Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Napelemes rendszerek és a napkollektor

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Napelemes rendszerek és a napkollektor"— Előadás másolata:

1 Napelemes rendszerek és a napkollektor
10/V Csapattagok: -Sarka Diána -Mida Petra -Felföldi Éva -Kovács Csaba

2 Mit kell tudni a napelemes rendszerekről?
Az áram azé, aki megtermeli? Természetesen! A napelemek pedig önnek dolgoznak. Nézzük meg, hogyan! A következőkben röviden bemutatjuk a napelemes rendszereket és a bennük rejlő lehetőségeket. A napelem rendszereket nem szabad összekeverni a napkollektorokkal, mivel a napkollektor meleg vizet állít elő, míg a napelemes rendszer villamos energiát.

3 Mi a napelem? A napelem a Nap sugárzási energiáját alakítja át villamos energiává. A napelemek anyaga félvezető (szilícium), az energia-átalakítás ebben a félvezetőben játszódik le. A napelem segítségével előállított villamos energiával működtethetjük elektromos készülékeinket.

4 Miért éri meg egy napelemes rendszer?
-Mert hosszú távú megoldás -Mert bővíthető -Mert Ön nem függ többé az áramszolgáltatótól, És még sorolhatnánk..

5 Hogyan működik? A napelemek által megtermelt (egyenáramú) energiát, inverterrel alakítjuk 230V-os hálózati váltakozó feszültségre. A hálózatba történő visszatáplálás, úgynevezett ad-vesz villanyórán keresztúl történik, amely a megtermelt és fogyasztott energiát külön-külön méri. A szolgáltató az órát évente egyszer olvassa le, Önnek csak a megtermelt és a fogyasztott energia különbségét kell kifizetnie (ha van). Az napelemes rendszer által előállított többletenergiáért pedig a szolgáltató fizet Önnek!

6 A napkollektor A napkollektor a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésre, vízmelegítésre használható hőenergiát. Nem összetévesztendő a napelemmel, amely a napsugárzást elektromos energiává alakítja át!

7 Mikor éri meg a napkollektor?
A napkollektort a legtöbben melegvíz előállítására használják, de megfelelő hőszigetelés mellett, illetve alacsony hőmérsékletű fűtésvízigényű rendszerrel (pl. padlófűtéssel) és kombi vagy multifunkciós hőtárolóval fűtésre is alkalmas.

8 Típusai -Vákuumcsöves napkollektor -Síkkollektor

9 Sörkollektor készítése
Szeretne igazán olcsón fűteni, és egy kis barkácsolástól sem riad vissza? Készítsen sörkollektort házilag, ismerje meg a legolcsóbb levegős napkollektor elkészítésének módját és működését. Sörkollektor készítésével nem csupán egy tesztelhető eszközt készíthet, hanem valóban fűtésre is alkalmas, rendkívül hatékony sörösdoboz napkollektor birtokába juthat.

10 Források: http://aeco.hu/sorkollektor-keszitese-hazilag/


Letölteni ppt "Napelemes rendszerek és a napkollektor"

Hasonló előadás


Google Hirdetések