Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ IGEHIRDETŐ ÉS GYÜLEKEZETE Pápa - DRA. - 2016.02.27. Steinbach József - I. Teológiai alapelvek a prédikáció és a gyülekezet kapcsolatában - II. Homiletikai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ IGEHIRDETŐ ÉS GYÜLEKEZETE Pápa - DRA. - 2016.02.27. Steinbach József - I. Teológiai alapelvek a prédikáció és a gyülekezet kapcsolatában - II. Homiletikai."— Előadás másolata:

1 AZ IGEHIRDETŐ ÉS GYÜLEKEZETE Pápa - DRA. - 2016.02.27. Steinbach József - I. Teológiai alapelvek a prédikáció és a gyülekezet kapcsolatában - II. Homiletikai részletek a prédikáció és a gyülekezet kapcsolatában - III. Empírikus kiegészítések a prédikáció és a gyülekezet kapcsolatában

2 I. TEOLÓGIAI ALAPELVEK A PRÉDIKÁCIÓ ÉS A GYÜLEKEZET KAPCSOLATÁBAN - 1. Mit jelent, hogy az igehirdetés vegye tekintetbe a gyülekezetet? KONFORMIZMUS

3 I. TEOLÓGIAI ALAPELVEK A PRÉDIKÁCIÓ ÉS A GYÜLEKEZET KAPCSOLATÁBAN - 1. Mit jelent, hogy az igehirdetés vegye tekintetbe a gyülekezetet? - 2. A gyülekezetről teológiailag gondolkodni HK 54

4 I. TEOLÓGIAI ALAPELVEK A PRÉDIKÁCIÓ ÉS A GYÜLEKEZET KAPCSOLATÁBAN - 1. Mit jelent, hogy az igehirdetés vegye tekintetbe a gyülekezetet? - 2. A gyülekezetről teológiailag gondolkodni - 3. A prédikáció és a gyülekezet kapcsolatáról teológiailag gondolkodni

5 I. TEOLÓGIAI ALAPELVEK A PRÉDIKÁCIÓ ÉS A GYÜLEKEZET KAPCSOLATÁBAN - 3. A prédikáció és a gyülekezet kapcsolatáról teológiailag gondolkodni: = Ige hozza létre a gyülekezetet. = Az Ige a gyülekezetben tárul fel. = Ige(hirdetés) szemlélete: Gyülekezet, egyház, Isten választottai.

6 II. HOMILETIKAI RÉSZLETEK A PRÉDIKÁCIÓ ÉS A GYÜLEKEZET KAPCSOLATÁBAN - 1. A prédikáció jelentősége a gyülekezet számára Isten akaratával kapcsolatos információ konfirmáció

7 II. HOMILETIKAI RÉSZLETEK A PRÉDIKÁCIÓ ÉS A GYÜLEKEZET KAPCSOLATÁBAN - 1. A prédikáció jelentősége a gyülekezet számára. - 2. A gyülekezet jelentősége a prédikáció számára: A gyülekezetben proklamálják az evangéliumot. A gyülekezet puszta léte evangélium. A gyülekezet igényt támaszt, építő kritikát.

8 II. HOMILETIKAI RÉSZLETEK A PRÉDIKÁCIÓ ÉS A GYÜLEKEZET KAPCSOLATÁBAN - 1. A prédikáció jelentősége a gyülekezet számára. - 2. A gyülekezet jelentősége a prédikáció számára. - 3. A prédikáció gyülekezetszerűségének lényege. = Bonhoeffer, az egyetlen alkalmazás a tárgyszerű magyarázat.

9 II. HOMILETIKAI RÉSZLETEK A PRÉDIKÁCIÓ ÉS A GYÜLEKEZET KAPCSOLATÁBAN - 1. A prédikáció jelentősége a gyülekezet számára. - 2. A gyülekezet jelentősége a prédikáció számára. - 3. A prédikáció gyülekezetszerűségének lényege. - 4. A prédikáció gyülekezetszerűségének tartalma. BARTH: Nincs külön mondanivaló az egyes rétegeknek, hanem ugyanaz a mondanivaló minden embernek. Szeretni Nyitott fölény Tapintat Kairos tudat

10 III. EMPÍRIKUS KIEGÉSZÍTÉSEK A PRÉDIKÁCIÓ ÉS A GYÜLEKEZET KAPCSOLATÁBAN - 1. Az empírikus homiletika mibenléte (1970-től) = Igehirdetés beszéd (hatás) = Textus exegézise helyett a hallgatóság, szituáció, prédikátor exegézise = Tudományosság látszata (Komm., Pszich., Szoc., Nyelvészet, Esztétika) = Ige értelmezésének kitágítása, textus relativizálása

11 III. EMPÍRIKUS KIEGÉSZÍTÉSEK A PRÉDIKÁCIÓ ÉS A GYÜLEKEZET KAPCSOLATÁBAN - 1. Az empírikus homiletika mibenléte (1970-től). - 2. A gyülekezettel kapcsolatos empírikus tényezők. Fiziológiai tényezők (hangerő, érthetőség, fizikai állapot) Kommunikációs tényezők (nyelvi kódok, szelekció mechanizmusa) Szociológiai tényezők (gyülekezet típusai) = Isten Szentlelke áttör minden fenti tényezőt!

12 III. EMPÍRIKUS KIEGÉSZÍTÉSEK A PRÉDIKÁCIÓ ÉS A GYÜLEKEZET KAPCSOLATÁBAN - 1. Az empírikus homiletika mibenléte (1970-től). - 2. A gyülekezettel kapcsolatos empírikus tényezők. - 3. Az empírikus felismerések pozitív megfogalmazásai.

13 III. EMPÍRIKUS KIEGÉSZÍTÉSEK A PRÉDIKÁCIÓ ÉS A GYÜLEKEZET KAPCSOLATÁBAN - 3. Az empírikus felismerések pozitív megfogalmazásai. THÉMA alaposan készüljön. Legyen hiteles ember. Legyen lelkipásztor, aki ismeri, szereti nyáját, velük, közöttük, értük él.

14 III. EMPÍRIKUS KIEGÉSZÍTÉSEK A PRÉDIKÁCIÓ ÉS A GYÜLEKEZET KAPCSOLATÁBAN - 3. Az empírikus felismerések pozitív megfogalmazásai. THÉMA Látszódjon rajta, hogy ő is küzd, ő is ember. Legyen fegyelmezett, az időkereteket illetően is. Ne moralizáló, pszichológizáló ember legyen, hanem ízig-vérig teológus, - aki ugyanakkor Isten Igéjét hirdeti és nem öncélúan teológizál: szakszerű és igeszerű egyszerre.

15 III. EMPÍRIKUS KIEGÉSZÍTÉSEK A PRÉDIKÁCIÓ ÉS A GYÜLEKEZET KAPCSOLATÁBAN - 3. Az empírikus felismerések pozitív megfogalmazásai. THÉMA Személyes legyen, de ne patetikus. Konkrét legyen, aki társadalmi felelősségünket kiemeli, a legégetőbb problémákat, és a nehéz témákat nem kerüli meg. = ezekre igei választ ad. Adjon erőt a hétköznapokhoz.

16 III. EMPÍRIKUS KIEGÉSZÍTÉSEK A PRÉDIKÁCIÓ ÉS A GYÜLEKEZET KAPCSOLATÁBAN - 3. Az empírikus felismerések pozitív megfogalmazásai. THÉMA Egy gondolattal foglalkozzon, amely megmarad a hallgatóban. Használjon mai, valós, érthető képeket, nem pedig erőltetett, kitalált, bárgyú meséket. Lehessen Isten eszköze, aki által a gyülekezet találkozhat a mennyei világgal, az élő Igével, Jézus Krisztussal. Igehirdetésében érvényesüljön az evangélium hirdetése, a tanítás, a prófétai hang és a lelkigondozói hang. BIBÓ ISTVÁN: tartsa életben bennem a reménységre elhívott ember állapotát!

17 ÖSZEFOGLALÁS - I. Teológiai alapelvek a prédikáció és a gyülekezet kapcsolatában - II. Homiletikai részletek a prédikáció és a gyülekezet kapcsolatában - III. Empírikus kiegészítések a prédikáció és a gyülekezet kapcsolatában

18 ÖSZEFOGLALÁS - Az igehirdetés csodája - = minden emberi keretben, keret által, keret ellenére - Szentlélek-áldás, - amely ébren tartja Isten népében a reménységet, - hogy azt továbbadhassa másoknak! - JŐVEL SZENTLÉLEK ÚR ISTEN! - Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "AZ IGEHIRDETŐ ÉS GYÜLEKEZETE Pápa - DRA. - 2016.02.27. Steinbach József - I. Teológiai alapelvek a prédikáció és a gyülekezet kapcsolatában - II. Homiletikai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések