Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Biztonságos Internet Nap február 7.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Biztonságos Internet Nap február 7."— Előadás másolata:

1 Biztonságos Internet Nap 2017. február 7.
Köszönt Benneteket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya Netezz biztonságosan!

2 Internet Tippelj!Internet történelem 1.Gyökerei meddig nyúlnak vissza?
es évek as évek es évek 2. Mi a mai Internet elődje? - A mai internet elődjét az Egyesült Államok hadseregének megbízásából fejlesztették ki. - Az első vezetékes távíró. - Az Amerikát Európával tenger alatt összekötő információs kábel. 3. Szerinted hány ország csatlakozott „A Biztonságos Internet ” naphoz? - 120 - 180 - Csak egy pár Európai ország

3 Miért jó nekünk az Internet?
Az egyik legjobb, legtöbb lehetőséget nyújtó találmány évtizedek óta. kapcsolattartás tanulás blogírás vásárlás munka ismeretszerzés ismerkedés programozás levelezés chatelés ügyintézés Internet - mit is jelent ez tulajdonképpen? Az "Internet" szó két részből tevődik össze: az "inter"-ből, (latin: között) és a "net"-ből, (az angol "network", hálózat rövidítése) szavakból. A számítógépes világban az "Internet" tehát a számítógéphálózatok kapcsolatrendszerét, azaz számítógéphálózatok hálózatát jelenti.

4 Hogyan hat életünkre az internet?
A függőség jelei: Fejezd be a megkezdett mondatokat! Az Internetfüggő mindig több időt tölt a monitor előtt, mint… Ha nem jut fel egy ideig a világhálóra,... Lassan már az ebédet sem családi körben, hanem… A Netfüggő könnyen elveszíti az időérzékét,… Környezetét, családját és barátait teljesen… Hazudik a családjának, barátainak… Hogyan hat életünkre az internet? Emberek milliói használják az internetet mindennapi tevékenységük során. A kérdés az, mikor lépjük át azt a bizonyos határt, ami az átlagos használatot a függőségtől elválasztja. Helyes válaszok: azt korábban elhatározta. ingerültté, levertté, depresszióssá válik a monitor előtt fogyasztja el. ha leül a monitor elé, az órák is csak perceknek tűnnek. elhanyagolja. - a géphasználatát illetően. a géphasználatát illetően.

5 Sokszor megfogalmazott mondatok, amelyekről beszélni kell!
Alkossatok csoportokat és fejtsétek ki a véleményeteket az alábbi állításokról, kérdésekről! Miért kell erről beszélni? Én már pórul jártam. Nem biztonságos az internet? Ki akarj ellopni, pont az ÉN adataimat? Ez csak felnőtt duma, ÉN mindent jobban tudok! A legmodernebb eszközeim vannak, ÉN védett vagyok! Hogyan lehetek biztonságban, mit tegyek? 7 6 5 4 3 2 1

6 Információ: kell vagy nem kell?
Gyűjtsétek össze! Milyen információkat szerzel az internetről? Milyen információkat hagysz magad után az interneten? Ha az internetről van szó, kettőn áll a vásár – ezért meg kell tanulniuk a diákoknak, hogy hogyan használják fel, és hogyan rendszerezzék az interneten található különféle információkat. Veszély?

7 Honnan tudhatjuk, hogy megbízható és hiteles-e valami, amit az interneten találunk?
A megbízhatatlan információk mellett sok más veszéllyel is találkozhatunk netezés közben. Sorolj fel néhány olyan veszélyt, amire érdemes odafigyelni! 1. pl. vírus 2. 3. 4. 5. 6.

8 Akinek sok lájkja van, az a menő!
Internetezés közben fontos, hogy a kezünkben tartsuk az irányítást! Mi a véleményed az alábbi kérdéssel kapcsolatban? 1. A tételmondat állítása és tagadása érvekkel alátámasztva. 2. Alakítsatok ki csoportokat az érvek és ellenérvek megfogalmazásához (a disputa játékszabályai szerint). 3. Kinek mi a véleménye? (érvek – ellenérvek – bírák) Akinek sok lájkja van, az a menő! A disputa SZABÁLYAI lecsupaszítva - dióhéjban: Előre meghatározott tételt kell bizonyítani, ill. cáfolni. A csapatok mellett kijelölünk egy páratlan számú bírákból álló bizottságot is. Húzás alapján történik az állító és a tagadó csapat kiválasztása. Elhangzik az állító csapat beszéde (a tétel definiálása, értelmezése; érvek). Elhangzik a tagadó csapat beszéde (ebben már reagálnak az állító csapat érveire úgy, hogy cáfolják azokat, majd következnek a saját ellenérveik). Az érvek elhangzása után az ellenfél csapata feltehet kérdéseket, amikre az érvelő csapatnak felelnie kell. A csapatokból egy körben csak egy ember beszél. A vita akkor ér véget, mikor a harmadik ember is elmondja beszédét (ebben már új érveket nem hozhat fel, csak összegezheti az eddigieket, és bizonyíthatja saját érveik erősebb voltát). Abban az esetben, ha a tétel állítása avagy tagadása során felvetődő érvvel valójában mi magunk nem értünk egyet, akkor is tudnunk kell alátámasztani, hiszen a játék az érvelésre épül.

9 A facebook-on megjelenő képek közül Te melyik képet kommentelnéd és miért?
1. 3. 2. Írják le (fogalmazzák meg) a tanulók, hogy melyik képet kommentelnék és miért?

10 Ami előny az hátrány is lehet
Aki nincs fent valamelyik közösségi oldalon, az tulajdonképpen nem is létezik – fogalmazta meg frappánsan egy kamasz. Igaza van...? Gyűjtsétek össze mi a közösségi oldal előnye: hátránya:

11 Tippek a közösségi háló használatához
Használd az eszed, mielőtt közzéteszel! Az online hírneved érték, ne rontsd el meggondolatlanul! Válogassuk meg milyen képeket töltünk fel, mert visszaélhetnek vele! Nem mindenki az, akinek mondja magát! Másokkal ne tégy olyat, amit te sem szeretnél soha átélni! ! Ha valaki fenyeget, zaklat a neten, mentsd el a bizonyítékot, blokkold az illetőt, kérj segítséget! Ismerd és használd a biztonsági beállításokat! Ne informálj túl!

12 Egy fontos kérdés! Fontos!
Simán megeshet, hogy évek óta chatelsz valakivel és úgy érzed ismered. Az illetőről kiderül, hogy nem az akinek kiadja magát, vagyis hazudik. Vannak olyan felnőttek, akik kimondottan gyerekekkel, akarnak chatelni, mert hátsó szándékaik vannak.  Fontos! Ha chatportálokon „ismerőseid” között ismeretlent találsz, blokkold le! Nem fogja látni, hogy te mikor vagy bejelentkezve, és nem is tud veled kapcsolatba lépni. Ha felveszel valakit a listádra és később úgy döntesz, hogy mégsem kellett volna, akkor tiltsd, vagy töröld. Ne feledd, bármikor letörölhetsz bárkit a listádról, ha már számodra kellemetlen vagy zavaró a kapcsolat. Az online barátokkal jobb, ha csak az Interneten tartod a kapcsolatot. Ne találkozz idegenekkel, főleg ne a barátod/barátnőd vagy szüleid tudta nélkül! Jobb biztonságban lenni, mint „nagymenőnek” látszani. Nem vagy egyedül! Ha bántottak a neten, sérelem ért, vagy tudomásod van arról, hogy másokkal ez történt, hívj segítséget!

13 Amit a jelszavakról tudni érdemes
Ilyen a jó jelszó: 7 karakternél hosszabb legyen, tartalmazzon szokatlan karaktereket is: &#%!, rendszeres időközönként le kell cserélni, a gyári jelszavakat meg kell változtatni, ne forduljon elő szótárban. Rossz jelszavak Ilyen a rossz jelszó: családtagok, barátok, kedvenc sztár, háziállat, stb. neve, születési dátumok, telefonszámok, egyszerű jelszavak (abcd,1234 stb.), helytelen, ha több dologra használjuk.

14 És most akkor foglaljuk össze, amit ma tanultunk!
Van kiút

15 hová fordulhatok, ha bajba kerülök?
Tanácsadás gyerekeknek és fiataloknak internetes veszélyes tartalmakkal vagy zaklatással kapcsolatosan. Hívd! – (ingyenes, előtag nélkül hívható) Írj! – Csetelj itt! –

16 És végül hasznos oldalak
- internetes biztonság szabályai - védelmi eszközök - biztonságos gyermek oldal - virtuális jogok ismertetése - felvilágosítás, tájékoztatás - internetes rossz élmények kezelése - biztonságos int. program oldala - káros tartalmak bejelentése - érdekességek a net világából Köszönjük a figyelmet! Netezz biztonságosan!


Letölteni ppt "Biztonságos Internet Nap február 7."

Hasonló előadás


Google Hirdetések