Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Zsarnok vs. Áldozat vagy Partnerség? Erdős Géza előadása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Zsarnok vs. Áldozat vagy Partnerség? Erdős Géza előadása."— Előadás másolata:

1 Zsarnok vs. Áldozat vagy Partnerség? Erdős Géza előadása

2

3

4

5

6

7

8

9

10 A természeti múltunkban minden tettünk arra irányult, hogy életben tartsuk magunkat és a fajunkat. Élelemért, alvóhelyért, és a párzás lehetőségéért küzdöttünk. Az élet az ÉLET-ről szólt. A szereplők nem féltek nemet mondani és nem volt traumatikus nemet megtapasztalni. Tudták, hogy ez így jó. Mindennek egy célja volt: Maradj életben! Szaporodj!

11 A társadalmi jelenünkben már nem pusztán az élelemért, alvóhelyért és a párzás lehetőségéért küzdünk, hanem azért, hogy ezek megvalósítása közben minél több elismerésre tegyünk szert. Minden tettünk célja a figyelem, a szeretet, és az elismerés megszerzése. Más szóval, hogy bizonyosságot nyerjünk minél gyakrabban, hogy szerethetőek vagyunk, JÓK vagyunk. A pozitív énkép fenntartása a cél. Ezért is kritikusan fontos, hogy egy döntésnél lássuk a valós motivációnkat. Hogy ne kelljen megbánni az IGEN-t.

12 ARRA VAGYUNK KONDICIONÁLVA HOGY IGENT MONDJUNK AZ ÁLTALUNK SZERETETT, TISZTELT EMBEREKNEK.

13 ÉS AZOKNAK, AKIKTŐL FÉLÜNK.

14 ARRA VAGYUNK KONDICIONÁLVA HOGY IGENT MONDJUNK MERT 1. ÚGY ÉREZZÜK, HOGY EKKOR KAPUNK MEGERŐSÍTÉST, ARRA HOGY JÓK VAGYUNK (POZITÍV MOTIVÁCIÓ) 2. MERT FÉLÜNK, HOGY A NEM MIATT ELVESZTÜNK VALAMIT Pl. SZERETETET, PÉNZT, MUNKÁT… (FÉLELEM GENERÁLT DÖNTÉS)

15 A megfelelő helyen és időben, bátran használt NEM célja az, hogy megóvjon minket vagy másokat, valamitől, még ha jónak, izgalmasnak is tűnik, de valójában ártani fog nekem. A megfelelő helyen és időben, bátran használt NEM célja a személyiségünk védelme.

16 Igenember First word we learn https://www.youtube.com/watch?v=B2nWG4vK7Dc Casino De Niro in charge, sign 1’00”-tól https://www.youtube.com/watch?v=-L5Zx34mjUU

17 Interperszonális kapcsolatainkban könnyen mondunk nemet, ha a másik: nem fontos nem szeretjük nem félünk tőle Általonosságban: nincs érzelmi és/vagy anyagi függőség Lavórvagányság Másképp: sérült vagy hiányos kongruencia/integritás/szuverenitás/autonómia

18 Interperszonális kapcsolatainkban nehezen mondunk nemet, ha a másikat: fontosnak tartjuk szeretjük félünk tőle Általonosságban: van érzelmi és/vagy anyagi függőség De ha mégis: Igazi vagányság Másképp: kiteljesedett kongruencia/integritás/szuverenitás/autonómia

19 Az interperszonális kapcsolatainkban akár még tapintható függőség nélkül is létezik egy állandóan jelenlévő függőség: a saját pozitív énképünktől való függőség Egész életünkben meghatározó törekvésünk, hogy valamilyen jól definiálható és határozott eredettel rendelkező mintáknak megfeleljünk.

20 Nagyon nehezen mondunk NEM-et a lelkiismeretünk hangjának.

21 Az igen-nem döntés, nem csak egy válasz a helyzetre, a másik félre, hanem önmagunkra is.

22 Minden döntésünk definiál minket. Az identitásunk a döntéseink által jelenik meg az énképünkben és a mások által rólunk alkotott képben.

23 Ezért van tétje a fontos helyzetekre (függőségi reláció) adott igen és nem válaszainknak. Ezzel definiáljuk magunkat és a folytatás irányát is kijelöljük a másik fél számára.

24 Minél erősebbek vagyunk (nem akaratosak), minél jobban bízunk magunkban, minél kevesebb félelem jár át minket, annál kevésbé fogja döntéseinket torzítani a reláció jellege.

25 Felnőtt kapcsolatainkban nem dönthetünk a másik mintáiról. Magunkról és a relációnkról döntünk. Kijelöljük az együttműködésünk és az integritásunk határait.

26 Ha csak a helyzetről akarunk vegytisztán dönteni (Mennyire jó NEKEM?), ki kell iktatnunk, de legalább racionális szintre csökkenteni a kettőnk viszonyát meghatározó függőségeket (szeretet, félelem).

27 Csak félelem nélkül dönthetünk helyesen!

28 Szabad ember az, akinek nem kell félnie. Klein Dávid

29 https://www.youtube.com/watch?v=5TaivsXD _0E https://www.youtube.com/watch?v=5TaivsXD _0E I know everything he's got to say against me Cause ain't no such things as half way crooks Here, tell these people something they don't know about me.

30 Csak akkor működnek jól a NEM-ek, ha ezek az előfeltételek megvannak: Felkészült, szakmailag profi vagy. Támogató, együttműködő a hozzáállásod. Hasznára vagy a szervezetnek. Lojális, megbízható vagy. Gesztusokat is teszel. (Kommunikáld jól!) Időnként bevállalsz extra feladatokat, amire a szerződésed nem kötelez.

31 Ha adsz egy alkalmankénti 20%-os küszöbhatárt. Tartást sugárzol, tisztában vagy az értékeiddel, kongruens vagy. Már tudod kezelni a félelmeidet, mert a NEM után még további játszmák várhatóak. A teljes folyamatra felkészítetted magad, nem csak egy lépésre. „There is no such things as halfway crooks”

32 És ne feledd, vannak és lesznek zsarnok főnökök! DE! „It takes two to dance.” Magadról mindig jogod van dönteni! Te vagy a Zrt-d főnöke!

33 Végül: „Nem elég jónak látszani, annak is kell lenni.” Vagyis az kevés, ha te ilyennek látod magad, mindezt így kell gondolnia rólad a vezetőségnek is.

34 Zárszó Mi segít a döntésben?

35 A szíved. A szíved mélyén legtöbbször tudod, hogy egy döntés, valójában jót hoz-e neked. Józan mértékig tedd félre a másik szereplő helyzetét, a függést, a vonzódást, a félelmet és vizsgáld őszintén: Kérheti ezt tőlem? Szolgál ez engem, vagy valamilyen prioritásomat? Ha nem kérheti, érdemes mégis igent mondanom szabadon, félelem nélkül? Meg fogom bánni később?

36 Bízz magadban, légy önazonos! Kutasd ki a félelmeidet, függőségeidet, hogy később meg tudd tisztítani ezektől a döntéseidet! Szerelemben, családban, munkahelyen is a jól elhelyezett NEM-ek erősíteni fognak téged. Megóvnak a stressztől, az energiáid elpocsékolásától és végül, de nem utolsósorban, tiszteletet fognak ébreszteni.

37 Teremtsd meg az IGEN-ek és NEM-ek számodra leghasznosabb egyensúlyát! Nem fogod megbánni!


Letölteni ppt "Zsarnok vs. Áldozat vagy Partnerség? Erdős Géza előadása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések