Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nemzeti Audiovizuális Archívum

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nemzeti Audiovizuális Archívum"— Előadás másolata:

1 Nemzeti Audiovizuális Archívum
Digitális írástudás Nemzeti Audiovizuális Archívum Készítette: Balázs Krisztina Kommunikáció és PR szak, I. év

2 Tartalom Digitális írástudás definíciója Kezdetben
Napjainkban betöltött szerepe Nemzeti Audiovizuális Archívum

3 Digitális írástudás A “digitális írástudás” segítségével egy olyan jelenséget, újfajta tudást írunk körül, amelyben a tradicionális ismereteken kívül a gondolati- és gyakorlati képességek egy sajátos köre is megjelenik.

4 Kezdetben Az írás megjelenése előtti időkben, mikor kizárólag az emberi emlékezet tárolta az ismeretet, a közös tudás fontos részeit csak néhány kiválasztott személy őrizte. Az írásbeliség megjelenése lehetővé tette, hogy fizikai szinten lehessen tárolni, elküldeni, rendszerezni az információt.

5 Napjainkban  Az internet, a világhálózat megjelenése szinte forradalmasította a kommunikációt, az információáramlást. A felhalmozott tudás (könyvek, dokumentumok, stb.) digitalizált másolatban a hálózatra, a virtuális könyvtárak polcaira kerültek, és tulajdonképpen bárki számára elérhetővé váltak.

6 Napjainkban betöltött szerepe
Az infokommunikációs társadalomban elengedhetetlen az ún. digitális írástudás elsajátítása, ismerete. Az informatika, a digitális írástudás ismerete napjainkban már elengedhetetlen feltétele annak, hogy lépést tartsunk azzal a fejlődéssel, ami korunkat jellemzi (élethosszig tartó tanulás).

7 Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA)
Magyar nemzeti műsor-szolgáltatói kötelespéldány-archívum, amely jellegénél fogva audiovizuális tartalmakat gyűjt.  Gyűjtőkörébe a következő csatornák magyar gyártású illetve magyar vonatkozású (hungaricum) műsorai tartoznak: M1, M2, Duna, RTL Klub, TV2, Kossuth rádió, Petőfi rádió, Bartók rádió.

8

9 Az Archívum koncepciója
A NAVA a magyarországi műsorszolgáltatók által sugárzott műsorszámokat: rendszeresen és üzemszerűen gyűjti és tárolja, úgynevezett tartalmi leíróadatokkal (meta adatokkal) ellátja (feldolgozza), a nyilvánosság számára oktatási és kutatási célra hozzáférhetővé teszi.

10 Mi a NAVA-PONT? A NAVA-pontok oktatási, könyvtári, múzeumi intézményekben található számítógépes terminálok, ahol a NAVA archívuma nem csak kereshető, hanem a benne található műsorok a szerzői jogi törvényekkel összhangban meg is tekinthetők.

11 Összetett Kereső Abban az esetben, ha tudunk olyan szűkítő körülményt, ami segít behatárolni a keresett műsort, akkor használjuk az “összetett keresőt”.

12 Mit jelentenek a színek?
zöld keret – szabadon megtekinthető szürke keret – nem található hozzá videó fehér keret – csak NAVA-pont-on tekinthető meg

13 Mire jók a “Hasonlóak” és “Azonos címben” gombok?
A “hasonlóak” gombbal a kereső kifejezésünk és annak a műsornak a címadataival folytatja tovább a keresést a rendszer, amelyiken megnyomtuk a gombot. Az “Azonos címben” gomb pedig azt a műsor összes műsorszámát listázza, amelyiken megnyomtuk azt.

14 Honnan tudom, hogy milyen műsorok szabadon lejátszhatóak?

15 Források 1. Koltay Tibor: Digitális írástudás - Web 2.0 – pedagógia 2. Nemzeti Audiovizuális Archívum 3. NAVA- Wikipédia 4. Digitális írástudás- Wikipédia

16 Köszönöm a figyelmet 


Letölteni ppt "Nemzeti Audiovizuális Archívum"

Hasonló előadás


Google Hirdetések