Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ORSZÁGOS ONKOLÓGIAI INTÉZET BUDAPEST ONKODERMATOLÓGIA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ORSZÁGOS ONKOLÓGIAI INTÉZET BUDAPEST ONKODERMATOLÓGIA"— Előadás másolata:

1 ORSZÁGOS ONKOLÓGIAI INTÉZET BUDAPEST ONKODERMATOLÓGIA
A MELANOMA ÚJ TERÁPIÁS KEZELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI Gurgolné Marcsa Krisztina Diplomás Ápoló ORSZÁGOS ONKOLÓGIAI INTÉZET BUDAPEST ONKODERMATOLÓGIA

2 MÚLT ÉS JELEN A MELANOMA KEZELÉSÉBEN
MŰTÉT IMMUNTERÁPIA KEMOTERÁPIA SUGÁRTERÁPIA MŰTÉT MOLEKULÁRIS PATHOLÓGIAI VIZSGÁLATOKRA VALÓ LEHETŐSÉG IMMUNTERÁPIÁK BIOLÓGIAI DAGATKEZELŐ SZEREK KEMOTERÁPIA SUGÁRTERÁPIA

3 MŰTÉT A legfontosabb a primer bőrdaganat eltávolítása, melynek teljesnek kell lennie. A daganat rosszindulatúsága miatt a kimetszést a protokollban meghatározott biztonsági zónával kell végrehajtani. TUMORMÉLYSÉG BIZTONSÁGI ZÓNA In situ 0,5 cm <1 mm 1 cm 1-2 mm 2-4 mm 2 cm > 4 mm Bizonytalan klinikai diagnózis esetén in toto kimetszés javasolt, majd a szövettani vizsgálat eredményétől függően, ha szükséges 4 héten belül újra kell operálni a megfelelő biztonsági zóna eléréséig. Az ujjakon lévő melanóma esetén az eltávolítás amputációval (csonkolás) történik.

4

5

6

7

8

9

10 SENTINEL NYIROKCSOMÓ BIOPSZIA

11 ADJUVÁNS IMMUNTERÁPIÁK
Interferon terápia: alacsony dózisú immunterápia(3 ME subcután injekció) közepes dózisú immunterápia(10ME subcután injekció) Magas „High” dózisú immunterápia Bevezető szak: 4 hétig a beteg hetente 5 alkalommal intravénás infúzió formájában 20ME/nm kap Fenntartó szak: 11 hónapig otthonában subcután injekció formájában egy héten 3x10 ME/nm ad magának. A magas dózisú kezelés bevezető szaka, illetve a subcután injekció beállítása kórházi bennfekvéssel történik. A nővér feladata a beteg oktatása a subcután injekció beadására. Az adjuváns kezelés a továbbiakban protokoll szerint folyik a beteg otthonában egy héten 3x (hétfő, szerda, péntek) max. 18 hónapig.

12 MELLÉKHATÁSOK Influenza szerű tünetek Fáradtság Étvágytalanság
Hangulatzavar, depresszió Laboratóriumi eltérések Bőrgyógyászati mellékhatások Pajzsmirigyműködés zavarai A megfelelő folyadék egyensúly adjuváns immunterápia során különösen fontos! A napi szükséges folyadék bevitel 1,5-3,5 liter (lehetőleg víz) ezzel csökkenthetőek a mellékhatások!

13 MELLÉKHATÁSOK VÁLTOZÁSA A TERÁPIA IDEJE ALATT
Súlyosság Neutropenia Anemia Máj enzimek változása Fáradtság Influenzaszerű tünetek Depresszív tünetek/ Idegesség Terápiás idősík

14 ELŐREHALADOTT MELANOMA KEZELÉSE
A rák egyik ismertetőjegye, hogy képes elkerülni, hogy az immunrendszer elpusztítsa. A daganatok az immunreakció elkerüléséhez egyik mechanizmusként az ún. immun ellenőrző pontokat használják ki. Előrehaladott melanoma esetén a daganat a PD-1 útvonalat használja ki az immunválasz elkerüléséhez. Az újabb szerek ezt az útvonalat gátolják, így magasabb túlélést biztosítsanak az előrehaladott melanomás betegek kezelésében.

15 IMMUNTERÁPIÁK Előrehaladott betegség esetén adott új immunterápiák:
anti-CTLA-4 monoklonális antitest kezelések (protokoll szerint, cseppinfúziós formában) PD-1 gátló kezelések (protokoll szerint, cseppinfúziós formában) Leggyakoribb mellékhatások: Hasmenés Hányinger Viszketés, bőrkiütés Ízületi fájdalom Fáradtság.

16 Molekuláris patológiai vizsgálatok
A molekuláris patológiai vizsgálatok segítségével megállapítható, hogy mely gyógyszer célpontok vannak jelen egy bizonyos daganatból kinyert mintában. A szövettani és molekuláris diagnosztikai vizsgálatok felvilágosítást adnak a tumor biológiai tulajdonságairól, konkrétan arról, hogy mely daganatképző kóros gének jelenléte felel az adott betegben a rosszindulatú tumor kialakulásáért, illetve melyek zárhatók ki egyértelműen, ami függetlenül attól, hogy a daganat áttétet képzett-e, vagy milyen sebességgel növekszik terápiás célpontot kínál a gyógyításhoz. Egyénre szabott terápia felállítására ad lehetőséget. A molekulárlis patológia segíti a célzott daganatterápia fejlődését.

17 CÉLZOTT TERÁPIÁK BRAF V600 gátlók
Kombinált kezelések BRAF V600+MEK gátló A készítmények orálisan szedhető tabletták. A kezelést szakorvos állítja be, majd a beteg otthonában önállóan alkalmazza.

18 BETEGTÁMOGATÓ PROGRAM
Az orális BRAF V600 gátló terápiában részesülő betegeinknek lehetőségük van egy önkéntes beteg educatios programban való részvételre is, mely képzett szakasszisztens segítségével történik. A program célja - mivel nem kórházban folytatott terápiáról van szó, a beteg a tablettákat az otthonába veszi be - hogy a kontroll vizsgálatokon való megjelenések közötti időszakban is kapcsolatot biztosítson a beteg számára az intézménnyel, segítse, támogassa Őt a kezelése során.

19 KEMOTERÁPIA Előrehaladott melanoma esetében ha nincs lehetőség
célzott terápia alkalmazására kemoterápiás kezelés jön szóba. Leggyakrabban használt intravénás kezelések: DTIC BOLD CBP Célzott kezelések: Intraarteriális májperfúzió Intraarteriális végtagperfúzió Elektrokemoterápiás kezelés.

20 SUGÁRTERÁPIA Kiújulások sugárkezelése
1. Primer sugárkezelés: Primer melanóma esetében általában nem javasolt a sugárkezelés, kivéve, ha: nagy kiterjedésű, műtéttel el nem távolítható az elváltozás az elváltozás lentigó maligna mely (kiterjedt, felszínes) fénynek kitett helyen, gyakran az arcon előforduló tumor. 2. Műtét utáni sugárkezelés: ha a tumor eltávolítása nem volt teljes és nem történt újrametszés nyirokcsomó eltávolítás után, ha több nyirokcsomóban volt áttét ha az áttét a nyirokcsomó tokját áttörte ha áttétes nyirokcsomó maradhatott vissza. Kiújulások sugárkezelése 4. Távoli áttétek sugárkezelése (agyi) Stereotaxia: ha csak egy-két góc van sugársebészeti eljárás alkalmazható WBRT: több góc esetén egészkoponya besugárzás jön szóba

21 Köszönöm megtisztelő figyelmüket


Letölteni ppt "ORSZÁGOS ONKOLÓGIAI INTÉZET BUDAPEST ONKODERMATOLÓGIA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések