenységet lezáró és az eljárás befejezésekor beadandó bevallások nem válthatók ki bevallást helyettesítő nyilatkozattal. Társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozat határideje: február 25.

11 Minősített adózó Minősített adózó „jutalma” [170.§ (1)] jan. 1-től Ha első alkalommal állapítanak meg a terhére adóhiányt, az adóbírság az adóhiány 20%-a A kedvezményes bírságot a minősített adatbázisba történő felvételt követő első adóbírság megállapításakor kell alkalmazni.

12 Helyi iparűzési adó Háttér: a törvényi változás célja:
az adminisztrációs terhek csökkenése önkormányzatok szempontjából: stabilabb bevétel garanciák A változás 81.§: elsőfokú adóhatóság a hipa-t érintő ügyekben: jegyző  az állami adóhatóság kivéve: 2012-ig önellenőrzés és ellenőrzés 119.§ (6): adatgyűjtésre irányuló ellenőrzés az ideiglenes (alkalmi) iparűzési tevékenység esetén 52.§ (19) alapján az önk-i adóhatóság minden hónap utolsó napjáig adatot szolgáltat az apeh felé

13 Bejelentkezés 16.§ (15): az állami adóhatósághoz
Bevallás a társasági adóhoz hasonló lesz: előlegbevallás előleg-feltöltés/bevallás határidők (1. sz. mell. B) új 2/A. és 2. sz. mell. I. /Határidők új 4. pont): bevallás: május 31. előleg befizetés: szeptember 15. és március 15. feltöltés (bevallás és fizetés): december 20.

14 2010. az átmenet éve: 2010. jan. 15-ig az önkormányzatok a jan.1-én hatályos rendeletüket megküldik az adóhivatalnak (+ minden módosítást 8 napon belül [52.§ (18)]) 2010-ben a márc. 15-ig esedékes előleget még az önkormányzatokhoz fizetik az eddig megszokott módon  erről az önk. ápr. 30-ig adatot szolgáltat az állami adhatóság felé május 31-én beadja a évről a bevallást, ugyancsak az önkormányzathoz ebben előleget vall, mely elsőként szeptember 15-én esedékes, ez már az állami adóhatósághoz feltöltés: dec. 20-án ezt követően már mindent az apeh-hez vall be és fizet meg

15 a befizetések elszámolása: 2 fő szabály: 43.§ (10) felosztás
43/A.§ visszakövetelés Ehhez képest 43/B.§: az állami adóhatóság az esedékességet megelőző napon utal „Az önkormányzati érdekérvényesítés szabályai”: fizetési könnyítés szabályozása (új) 133/B.§-sal adómérséklés (új) 134/A.§-sal egészül ki Az állami adóhatóság az adókötelezettséget és a befizetést a bevallásban megállapított összes adó és az önkormányzatokat megillető adó arányában a bevételre jogosult települési önkormányzatok között a teljesítéstől számított 30 napon belül felosztja, és a befizetést 5 napon belül utalja át az arra jogosult önkormányzatok részére. Késedelmes teljesítés esetén kés. pótlék jár. Spec. szabály: bevallott előleg vonatkozásában: előlegfizetés esedékességét megelőző napon utalja át az adóhatóság a települési önkormányzat számlájára Fizetési kedvezmény (halasztás, részletfizetés, elengedés) akkor engedélyezhető, ha azzal a települési önk. egyetért.


Letölteni ppt "Az adózás rendjéről szóló évi XCII. törvény változásai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések