Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Állatházak légállapotának szabályozása (Laborállat technológia I.) Nádudvari Imre BIOPLAN Kft. Isaszeg.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Állatházak légállapotának szabályozása (Laborállat technológia I.) Nádudvari Imre BIOPLAN Kft. Isaszeg."— Előadás másolata:

1 Állatházak légállapotának szabályozása (Laborállat technológia I.) Nádudvari Imre BIOPLAN Kft. Isaszeg

2 Az állatház légállapotának főbb paraméterei  Hőmérséklet  Páratartalom  Légcsere  Légnyomás  A levegő tisztasága

3 Hőmérséklet  Az állatszobák hőmérsékletét optimális esetben 20-26ºC közötti tartományban kell tartani, amelyet a levegő fűtésével és hűtésével érhetünk el és estenként helyi fűtéssel (pl. padlófűtés, melegvizes radiátoros fűtés, infralámpa stb.) és hűtéssel egészíthetünk ki.  A szoba hőmérséklete 10-28ºC tartományban szabályozható legyen.

4 Páratartalom  Az állatszobák relatív páratartalmát 60 ±15% határértékek között kell tartani. 40% alatti érték hosszabb távon nem engedhető meg, a leválasztott egereknél és patkányoknál „farokgyűrűsödést” okoz. A levegő páratartalmát átmenetileg helyi, vagy általános párásítással növelhetjük.  A páratartalmat a levegőben lévő vízpára megkötésével, kicsapatásával csökkenthetjük. Átmenetileg a magas páratartalom káros hatását a légcsere növelésével is csökkenthetjük.  A korszerű légkondicionáló berendezések automatikusan a megkívánt határértékek között tartják az állatszobák levegőjének páratartalmát.

5 Légcsere  Az állatok részére folyamatos frisslevegő ellátást kell biztosítani, ezért az állatszobák levegőjét mesterséges szellőztetéssel folyamatosan cserélni kell. A levegőben a széndioxid koncentrációja nem haladhatja meg a 0,15 tf %, az ammóniáé pedig a 0,015 tf % értéket.  Az állatszobákban a megfelelő frisslevegő ellátást óránkénti 15 ±5-szörös légcserével érhetjük el. Az állatszobákba használt levegőt visszakeringtetni tilos! Az állatok tartózkodási zónájában a levegőt huzatmentesen kell cserélni, itt a légsebesség nem haladhatja meg a 0,25 méter/másodperc értéket.

6 Légnyomás  Az állatszobák légnyomását (a fertőzött állatok szobájának kivételével) a környezetükhöz képest magasabban kell tartani, amelyet a befúvó és elszívó ventillátorok légszállításának szabályozásával érhetünk el.  SPF állatok tartása esetén a legnagyobb légnyomás (+ 5 mm vízoszlop (50 Pa)) a ketrecekben legyen. Ezt az igényt azonban csak speciális készülékek (pl. izolátor, szellőztetett ketrec-állvány (IVC), szellőztetett szekrény, … ) használatával érhetjük el.

7 Légnyomás (folyt.)  A ketrecek szabadpolcos elhelyezése esetén a legnagyobb légnyomás az állatszobákban legyen.  A tiszta állatszobák túlnyomása 2-5 mm vízoszloppal (20-50 Pa) haladja meg a tiszta kiszolgáló folyosók és egyéb helyiségek nyomását.  Az állatház tiszta, zsiliprendszerrel védett helyiségeinek és a személyi zsilip tiszta részének a nyomása kb. 5 mm (50 Pa) vízoszloppal haladja meg a zsiliprendszeren kívüli környezet nyomását.  Az állatház tiszta tereinek a túlnyomása a külső környezettel szemben, a fenti elvárások figyelembevételével 5 – 20 mm vízoszlop (50 – 200 Pascal) legyen. Ezt legegyszerűbben egy U-alakúra hajlított, a falon átmenő üvegcsőbe töltött vízzel (ventilcső) mérni, vagy akár regisztrálni is lehet.

8 A levegő szűrése  Az állatház levegőjét 2-3 fokozatban szűrni kell, az SPF állatok tiszta állatszobáinak levegőjét finom szűréssel kell pormentessé tenni.  A szűrésre elő-, közép- és végszűrőket használunk. Az előszűrők (durva szűrők) lehetnek pl. olajhártyával bevont lemezek, vagy száraz textil- vagy papírszűrők. A közepes és finom szűrők általában egyszer használatos textil-, műszál-, vagy papírszűrők.

9 A levegő szűrése (folyt.)  Az SPF állatok szobáit, valamint az erre szolgáló speciális készülékek levegőjének csíramentesre szűrésére úgynevezett HEPA (High Efficiency Particulate Air) szűrőket (S-jelű szűrőket) kell használni.  Az elhasználódott szűrőket rendszeresen ki kell cserélni. A használattól telítődött szűrő előtt megnövekszik a légnyomás. Amikor a nyomásnövekedés eléri a 20-25 vízoszlop milliméter (200-250 Pa) értéket a szűrőt ki kell cserélni. A szűrőcsere szükségességét általában fény és hangjelzéssel jelzi a légtechnikai berendezés riasztó rendszere.

10 A levegő szűrése (folyt.) Az állatház levegőjének tisztítására szolgáló szűrőelemek jele és hatásfoka A szűrő elnevezése A szűrő jele EU jele Leválasztás % Leválasztott szemcse, µm ElőszűrőA1A2Eu3Eu44050 >5>5>5>5>5>5>5>5 KözépszűrőB1B2CEu7Eu8Eu9708095 <5 1-5 VégszűrőQRSEu11Eu12Eu1395-9898-9999,97110,5

11 A levegő szűrése (folyt.)  A konvencionális (C) állatházakban az A+B+C szűrőket,  az SPF állatházakban általában az A+C+R szűrőket,  a tisztatér készülékekben (pl. izolátorok, IVC-k, szellőztetett szekrények) pedig az S jelű (HEPA) szűrőket használják.

12 Tisztaterek légkondicionáló berendezései A nagy tisztaságú állattartó terek (állatházak, állatkísérleti laboratóriumok) légkondicionálására un. tisztatér klímaberendezéseket használnak, amelyekkel az ismertetett határok között lehet tartani a tisztaterek légállapotát.

13 A tisztatér klímaberendezés főbb részegységei  Szellőztető, légnyomás szabályozó rendszer  Befúvó és elszívó ventillátorok (radiális- és axiális)  Légelosztó- és gyűjtő vezetékek  Légmennyiség szabályzó elemek  Fűtőberendezés  Gőz- vagy fűtési melegvíz kazánok  Fűtővezetékek és fűtőelemek

14 A tisztatér klímaberendezés főbb részegységei (folyt.)  Hűtőberendezés  Kompresszoros és abszorpciós hűtőgépek  Hűtővezetékek és hűtőelemek  Páratartalom szabályozó rendszer  Páratartalom csökkentés „harmatpont szabályozással”  Páratartalom növelés gőz beporlasztással

15 A tisztatér klímaberendezés főbb részegységei (folyt.)  Levegőszűrő rendszer  Madár és rovarvédő elemek  Előszűrő elemek  Középszűrő elemek  Végszűrő elemek

16 A tisztatér klímaberendezés főbb részegységei (folyt.)  Központi automatika, vezérlő és épület felügyeleti rendszer  Központi számítógépes vezérlés  Épület felügyeleti rendszer  Légállapot érzékelő, nyilvántartó és riasztó rendszer  Beléptető és reteszelő rendszerek  Ipari kommunikációs és videó rendszer

17 Tisztatér légkondicionáló berendezés

18

19

20

21

22

23

24

25


Letölteni ppt "Állatházak légállapotának szabályozása (Laborállat technológia I.) Nádudvari Imre BIOPLAN Kft. Isaszeg."

Hasonló előadás


Google Hirdetések