Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A sport és határterületei szakirodalmának keresése könyvtári katalógusokban Pándi Dóra TE könyvtáros.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A sport és határterületei szakirodalmának keresése könyvtári katalógusokban Pándi Dóra TE könyvtáros."— Előadás másolata:

1 A sport és határterületei szakirodalmának keresése könyvtári katalógusokban Pándi Dóra TE könyvtáros

2 Keresési technikák AND = ÉS OR = VAGY NOT = DE NEM

3 Országos Széchényi Könyvtár Magyar nemzeti könyvtár „Hungarikum: a Magyarország mindenkori területén megjelent minden, továbbá a külföldön magyar nyelven, magyar szerzőtől, illetőleg magyar vonatkozású tartalommal keletkezett valamennyi dokumentum, függetlenül attól, hogy nyilvánosságra hozták-e vagy sem.” 1 1. A könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény

4 Országos Széchényi Könyvtár Ha egy téma szakirodalmát szeretnénk megismerni, érdemes itt kezdeni, mert itt minden magyar nyelvű dokumentum megtalálható. Kölcsönözni nem lehet, csak helyben használni. Beiratkozási díj egyetemi és főiskolai hallgatók részére 3500 ft/év.

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15 MOKKA – Magyar Országos Közös Katalógus Célja: „A könyvtárak használói az ország bármely, hálózati kapcsolattal rendelkező könyvtárából meg tudják állapítani azt, hogy az illető könyvtárban nem található dokumentum mely - dokumentum-szolgáltatásra képes - könyvtárban található és hozzáférhető…” Tehát, ha egy mű nem található meg a könyvtárunkban, az ún. könyvtárközi kérés révén igényelhető másik könyvtártól. Így az olvasónak nem kell elmennie és beiratkoznia másik könyvtárba. A művet a másik könyvtártól ideiglenesen átkéri.

16

17

18

19

20 FSZEK – Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Közkönyvtár: szabadidő eltöltéséhez, művelődéshez, tanuláshoz nyújt segítséget a társadalom minden rétege számára. Szociológia országos szakkönyvtára. A hazai irodalmat teljes körűen, a külföldit válogatva gyűjti.

21

22

23

24

25

26

27

28

29 Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár „A Semmelweis Egyetem Központi Könyvtára teljességre törekvően gyűjti a Magyarországon megjelenő összes orvos-, élet és egészségtudományi tudományi könyvet, folyóiratot és a Semmelweis Egyetemen megvédett PhD disszertációkat. Válogatva gyűjti az orvostudományi akadémiai doktori értekezéseket, a külföldi orvosi, illetve határterületi szakirodalmakat. Gyűjteménye kiegészül a mágneses és optikai adathordozókon tárolt információkkal.”

30 Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár Állománya kb. 290 000 kötet. 124 papír folyóirat és több mint 5600 elektronikusan elérhető folyóirat található meg náluk. Beiratkozási díj egyetemi és főiskolai hallgatók részére 1270 ft/év. Internet elérés diákoknak 2000 ft/év. http://lib.semmelweis.hu/ Források Nyilvános katalógus http://hunteka.lib.semmelweis.hu/

31

32

33 ÉS operátor

34

35

36 VAGY operátor

37

38 DE NEM operátor

39

40 Folyóirat katalógus Források Folyóirat katalógus

41 OPKM – Országos Pedagógia Könyvtár és Múzeum Gyűjtőköre: magyar oktatáspolitikai, neveléstudományi, nevelés- és ifjúságszociológiai dokumentumok, magyar tankönyvek, az iskolai értesítők, hazai gyermek- és ifjúsági irodalom Beiratkozási díj egyetemi és főiskolai hallgatók részére 2000 ft/év.

42 OPKM – Országos Pedagógia Könyvtár és Múzeum

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53 OGYK – Országgyűlési Könyvtár Törvényhozás könyvtára, azonban egyszerre nyilvános szakkönyvtár is. Gyűjtőköre: állam- és jogtudomány, politikatudomány, és a modern kori egyetemes történelem. Ezeken a szakterületeken a hazai szakirodalmat teljes körűen, a külföldi szakirodalmat válogatva gyűjti és dolgozza fel. Válogatva gyűjtik az újkori egyetemes történelem, a magyar történelem, a közgazdaságtan, a szociológia, valamint a statisztika szakirodalmát.

54 OGYK – Országgyűlési Könyvtár A könyvtár válogatva gyűjti továbbá a külföldi parlamentek dokumentumait. Az Országgyűlési Könyvtár letéti könyvtára az ENSZ-nek és egyes szakosított szervezeteinek, valamint az Európai Uniónak. Gyűjtik ezen intézmények hivatalos kiadványait, valamint a rájuk vonatkozó magyar és külföldi szakirodalmat is. Beiratkozási díj egyetemi és főiskolai hallgatók részére 2250.-/év.

55

56

57

58

59 Sajtóadatbázis Pressdok: Az adatbázis a hazai politikai, gazdasági és részben jogi sajtóban (mintegy 150 napi- és hetilapban, folyóiratban) megjelent cikkek szelektív feltárásával épül. Hundok: Az adatbázis forrása a könyvtár állományában megtalálható kb. 50 mértékadó külföldi, nyugat- és kelet-közép-európai, amerikai, kanadai és ausztráliai napi- és hetilap.

60 Figyeljünk mi van beállítva!

61

62 !!!

63

64

65 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A sport és határterületei szakirodalmának keresése könyvtári katalógusokban Pándi Dóra TE könyvtáros."

Hasonló előadás


Google Hirdetések