Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Budapest, 2016. március 24. A húsvéti ünnepi időszak rendőri feladatai Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Budapest, 2016. március 24. A húsvéti ünnepi időszak rendőri feladatai Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály."— Előadás másolata:

1 Budapest, 2016. március 24. A húsvéti ünnepi időszak rendőri feladatai Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály főosztályvezető az ORFK-OBB ügyvezető elnöke

2 Együttműködés és közös fellépés ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály2 A közlekedésbiztonság növelése - széleskörű együttműködéssel, - társadalmi összefogással Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság 2016. március 10-i kibővített elnökségi ülésén döntött arról, hogy a húsvéti ünnepi időszakra vonatkozóan az ORFK az OPSZ-el közös sajtóeseményen hívja fel a figyelmet a közlekedésbiztonsági kockázatokra.

3 ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály 3 2014-es húsvéti hosszú hétvége 2015-ös húsvéti hosszú hétvége Személysérüléses közúti közlekedési balesetek összesen: 10175 ebből: - halálos / meghalt személy1/12/2 - súlyos2918 - könnyű7155 Anyagi káros közúti közlekedési balesetek összesen: 254222 Összességében elmondható, hogy az ünnepi időszak demonstratív rendőri jelenléte kedvező hatással volt a baleseti adatok alakulására. A 2014-es és a 2015-ös évek húsvéti hosszú hétvégéinek (szombat-hétfő) baleseti adatai

4 A feladatok ellátása a Rendőrség intézkedési kultúraváltása jegyében történik. Így súlyponti feladatot jelentenek az alábbiak: elsődleges szempont a forgalom segítése, a megelőzés előtérbe helyezése (nem a fokozott rendőri ellenőrzés és a jogsértés szigorú szankcionálása), szigorú elvárás a megelőzést segítő, kommunikatív, ezáltal a rendőri tevékenység szolgáltató jellegét előtérbe helyező feladatellátás, az intézkedés alá vont személyeket tájékoztatni kell a tapasztalt hiányosságokról és azok lehetséges következményeiről, a kerékpárosok vonatkozásában fel kell hívni a figyelmet a kerékpár kötelező és ajánlott felszerelései használatának, valamint a jó láthatóság biztosításának fontosságára, valamint az ittas kerékpározás veszélyeire. ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály 4 A súlyponti feladatok 2016 húsvéti ünnepi időszakában

5 A rendőrség és a polgárőrség kerékpáros szolgálatainak szerepe A kerékpáros szolgálatok igénybevétele Húsvét időszakában is indokolt. ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály5

6 Az alkohol szervezetre gyakorolt hatásai: -Reakcióidő növekedése, -A perifériás látás és a látás minőségének romlása, -A sebesség- és a távolságbecslés romlása, -Figyelmi problémák, -Mozgáskoordinációs zavarok, -A járművezetéshez szükséges kéz- és lábmozgások összehangolásának nehézségei. -Veszélyérzet csökkenése, -A döntési és végrehajtási folyamatok elégtelensége, -Elhamarkodottság, könnyelműség, -Agresszív közlekedői magatartás. ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály 6 Az ittas vezetés kockázatai Ittasan okozott balesetek közel 10%-os arány! A differenciált rendőri intézkedések során szigorú fellépés az ittas vezetőkkel szemben!!

7 Kérjük, támogassák törekvéseinket! A megelőzés fontosságát és az alkoholfogyasztás közlekedésbiztonságra gyakorolt hatását hangsúlyozzák. A húsvéti időszak rendőri feladatainak kapcsán nem elvárás a közúti ellenőrzések fokozott végrehajtása, így kommunikációnknak sem célja a rendőri ellenőrzések hangsúlyozása. ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály 7 Az Önök segítségét kérjük!

8 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

9 HÚSVÉTI KAMPÁNY Pausz Ferenc OPSZ közlekedési alelnök Budapest, 2016. március 24.

10 Szemmozgás és látómező változás, az alkoholszint emelkedésével

11 A kampány lényege Az ünnep maradjon ünnep! „Kultúrált alkoholfogyasztás„ A Húsvétot megelőző héten jusson el az információ a járművezetőkhöz, segítsünk abban, hogy az alkoholfogyasztást követően mennyit kell várni a biztonságos járművezetéshez.

12 A szórólap Az önkontrollt segítő alkohol teszter. 25.000 példány

13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Budapest, 2016. március 24. A húsvéti ünnepi időszak rendőri feladatai Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály."

Hasonló előadás


Google Hirdetések