Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál"— Előadás másolata:

1 A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
dr. Illés-Németh Olivér szakmai koordinátor, pártfogó felügyeleti szakügyintéző Csongrád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatal Hatósági Főosztály I. Gyámügyi és Igazságügyi Osztály

2 2017.02.27. napján folyamatban lévő ügyek száma: 2297 Ebből közérdekű munka büntetés: 1809

3 Közérdekű munka büntetések száma (új ügyek) éves bontásban
2009.: 250 db 2010.: 346 db 2011.: 478 db 2012.: 515 db 2013.: 737 db 2014.: 878 db 2015.: 656 db 2016.: 589 db

4 2013. évi CCXL. Törvény – a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról 280. § (1) A közérdekű munka végrehajtásának célja, hogy az elítélt a köz érdekében álló munkát végezzen, és hogy az az elítélt bűnismétlése megelőzésének és társadalmi beilleszkedésének az elősegítését is szolgálja.

5 280. § (2) A közérdekű munka végrehajtásáról a pártfogó felügyelői szolgálat gondoskodik, amely feladatát a központi vagy helyi önkormányzati költségvetési szervekkel vagy ezek intézményeivel, helyi közszolgáltatást végző egyéb szervezetekkel, az állami és önkormányzati tulajdon kezelésével és fenntartásával megbízott vagy erre a célra az állam vagy az önkormányzat által létrehozott gazdálkodó szervezetekkel, az egyházi jogi személyekkel, a közhasznú jogállású szervezetekkel, a civil szervezetekkel, valamint a gazdálkodó szervezetekkel (a továbbiakban együtt: munkahely) és az állami foglalkoztatási szervvel együttműködésben látja el. Ha nincs az e fejezetben meghatározott feltételeknek megfelelő más munkahely, a helyi önkormányzati költségvetési szervek vagy ezek intézményei, a helyi közszolgáltatást végző egyéb szervezetek, az önkormányzati tulajdon kezelésével és fenntartásával megbízott vagy erre a célra az önkormányzat által létrehozott gazdálkodó szervezetek kötelesek a közérdekű munkavégzés helyét biztosítani.

6 Legfontosabb szabályok
Nem létesül munkaviszony, büntetés-végrehajtási jogviszony létesül. Ingyenes munkavégzés, nem jár díjazás Min. heti 4 órában, max. napi 12 órában, heti 48 órában első munkahely kijelöléséről szóló határozat jogerőre emelkedésétől 2 éven belül le kell tölteni.

7 282. § (3) A munkavégzés helyeként elsősorban az elítélt lakóhelye, ennek hiányában vagy az elítélt kérelmére a tartózkodási helye szerinti munkahelyet kell kijelölni. (4) A munkahely kijelölése előtt a pártfogó felügyelő foglalkoztathatósági szakvélemény kiadása érdekében kezdeményezi az elítélt foglalkoztathatósági vizsgálatát és az elítéltet a vizsgálaton való megjelenésre hívja fel.

8 283. § (1) Az elítélt a foglalkoztathatósági szakvéleményt az elkészültétől számított tizenöt napon belül köteles bemutatni a pártfogó felügyelőnek, aki ennek alapján - kivéve, ha a közérdekű munkavégzés félbeszakítására okot adó körülmény áll fenn - legkésőbb a foglalkoztathatósági szakvélemény bemutatásától számított tizenöt napon belül a közérdekű munka végrehajtására szolgáló munkahelyet határozatban jelöli ki.

9 A munkahely kijelölése előtt a pártfogó felügyelő - a kötelezettségeire vonatkozó tájékoztatás mellett - egyeztet a kijelölhető munkahellyel. A kijelölés esetére a kötelezettségek vállalásáról a munkahely vezetője vagy képviseletre jogosult tisztségviselője nyilatkozatot tesz. Ha a kormányhivatal és a munkahely együttműködési megállapodást kötött, a pártfogó felügyelő által készített feljegyzésben is rögzíthető a munkahely eseti ügyben kinyilvánított együttműködési szándéka.

10 Új munkahely kijelölése
286. § (1) Az elítélt lakóhelye, ennek hiányában vagy az elítélt kérelmére a tartózkodási helye szerint illetékes pártfogó felügyelői szolgálat pártfogó felügyelője hivatalból vagy az elítélt, vagy a munkahely kérelmére a közérdekű munka végrehajtására új munkahelyet jelöl ki, ha a közérdekű munka a) a kijelölt munkahelyen nem hajtható végre, b) végrehajtása ba) a munkafegyelem biztosítása érdekében vagy bb) az elítélt személyi körülményeiben történt változás miatt más munkahelyen célszerű, c) azért nem teljesíthető, mert az elítélt jövedelmi viszonyai miatt nem képes fedezni a kijelölt munkahelyre történő utazás költségeit, és azokat a munkahely sem fizeti meg.

11 Munkahely tájékoztatása
A pártfogó felügyelő a munkahely kijelöléséről szóló jogerős határozat kézbesítésével egyidejűleg a munkahelyet tájékoztatja a kiszabott közérdekű munka tartamáról, továbbá arról, hogy az elítélt mikor köteles a munkahelyen megjelenni, egyúttal megküldi a közérdekű munka végrehajtása során használatos formanyomtatványokat (nyilvántartó lap, jelenléti ív).

12 Munkahely legfontosabb kötelezettségei
287. § (1) A közérdekű munka végrehajtását a pártfogó felügyelő ellenőrzi, ennek keretében rendszeresen vizsgálja, hogy az elítélt vagy a munkahely a közérdekű munka végrehajtásával összefüggő kötelezettségeinek eleget tesz-e. haladéktalanul értesíteni a pártfogó felügyelőt arról, ha az elítélt a büntetése letöltését megkezdte (15 napon belül), az elítélt a közérdekű munka önkéntes végrehajtásának nem tesz eleget, új munkahely kijelölése tűnik célszerűnek, az elítélt a meghatározott közérdekű munkát teljesítette.

13 Közérdekű munka büntetés szabadságvesztésre történő átváltoztatása
az elítélt a közérdekű munka elvégzését megtagadja, az elítélt a foglalkoztathatósági vizsgálaton nem jelenik meg és távolmaradását nem igazolja, a munkahely értesítése alapján vagy az ellenőrzések során megállapítja, hogy az elítélt önhibájára visszavezethető okból a közérdekű munka megkezdésére megjelölt időpontban nem jelent meg, a munkavégzési kötelezettségének az arra való felhívás ellenére nem tett eleget, a munkafegyelmet súlyosan sértő magatartást tanúsított,

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál"

Hasonló előadás


Google Hirdetések