Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A MAGYAR NYELV EREDETE Vas Sarolta óravázlata április 11.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A MAGYAR NYELV EREDETE Vas Sarolta óravázlata április 11."— Előadás másolata:

1 A MAGYAR NYELV EREDETE Vas Sarolta óravázlata 2017. április 11.

2 A világ nyelvei Szerintetek hány nyelv létezik a világon? Holt nyelv Indoeurópai nyelvek (német, olasz, francia) Sémi-hámi (akkád, asszír, berber) Uráli (magyar, finn, észt) Altáji(török, mandzsu, mongol) Afrikai (szuahéli,hausza, zulu) Am. Indián nyelvek (irokéz, sziú, dakota, maja)

3 Feladat: Nyisd ki az olvasókönyvedet a 142. oldalon! Hallottál már a flamand, vallon nyelvekről? És az afrikánsz, vagy búr nyelvről? Mit tudsz a romans, rétormán nyelvekről?

4 KIK VAGYUNK? HONNAN JÖTTÜNK? KEVÉS FELDOLGOZOTT FORRÁS -SOK ELMÉLET

5 KIK VAGYUNK? A NYELVÜNK SZERINT…

6 KIK VAGYUNK? A BIOLÓGIAI EREDET SZERINT… A mai magyarság genetikai összetételében egyértelműen kimutatott az európai jelleg. Ez a tény viszont nem segít a magyar nép őstörténetének kutatásában HOL LETTÜNK MAGYARRÁ?

7 KIK VAGYUNK? NÉPMŰVÉSZET-ÉLETMÓD-KULTÚRA AZ ÖSSZEHASONLÍTÓ KUTATÁSOK ÁZSIAI EREDETET VALÓSZÍNŰSÍTENEK

8 A nyelvrokonság fogalma Különböző népcsoportok a történelmük kezdetén: KÖZÖS ŐSHAZÁBAN éltek KÖZÖS ALAPNYELVET beszéltek

9 Uráli ősnyelv Finnugor alapnyelv Szamojéd alapnyelv ugor alapnyelv finn-permi alapnyelv magyarobi-ugor vogul (manysi)osztják (hanti)

10 A magyar több nép, akár több nyelven beszélő, hasonló kultúrájú népcsoport összeolvadásából jött létre A magyar h hangnak a finnben a k felel meg. Hal-KALA Ház – KOTI Három – KOLME Az alapszókincs vagy alapszókészlet egy nyelv szókincsének az a része, amely a nyelv legősibb korszakából származik (alapnyelvi eredetű szavak vagy igen régi jövevényszavak), köznapi fogalmakat fejez ki, a nyelvközösség minden tagja ismeri a jelentését, és amelyek származékaiból gyakran nagyobb szócsaládok keletkeznek. Nyelvek rokonságának vizsgálatakor a szókincsnek ezt a részét szokták elsősorban figyelembe venni. A finnugor és a magyar nyelv összevetése

11 ALAPSZÓKINCSHEZ TARTOZÓ SZAVAK: alapvető testrészek- fej, haj, kéz, láb Folyamatokat jelölő igék- él, hal, megy természeti tárgyak, jelenségek- fű, fa, kő, víz, nyír, nyár Állatvilág- lúd, hal Névmások- én, te rokoni megnevezések- apa, anya, fiú, lány Táplálkozás- méz, lé. Feladat: Nyelvtankönyv 144. old.

12 Finnugor nyelvekre jellemző tulajdonságok Nagyszámú toldalék használata Hal+ász+ok+nak Magánhangzó harmónia (hangrend) Ház+ban, méz+ben, víz+hez A jelző megelőzi a jelzett szót Piros alma A jelzőt nem kell egyeztetni a jelzett szóval Pirosak almák

13 Finnugor nyelvekre jellemző tulajdonságok Névszói állítmány használata A házak szépek. Birtokos személyjelezés Házam, házad, háza stb. Tárgyas igeragozás Mosom, főzöd, rajzolja

14 Nyelvrokonaink Legközelebbi nyelvrokonaink: manysik (vogulok) és a hantik (osztjákok)

15 A manysi és a hanti nyelvű kultúra napjainkban sajnos erősen veszélyeztetett. A nyelvek presztízse igencsak alacsony. Bár a probléma alapvetően ugyanaz, a hantik helyzete egy fokkal jobb. Az egyik nyelvjárásban újság jelenik meg, a többiben ábécéskönyvek, tankönyvek, és igen ritkán más is. A rádióban hetente fél órát szentelnek a hanti nyelvű műsornak. A manysiknál a helyzet még aggasztóbb. A csekély létszámú hanti vagy manysi értelmiségi többféle módon próbál segíteni népén: társadalmi szervezetekbe tömörülnek, és szervezésükben egyre-másra nyílnak meg a skanzenek, múzeumok, egyre több tábor szerveződik, ahol a gyerekek megismerkedhetnek őseik életmódjával. Mások egyéni munkájukkal – jogászként, tisztviselőként, esetleg valamilyen művészi tevékenységgel – próbálják meg felhívni a figyelmet népükre. De sajnos mindezek a nagyszerű törekvések nem bizonyulnak elegendőnek. A táborokban a gyerekek inkább kuriózumnak látják a hagyományokat, nem követendő példának. A gyerekek nagy része a hanti vagy manysi nyelvet egyáltalán nem, vagy nagyon hibásan beszéli.

16 Feladat: Olvasd el a 145. oldal Illyés-szövegét, majd oldd meg a feladatot!

17 Köszönöm a figyelmet! A tananyagot megtalálhatod a nyelvtankönyv 141.-144. oldalán.


Letölteni ppt "A MAGYAR NYELV EREDETE Vas Sarolta óravázlata április 11."

Hasonló előadás


Google Hirdetések