Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítetek: Toboz Angelika, Árvai Krisztina Toboz István, Toboz Dániel

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítetek: Toboz Angelika, Árvai Krisztina Toboz István, Toboz Dániel"— Előadás másolata:

1 Készítetek: Toboz Angelika, Árvai Krisztina Toboz István, Toboz Dániel
Napkollektor Készítetek: Toboz Angelika, Árvai Krisztina Toboz István, Toboz Dániel

2 Mit tudhatunk róla A napkollektor olyan épületgépészeti berendezés, amely a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésre, vízmelegítésre használható hőenergiát. Fűtésre való alkalmazása az épület megfelelő hőszigetelését és alacsony hőmérsékletű fűtésvíz-igényét (pl. padlófűtéssel) feltételezi, és általában csak tavasszal és ősszel mint átmeneti, illetve télen mint kisegítő fűtés ún. kombi vagy multifunkciós hőtárolóval használatos. Hőközvetítő közege jellemzően folyadék, de a levegőt használó változatai is elterjedtek.

3 Napkollektoros rendszer elemei
1. Napkollektorok eloxált alumíniumból készült szerelőkereten elhelyezve. 2. Vezérlőegység a kollektorköri szivattyú működtetéséhez. 3. Gépészeti elemek szivattyúval, túlnyomás levezető és elzárócsapokkal, visszacsapó szeleppel, nyomás- és hő mérséklet mérőkkel. 4. Gumimembrános zárt tágulási tartály. 5. Primer kör, környezetbarát, nem mérgező fagyálló hő átadó folyadékkal feltöltve. 6. Zománc belső felületvédelmű, hőszigetelt, két hőcserélős melegvíztároló

4 Típusai Napkollektor belső szerkezet szerinti típusok
Napkollektor közeg szerinti típusok Sík kollektor: egy abszorber felület veszi fel a hőt, mely a teljes keretet kitölti. Leggyakrabban szelektív bevonatos fémfelület, hőszigetelő fedéssel. Vákuumcsöves kollektor: Vákuumozott üvegcsövekben helyezik el a szelektív bevonatos fémfelületű abszorbert, mely vagy cirkuláló folyadékot melegít, vagy folyadék/gőz állapotváltozást okoz. Csőszerkezetű kollektor (fedett vagy nyitott kivitelben) Víz ill. fagyálló közegű folyadékos kollektorok: Általában HMV készítésre, közvetlen (időszakos), vagy fagyállós közvetett téli-nyári üzemre készülnek. Levegő közeges kollektor: helyiségek fagymentesítésére, ill. falszerkezetek helyett nagyobb hő nyereség érdekében használják.

5 Folyadék közegű, szivattyús rendszer
A fekete színű, néha tükrökkel is megvilágított kollektor (1) elnyeli a napsugár által közvetített hőt és azt átadja a kollektorban keringő folyékony, fagyálló, jó hőközvetítő folyadéknak. A kollektor felmelegedését egy automatika (2) figyeli, amely a rendszernél magasabb hőmérséklet esetén elindítja a szolárszivattyút (3). Ez a folyadék egy zárt hőcserélő tartályban (5) átadja a többlet hőt a bojlerben (6) tárolt víznek. A rendszert nyomásszabályozó (4) egészíti ki, illetve közvetlen a hőcserélőből (5) is lehet meleg vizet nyerni fűtési célokra. A mai modern napkollektorok gyorscsatlakozókkal vannak ellátva, így szerelésük igen egyszerű.

6 Napkollektor előnyei A napkollektor elsődleges előnye, nyilvánvalóan az a tény, hogy a napenergia ingyen van. Tehetünk bármit, a napsütés akkor is létezik, akár kihasználjuk az általa Földre sugárzott energiát, akár nem. A napkollektor, illetve a napelem második legnagyobb előnye, hogy működtetése során nem juttat semmilyen szennyező anyagot a légtérbe.

7 Napkollektor hátránya
Hátrányként szokták emlegetni némely területeken az alacsony napsütéses órákat A napkollektorok legnagyobb hátránya a még kiforratlan technológiai bázis, amivel meg tudják valósítani alkalmazásukat. Nagyon drága ugyanis az előállítási költségük, és az átlagember nem engedhet meg magának ilyen kiadásokat, inkább a környezetszennyezőbb, a Föld erőforrásait kíméletlenül kihasználó technológiákat részesítik előnyben a rendszerek fejlettsége és olcsóbb sága szempontjából.

8 Források 2.dia: https://hu.wikipedia.org/wiki/Napkollektor


Letölteni ppt "Készítetek: Toboz Angelika, Árvai Krisztina Toboz István, Toboz Dániel"

Hasonló előadás


Google Hirdetések