Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Légkollektor, azaz sörkollektor másképp

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Légkollektor, azaz sörkollektor másképp"— Előadás másolata:

1 Légkollektor, azaz sörkollektor másképp
Készítette: Sárkány Nóra, Dávid Dorina, Komáromi Dorina

2 Mi az a légkollektor ? Olyan "napkályha", ami meleg levegőt fúj a lakásba. Egyik oldalán hideg levegőt szív be, ezt felmelegíti, a másik oldalán már a meleg levegő jön ki. A levegő amit felmelegít, az származhat a szabadból és a lakásból is. A légkollektorban nincs folyadék, csak levegő.

3 Mire használható. Fűt, a Nap melegével
Mire használható ? Fűt, a Nap melegével. A levegőt a lakásból szívja be, ezt melegíti tovább. Ez a leghatékonyabb üzemmódja. Frissíti a belső tér levegőjét, de kevésbé melegít. A kintii hideg levegőt szívja a kollektor, ezt melegíti, ezt fújja be. Ilyenkor szűkebb lesz az az idő tartomány, amikor fűteni tud, mintha a benti levegőt melegítené. Cserében viszont frissíti a belső levegőt, és csökkenti a páratartalmát. A szárazabb levegőben jobb a hőérzet, kevesebbet kell fűteni. Melegítés is, és párátlanítás is.. Hőcserélő alkalmazásával ismét a benti meleget megközelítő hőmérsékletű levegőt szív a légkollektor. A hőcserélő miatt viszont ez mégsem a benti levegő, hanem a kinti friss, amit a bentről távozó levegő a hőcserélőn keresztül előmelegít. Klímaként is szolgálhat. Nyáron, egy másik légkollektor, ami a tetőn van, a keletkezett meleg levegőt nem fűtésre használja, hanem a felfelé törekvő meleg levegő erejét dolgoztatja, automatikus ventilátorként. A légkollektoba a felszálló meleg levegő helyére ismét levegőnek kell kerülni valahonnan.

4 A légkollektor hátulja
A légkollektor hátulja. Az autóbontóból származó szellőztetö túl erős, korlátozni kell az áramerősségét. Ugyanakkor az erős légáramlás javítja a hatásfokot, mert alacsonyabb hőmérsékleten tartja a kollektort, így kisebbek a hőveszteségek. Viszont az erős légáram képes túlnyomást csinálni, aminek a hatására távolodik egymástól az elő és a hátlap, dagad a kollektor. A lemez pattog, légrések keletkeznek, keveredhet a meleg és a hideg levegő

5 Miben tér el a sörkollektorhoz képest
Miben tér el a sörkollektorhoz képest ? A lemezes légkollektornál a meleg levegő a feketére festett alumínium táblán keletkezik, a sörkollektornál pedig a sörösdoboz falán. Egyébként a működése ugyan az, mint a sörkollektoré. A levegő egy zárt és szigetelt térben kering. A lemezes légkollektornak sokkal kevesebb a munkaigénye és nincsen gond a sörösdobozok gyűjtésével. Árban nem sok eltérés lehet köztük. A képen látható 4,5 m² -es légkollektor ára 2012-ben max. 50e ft, az elektronikus vezérléssel együtt. Egyszerűsítésekkel ez fele ennyi is lehet. Egyik sem jobb, mint a másik, az egyéni lehetőségek döntik el, melyik lesz az előnyösebb.

6 A légkollektor és a sörkollektor működése (video)

7 A légkollektort általában a ház déli falára, legpraktikusabban a fűtendő szobával, szobákkal közös külső falra szokták felszerelni, bár annak sincs akadálya, hogy a tetőre kerüljön. Amikor a napsugár kellő hőmérsékletűre emeli a fűtőlevegő hőfokát, akkor egy termosztát bekapcsolja a keringtetést, és a berendezés fűteni kezd. A ventilátor a helyiség alsó rétegeiből szívja a hidegebb levegőt, és felmelegítve fújja vissza.

8 Köszönjük a figyelmet! 


Letölteni ppt "Légkollektor, azaz sörkollektor másképp"

Hasonló előadás


Google Hirdetések