Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A 5. parancsolat „Tiszteld apádat és anyádat…”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A 5. parancsolat „Tiszteld apádat és anyádat…”"— Előadás másolata:

1 A 5. parancsolat „Tiszteld apádat és anyádat…”
(2 Mózes 20, 12)

2 Szeretet és tisztelet a családban
Isten a szüleidre bízott téged. Őket adta, hogy gondoskodjanak rólad. Isten a családok békéjét is szeretné segíteni.

3 Tudod-e mi A szeretet? Egy személyhez, élőlényhez, tárgyhoz való vonzódás, szimpátia, kötődés….. Szeretem az édesanyámat, az édesapámat, a testvéremet, a barátomat, a kutyámat …….szeretem az orgona illatát……szeretem a palacsintát... És Te? Mások javára történő önzetlen, hűséges és jóindulatú, jószívű törődés…… Lemondok a csokimról, mert a testvérem szereti, gondoskodom a halaimról, törődök a barátommal, a nagymamámmal beszélgetek… vigyázok a holmimra…a szomszéd kutyáját sétáltatom…ajándékot készítek apa születésnapjára… És Te?

4 Tudod-e mi A tisztelet? Méltatja a másik embert, nagyra becsül valakit, elismerést tanúsít valaki iránt… Az én nagyapám tiszteletre méltó, mert egész életében sokat és jól dolgozott és szerette a családját. A testvérem nagyon jó matekból, el kell ismernem… És Te? Elismeri valakinek a tekintélyét, az értékeit, a tulajdonságait… A magyar tanár fejből mondja, szó szerint a Toldit elejétől a végéig. …megfelelően viszonyul embertársához… Én igyekszem udvarias és előzékeny lenni mindenkivel szemben… És Te?

5 Dávid és Absolon Absolon Dávid király fia volt.
Olvassátok el az apa és fia kapcsolatának történetét! Mi volt a problémájuk? Absolon Dávid király fia volt. Haragudtak egymásra. Absolon szembefordult apjával. Fellázadt ellene, még hazudott is. Absolon mindenképpen király akart lenni. Absolon és Dávid serege között harcra került sor, s eközben Absolont megölték. Dávid király mélységesen bánkódott fia halála miatt…

6 Gondolkozzatok! Beszéljétek meg!
Miért volt rossz a kapcsolat Dávid és Absolon között? Mit tehetett volna Absolon? Mit tehetett volna Dávid?

7 Én szeretem a szüleimet!
Veszekedtünk, mert nem segítettem a beteg nagymamának… Veszekedtünk, mert nem tanultam aznap semmit, mert …csak nem… azért sem… És te? Kibékültem anyával és apával… Elmentem a nagymamához… Ma mindent megtanultam… Mert szeretem őket… és igazuk volt… És Te? Haragszom apára, mert nem enged el este a barátaimhoz… Haragszom anyára, mert nem vette meg azt a cipőt amit én akartam… És te?

8 Én tisztelem a szüleimet!
Apa mindig törődik velünk…. Ha sok a tanulnivalóm, kitisztítja a cipőmet…. Anya a kedvenc sütimet süti vasárnap….. Anya ajándékot vesz nekem a nevem napján… Nem mindig tudom kimutatni a tiszteletemet… Nem mindig viselkedek udvariasan… Igyekszem kimutatni a tiszteletemet…néha sikerül… Folytassátok!!

9 5. parancsolat Értelmezzétek az 5. parancsolatot! „Tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú ideig élhess azon a földön, amelyet Istened, az Úr ad neked!” 2 Mózes 20, 12

10 Problémamegoldás hét lépése Próbáljátok ki!
A probléma megfogalmazása ( Mi a baj?) A probléma okainak megbeszélése ( Miért?) Megoldás keresése ( Mindenki javasol) A legjobb megoldás kiválasztása. ( Mindenki elfogadja) A megoldás megtervezése ( Mindenki részt vesz) A probléma megoldása ( Mindenkinek van feladata) A megoldások értékelése ( Mindenki véleményt mond)


Letölteni ppt "A 5. parancsolat „Tiszteld apádat és anyádat…”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések