Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az agrárium munkaerőigényeinek kiszolgálása agrárkamarai eszközökkel és az iskolák együttműködésével Hódmezővásárhely, Pataki Tamás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az agrárium munkaerőigényeinek kiszolgálása agrárkamarai eszközökkel és az iskolák együttműködésével Hódmezővásárhely, Pataki Tamás."— Előadás másolata:

1 Az agrárium munkaerőigényeinek kiszolgálása agrárkamarai eszközökkel és az iskolák együttműködésével Hódmezővásárhely, 2016.10.12. Pataki Tamás

2 Munkaerőigény kimutatása Élelmiszeripar -Jellemzően társas vállalkozások (élelmiszer-előállító és -feldolgozó vállalkozások) -Egyéni gazdaságok (a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet szerinti „kistermelői élelmiszer-előállítók”, falusi vendégasztal szolgáltatók ) Mezőgazdaság -Társas vállalkozások (gazdálkodó szervezetek) és -Egyéni gazdaságok (a „gazdatársadalom”) Kapcsolódó szolgáltatási szektor -Gépforgalmazás, szervízszolgáltatás -Inputanyag előállítás, forgalmazás -Integrátorok, közraktározás stb.

3 A gazdatársadalom Gazdatársadalom -485 000 egyéni, ill. családi gazdaság -tagjai legfeljebb 300 hektáron gazdálkodnak -őstermelők, mg-i kistermelők, egyéni vállalkozók, nem társasági formában -időszakos és állandó munkaerőt is alkalmaz, de a családtagok közreműködése is jellemző -Kb. 45 %-a kizárólag saját fogyasztásra termel -fontos szerepet töltenek be földhasználóként, árutermelőként, kistermelői élelmiszer előállításban, a foglalkoztatásban, de piaci szereplőként is -részt vesznek a tájfenntartásban, hagyományőrzésben, közvetve a vidékfejlesztésben Gazda -kis- és közepes gazdaság tulajdonosa, irányítója -önállóan gazdálkodik, nem áll máshol alkalmazásban, szolgálatban -személyes az érdekeltsége (munkavégzés és tulajdonlás egy személyben )

4 A gazdatársadalom Az ágazat összes munkaerő-ráfordításának  70 %-a az egyéni gazdaságokra jellemző, nem fizetett munkaerő-felhasználás !

5 Elvárások a munkaerő-piacon Munkáltatók igényei: -legyen (mármint munkavállaló) -rugalmas, önálló és tanulékony (kíváncsi) munkavállaló -csapatmunka, együttműködési készség -párhuzamosan végzett tevékenységek („mindenes”), de a termelékenység romlása nélkül  hatékony fókuszálás képessége -tűrje a nehéz munkakörülményeket (sokszor a monotonitást) -„akarjon és tudjon” dolgozni (a végzettségnél fontosabb a hozzáállás és a kompetencia)

6 Elvárások a munkaerő-piacon Munkavállalók igényei: -érdekes, kreatív, inspiráló munka (feladat-orientáltság a pozícióval szemben) -jó közösség -jó főnök – egyéni odafigyelés a vezető részéről (empatikus, motivál, vízióval rendelkezik) -jó fizetés, hosszú távú biztonság -két típus: állásra, ill. karrierre vágyók (az utóbbi nem munkaidőben gondolkodik) -kiszámítható, teljesítmény alapú értékelés, előmenetel (perspektíva, tervezhető pályaív) Új kihívások az oktatásban -készségfejlesztés vs. tárgyi tudás, -széles alapozás vs. specializáció -„csak a ló tud egyszerre két dolgot csinálni…” (fókuszálás vs. figyelem megosztása) -vállalat és iskola szorosabb együttműködése (munkaszocializáció szerepének erősödése) -gyors technikai, technológiai fejlődés (az élőmunka egyre jobban kiszorul az alacsony hozzáadott értékű munkákból még a mezőgazdaságban is) -információkezelés, tananyag-kiválasztás (az információözön feldolgozása  fókuszálás – szűrés – felejtés)

7 Munkaerőigény kiszolgálása

8

9

10

11 a)Duális gyakorlati képzés támogatása (a gyakorlati képzést folytató szervezetek nyilvántartása, felügyelete, a kötelező adatszolgáltatások teljesítése) b)a kamarai garanciavállalás kapcsán a szakképző iskolák számára az igazolások kiadása c)a szintvizsga követelmények meghatározása és a szintvizsgáztatás szervezése d)a mesterképzés és a mestervizsgáztatás megszervezése, végzése e)a szakképesítésért felelős miniszterrel kötött szakképzési megállapodás alapján i)az Országos Képzési Jegyzékre (OKJ) történő javaslattétel ii)az OKJ ágazati szakképesítési-, szakmai-, és vizsgakövetelményeinek, valamint követelménymoduljainak kidolgozása és gondozása iii)az országos szakmai tanulmányi versenyek szervezése Munkaerőigény kiszolgálása A NAK szolgáltatási jellegű közfeladatain belül: (jogszabályban vagy megállapodásban rögzített)

12 a)Tanulói felelősségbiztosítás szolgáltatás (a gyakorlati képzést folytató szervezetek nyilvántartása, felügyelete, a kötelező adatszolgáltatások teljesítése) b)Agrár Munkaerő-piaci Barométer szolgáltatás c)Pályaorientációs tevékenység (helyi együttműködések a hiányszakmák népszerűsítésére iskolákkal, kormányhivatallal, területi Iparkamarával, KLIKK-kel; FM-NAK Partnerségi Együttműködés, YouTube – „Bemutatkoznak a szakmák”) Munkaerőigény kiszolgálása A NAK önkéntes szolgáltatásain belül: (jogszabályban vagy megállapodásban nem rögzített)

13 A NAK által kötött csoportos tanulói felelősségbiztosítás kiterjed -a tanulók által, harmadik személyeknek okozott károk és sérelemdíj iránti igények (ált. és szolgáltatói felelősségbiztosítás: 60millió Ft/káresemény), -az üzemi baleset során a gyakorlati képzésben résztvevő tanulónak okozott károk, sérelemdíj iránti igények, és a munkabaleset során a tanulónak nyújtott egészségbiztosítási ellátás, és baleseti nyugellátás (munkáltatói felelősségbiztosítás: 30 millió Ft/káresemény), valamint -a tanulók által, a gyakorlati képzést folytató szervezetnek okozott károk fedezetére (10 millió Ft/káresemény). Önrész: 5 %, de minimum 20.000 Ft/káresemény Tanulói felelősségbiztosítás

14 CÉL: Rendszeres kutatási eredményekre alapozva olyan szolgáltatás kialakítása, amelynek segítségével hosszútávon be tudjuk mutatni a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalát, fel tudjuk mérni a élelmiszergazdaság szereplőinek munkaerőigényét, a munkavállalókkal szemben támasztott elvárásaikat, valamint a munkaerő-gazdálkodással kapcsolatos terveiket. Két részből áll: Rendszeres munkaerő-piaci felmérés Információk megjelenítése online barométer felületen keresztül Agrár Munkaerő-piaci Barométer

15 Elvárt eredmények: az ágazati munkaerőigények rugalmasabb kiszolgálását lehetővé tevő, a foglalkoztatókat, képző intézményeket és munkavállalókat összekapcsoló on-line felület biztosítása; a hazai szakképzéssel, foglalkoztatással kapcsolatos kihívások kezelését megalapozó adatháttér kialakítása; az Országos Képzési Jegyzékben szereplő agrár- és élelmiszeripari szakképesítések felülvizsgálatának segítése; a szakképzéssel kapcsolatos javaslatok alátámasztása (szakmaszerkezeti, fenntartói döntések). Agrár Munkaerő-piaci Barométer

16 Szervezeti háttér: NAK Szakképzési Igazgatóság Agrárgazdasági Kutató Intézet Földművelésügyi Minisztérium és Nemzetgazdasági Minisztérium támogatása Módszer: Személyes megkérdezésen alapuló kérdőíves adatfelvétel (telefonos lekérdezéssel kombinálva) Szakértői interjúk Szakmai egyeztető fórumok (Szakkollégiumok, ÉFS 3. munkacsoport, NAK osztályülések stb.) Agrár Munkaerő-piaci Barométer

17

18

19 az agrárképzések tekintetében a gyakorlati képzés megerősítése a tangazdaságok, tanüzemek komplex – a gazdaság szereplőit jobban integráló – fejlesztése, amely erősíti a „Földtől az asztalig” programot, az intézmények felnőttképzési tevékenységének, illetve annak hatékonyságának növelése (a munkaerő át- és továbbképzésében a központi bázisszerep erősítése a gazdasági szereplőkkel együttműködésben). Pályaorientáció Helyi együttműködések -Megyei Foglalkoztatási Paktum (TOP-5.1.1-15 „Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések” keretében) -Hiányszakmák népszerűsítése (Kormányhivatalok-Területi Iparkamarák-Szakképző iskolák- NAK területi szerveinek együttműködésében) -FM-NAK Partnerségi Együttműködési Megállapodás (előkészítés alatt) Pályaválasztók elérése a médián keresztül „Bemutatkoznak a szakmák” sorozat NAK portálon és a YouTube-on keresztül.Bemutatkoznak a szakmák ÉFS 3. munkacsoport munkájában való részvétel (Specifikus célok: Elegendő, szakképzett, rugalmas munkaerő biztosítása és Korszerű, stratégiai gondolkodás elterjesztése a vállalati vezetésben)

20 A duális rendszerben az iskola, a gazdálkodó és a gyakorlati képzés termelésbe nem illeszthető részeit átvevő un. képző központok együttműködése. (A „duális” rendszert egyre több országban tekintik „triálisnak”, háromoldalúnak.) A tanulói juttatásokat és a gyakor­lati képzés költségeit a tanulók által létrehozott érték a jelenleginél nagyobb arányban fedezze, de a tanulói juttatás is értékarányos legyen! (motiváció) A pályaorientáció erősítése (perspektíva, a pályaív bemutatása, vonzó munkakörnyezet, megélhetést biztosító jövedelem) Az agrárgazdasági szakmák társadalmi presztízsének növelése Az általános iskolai képzés megújítása, a felzárkóztatás, a szükséges kompetenciák megszerzésének külön programokkal történő segítése. (HÍD program, SNI) Merre tovább?

21 Köszönöm a figyelmet www.nak.hu www.nak.hu ; +36 1 802 6100 ; 1119 Budapest Fehérvári út 89-95.


Letölteni ppt "Az agrárium munkaerőigényeinek kiszolgálása agrárkamarai eszközökkel és az iskolák együttműködésével Hódmezővásárhely, Pataki Tamás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések